Mitmesugust
27. jaanuar 2019, 12:00

Mida teha stressis loomaga?

Kui loomaomanik saab aru, mis tema sõbral stressi tekitab, tuleks kohe põhjused kõrvaldada või nende mõju vähendada.

Abi võib otsida ka loomaarstilt, kes aitab stressi põhjused üles leida. Stressist võib võitu saada käitumis-, feromoonravi või spetsiaalsete medikamentidega (antidepressandid, rahustid). Erinevad kirjandusallikad mainivad ka aroomiteraapiat, massaaži, taimeteraapiat, homöopaatiat ning spetsiaalseid toidulisandeid.

* Käitumisravi seisneb selles, et neljajalgne lemmik õpetatakse inimeste ja erinevate stressitekitajatega koos elama ilma, et see temas pidevat ärevust esile kutsuks.

* Feromoonravist on palju abi looma mittesoovitava käitumise ennetusel või juhul, kui stress ja käitumishäired on kestnud lühikest aega. Praegu saadaolevad feromoonid sobivad eelkõige keskkonnast tingitud stressiga toimetulekuks, milleks on transpordihirm, ärritava koha külastus, üksinduse talumine, tähelepanuvajaduse vähendamine, elukeskkonna vahetus, urineerimine sobimatusse kohta jne.

Kui käitumisteraapia ja feromoonid tulemust ei anna, võib loomaarst välja kirjutada ravimeid. Peamiselt antidepressante, vahel ka rahusteid.

* Antidepressandid on mõeldud kuurina tarvitamiseks ja nende eesmärk on panna loom ebameeldivaid mälestusi unustama.

* Rahustite toime on enamasti lühiajaline ja neid kasutatakse ette teatavate olukordade puhul, mis võivad loomas suurt hirmu, ärevust või paanikat tekitada.

Kui looma stressi põhjust ei leita või sellele ei pöörata õigel ajal tähelepanu, siis probleemne käitumine süveneb ning rikub ära omaniku ja lemmiku omavahelise suhte. Pikaajaline stress võib loomadel tõsiseid tervisehäireid põhjustada.