Foto: Pexels
Mitmesugust
25. jaanuar 2019, 11:30

Mis teeks voodielu särtsakamaks ja millega alandada kaalu ehk Supertoite igaks elujuhtumiks

Kes ei teaks goji-, inka- ja acai-marju? Need on ju üle maailma tuntud supertoidud! Milliste vähemtuntud supertoodete poole tasuks aga looduspoodides veel kiigata? Tutvustame mõnda neist.

 Voodielu särtsakamaks!

Catuaba koore pulber

Catuaba on tuntud ka kui Brasiilias kasvav «armastuse puu», mis mõjub hästi organismi üldseisundile, rahustavalt närvisüsteemile, tugevdavalt potentsile ja tujutõstvalt meeleolule. Mehed leiavad abi erinevate impotentsuse vormide ja lühikeseks jääva erektsiooni korral. Voodiseikluste isu suurendavalt mõjub see ka naistele – isegi unenäod võivad muutuda erootiliseks. Ühtlasi tuleb kasuks ka ülepinge, unetuse, meeleolu kõikumiste ja väsimuse korral. Ergutab immuunsüsteemi ja vereringet, annab energiat ja vastupidavust.

Kasutada tuleks 0,5–1 tl päevas segatuna toidu või joogi hulka kahenädalase kuurina.

* Looduslik multivitamiinipomm!

Baobabi vilja pulber

Baobabi teatakse ka ahvileivapuu nime all. Selle kuivatatud viljadest jahvatatud pulber on naturaalne multivitamiin, mis sisaldab 14 peamist vitamiini ja mineraali. Aitab luudel omastada kaltsiumi, suurendab raua kättesaadavust, toetab närvi- ja seedesüsteemi. Sobib immuunsuse tõstmiseks igas vanuses kasutajatele. Eriti tõhus oleks baobabi tarbida enne gripi- ja viiruste hooaega.

Soovitatav on tarvitada 1–2 tl päevas toidu või joogiga segatult. Kui haigus juba kimbutab ja käsil on antibiootikumikuur, võib pulbrit tarvitada probiootikumina. Seejuures tuleb aga silmas pidada, et pulber võib aeglustada ravimite imendumist, misttõttu tuleks rohtu võtta 1 tund enne või 3 tundi pärast baobabi kasutamist.

* Turgutab verd!

Kuivatatud mooruspuumarjad

Magusad mooruspuumarjad annavad elujõudu, kaitsevad närvisüsteemi, toniseerivad neerude tööd, parandavad vere kvaliteeti (soovitatav aneemia puhul), hoiavad seedimise korras ja ravivad kõrget vererõhku ning diabeeti eelkõige veresuhkru taset tasakaalustades. Marjad sobivad ka krooniliste soole- ja maksavaevuste leevendamiseks. Teadjad räägivad, et marjade söömine ennetavat ka juuste enneaegset hallinemist ja hõrenemist. Haiguste perioodil on täheldatud ka kerget palavikku alandavalt, valuvaigistavalt ja meeleolu parandavad toimet. Soovitatav päevane kogus on 15–50 grammi ehk peotäis või veidi rohkem. Marju on hea niisama näksida, lisada pudru sisse, jogurtisse või müslisse. Sobivad ka isetehtud tooršokolaadi sisse!

* Aitab naisi!

Don quai-pulber

Dong quai ehk Hiina heinputke kasutatakse peamiselt naisi kimbutavate tervisehädade korral. Levinumad on menstruatsioonivalu, ebakorrapärane tsükkel, vaagna valu, menopaus, viljatus, väsimus ja seksuaaliha puudumine. Kasutust leiab porgandilaadsest juurest tehtud pulber ka verenäitude parandamisel, kõhukinnisuse leevendamisel, psoriaasinähtude parandamisel. Mõni naine võtab seda ka kui igavese nooruse imerohtu, mis tõstab tuju, hoiab noore ja tervena. Soovitatav kogus on vaid 1 tl päevas. Seda tuleks juua madalal kuumusel 20 minutit tõmmanud teena 1/3 klaasi kolm korda päevas. Sobib tarbida kuurina, mitte pikaajaliselt. Päris igaühele see siiski ei sobi, mistõttu tuleks end kõrvaltoimetega eelnevalt kurssi viia.

*Soodustab seedimist!

Psyllium'i-pulber

Tuntud ka kui india (ka kõrbe) teelehe jahvatatud seemnekestad. See on looduslik kiudaine, mis aitab paremini seedida, parandab soolte tervist ning vähendab vere kolesteroolisisaldust. On üks paremaid seedimist soodustavaid aineid, kuid tühja kõhuga süües võib põhjustada kõhulahtisust. Pulber tekitab süües täiskõhutunde, sest paisub vedelikus kuni 20 korda. Hea segada mahla, vadaku, mandlipiima või tavalise veega. Lasta 10 minutit seista. Saab kasutada ka magustoitude, kissellide ja suppide paksendamiseks ning sidusainena erinevates küpsetistes. Soovituslik kogus on 1–2 tl kaks korda päevas segatuna 250 ml vedelikuga. Päeva jooksul tuleb juua veel paar liitrit vedelikku, mis aitaks sooltel paremini puhastuda.

* Võitleb pahategijatega sooltes! 

Kassiküünepulber

Imeliku nimega kraam on tegelikult Peruus kasvava puuliaani koorest valmistatud pulber – kasside ja nende küüntega pole siin tegelikult midagi pistmist!

Jahul on tugevad antioksüdantsed, põletike- ja tursevastased omadused. Sel on ülitugevad immuunsust kujundavad omadused ning samuti viirustevastane, antibakteriaalne, parasiitide ja seenhaiguste vastane toime. Kassiküüs mõjutab eriti hästi nende haiguste paranemist, mis on seotud toksiliste ainete soolestikku kogunemisega: koliit, gastriit, dibakterioos, haavandid ja hemorroidid.

Parim on juua teena, kasutades 1 tl pulbrit liitri vee kohta, keeta 10–15 minutit ja lasta siis 10 minutit jahtuda. Kurnata ja juua 1 tass 2–3 korda päevas.

* Tugevdab juukseid, nahka ja küüsi!

Kelpi merevetikapulber

Need on Norra puhastest vetest pärit merevetikad, mis mõjuvad tugevdavalt juustele, nahale ja küüntele. Kelp on ka looduslik diureetikum, aidates kehast väljutada vedelikku, raskemetalle, jääkaineid ja mürke. Asjakohane oleks seda kasutada soola asendajana. Vetikapulbrit tarbides paraneb ka keha pH-tase, elavneb rakkude ainevahetus, suureneb vaimne ja füüsiline võimekus. Sobib hästi ka kevadväsimuse korral. Sisaldab 46 mineraali, 16 aminohapet, 11 vitamiini.

Segada 1 väike tl 1–3 korda päevas toidu, joogi või smuuti sisse. Kasutada kuurina kahenädalaste vahedega.

* Võitleb viirustega!

Lagritsajuureekstrakt

Lagritsa- ehk magusjuureekstrakti kasutatakse sageli mao- ja kaksteistsõrmiksoole haavandite raviks. Sel teatakse olevat ka põletikuvastane ja allergiat leevendav toime. Ühtlasi saab juure abil reguleerida organismis vee ja soolade ainevahetust. Viiruste perioodil leiab ekstrakt kasutust tõhusa viirusetõrjuja ja bakterite eest kaitsjana. See on hea rögalahtistaja, mis pehmendab oluliselt hingamisteede haigusi, eriti köha ja bronhiiti. Omal kohal on ekstrakt ka erinevate mürgistuste korral, sest omab toksiinidevastast toimet. Kes tabletti või kapslit all neelata ei taha, võib selle lahustada klaasitäies soojas vees ja lihtsalt ära juua 1–3 korda päevas.

* Tõhusaks kaalulangetuseks!

Aafrika mango tabletid

Need tabletid aitavad eriti hästi kaalu kaotada just probleemselt kõhupiirkonnalt, kust see on muidu väga raske kaduma. Tegemist ongi peaasjalikult kaalulangetust soodustava tootega, mis vähendab näljatunnet, parandab ainevahetust, langetab halva kolesterooli hulka, vähendab veresuhkru taset ja suurendab rasvade oksüdeerumist. Peale selle aitab see võidelda ka väsimusega, andes mõnusa energiakoguse.

Toimimiseks piisab, kui võtta üks tablett päevas koos toiduga.