Foto: PantherMedia/Scanpix
Kultuur
25. jaanuar 2019, 11:01

Apteeker: suitsetamisest loobumine ei ole lihtne, kuid on seda väärt

Pole kahtlust, et kõik teavad suitsetamise kahjulikkusest. Aasta algus on see aeg, kui paljud suitsetajad võtavad vastu otsuse tubakast loobuda. Suitsetamisest loobumine aga ei ole enamasti lihtne ja seepärast on oluline vajadusel saada professionaalset nõustamist. 

Apteegist on võimalik saada nõu ja sobivate nikotiiniasendusravi toodetega leevendust tubakasõltuvusest loobumiseks. Millised tooted on apteegis saadaval, mis aitavad kaasa tehtud otsusele lõpetada suitsetamine, neid võimalusi tutvustab Benu apteeker Marje Limmer. 

Apteeker kinnitab, et suitsetamisest loobuja saab apteegist valida mitmete toodete vahel nagu näiteks närimiskumm, imemistablett, plaaster ja suukaudne pihusti. „Närimiskummi tarvitatakse enamasti 12 nädalat ning kasutatakse kuni 15 närimiskummi päevas ehk 1 näts tunni-paari tagant. Sama on ka imemistabletiga. Plaaster sisaldab rohkem toimeainet ja plaastrit kasutatakse kuni 6 nädalat, suukaudse pihusti abil saab suitsetamisest lahti 3–6 kuu jooksul. Loomulikult võib tooteid omavahel kombineerida,“ lisab proviisor.

Kõiki tooteid on erineva nikotiinisisaldusega, mis tähendab, et inimene saab valida endale sobivaima. Närimiskumme ja imemistablette on müügil 2- ja 4milligrammise nikotiinisisaldusega. “Plaastrite eelisena on need diskreetsed, organism saab nikotiini ühtlaselt, mis kergendab dooside vähendamist,” kinnitab Limmer. Plaastreid on 3 erinevat tugevust ja 2 erinevat varianti – need jagunevad selle järgi, kas neid hoitakse nahal 16 või 24 tundi. 24tunnine plaaster on variant neile, kes teevad päeva esimese suitsu 30 minutit pärast ärkamist. 16tunnine plaaster aga neile, kes teevad päeva esimese suitsu 1–2 tundi pärast ärkamist. 16tunnine plaaster toimib ärkveloleku ajal, ei häiri uinumist ega und. 24tunnine plaaster toimib aga nii ärkveloleku kui ka uneaja vältel ning hommikune suitsunälg on väiksem. Peamine aga, et plaastrit vahetataks alati õigeaegselt, nõnda saab vältida võõrutusnähtude tekkimist. Pihusti puhul tuleks seda kasutada vastavalt vajadusele, aga mitte rohkem kui 2 pihustust 30 minuti jooksul.

Valikus olevad tooted sobivad kõigile. “Kindlasti tuleks aga mõne kaasuva kroonilise haiguse ja lisaks manustatavate ravimite korral konsulteerida oma arstiga ja seejärel vajadusel ravimite annuseid korrigeerida,” rõhutab apteeker.

Riskirühma kuuluvad näiteks diabeetikud, vererõhuprobleemide või meeleoluhäiretega inimesed, kuid ka teised.

Suitsetamisest priiks professionaalse abiga

Kui inimene tuleb apteeki abi saama ning on teinud otsuse suitsetamisest loobuda, pannakse üheskoos paika tähtaeg, millal inimene on valmis alustama. Seejärel aitavad apteegi tervisenõustajad ja apteekrid koostada loobumis- ja raviplaani. “Suitsetamisest loobumise võõrutus võtab keskmiselt aega 8-10 nädalat. Loobumine tervikuna on aga pikem protsess, mis kestab kuni aasta arvutades esimesest tubakavabast päevast ning eeldab pidevat loobuja ja nõustaja omavahelist koostööd,” selgitab Limmer. 

Nõustamise protsess koosneb 4–6 visiidist. Esmakordne nõustamine kestab 45–60 minutit, järgnevad seansid 15 minutit. Kui esmane nõustamine toimub silmast-silma, siis edaspidine konsulteerimine võib toimuda ka telefoni või e-maili teel.

Nõustamise hulka kuuluvad nõuanded, individuaalse loobumisplaani koostamine, juhiseid taasalustamise vältimiseks ja sõltuvuse ravi. “Esmase nõustamise käigus kinnistatakse loobuja motivatsiooni ja koos määratakse kindlaks loobumise tähtaeg ja pannakse paika nõustamis ja raviplaan,” räägib apteeker. Kokku lepitakse ka ajad järgmisteks kohtumisteks, mille ajal vesteldakse edusammude üle ja vajadusel korrigeeritakse loobumis- või raviplaani.

Tubaka mittetarvitajaks saab loobuja 12 kuud pärast tubakatarvitamisest loobumise esimesest päev. Apteeker tõdeb lõpetuseks, et peamine on see, et inimene on kindlameelne ning soovib ise suitsetamisest loobuda. Teda saab küll toetada, kuid tahe loobuda peab tulema ikka inimese enda seest.