Foto: Pixabay
Uudised
16. jaanuar 2019, 12:25

Soovid olla parim isa? Järgi neid põhimõtteid!

Üks asi on kindel – isaks olemine pole kerge. Kui see oleks lihtne, siis sa ei loeks hetkel seda artiklit. Selle asemel oleksid sa väljas ning mängiksid oma lastega, millegi üle muret tundmata. Aga nii pole. Sa oled siin, sest isaks olemine on keeruline, ning nagu iga tõeline paps, tunned end selle üle veidi ärevana. Võibolla kardad, et ei suuda lapsele riideid ja mänguasju lubada, või on sul hirm selle ees, et võid olla temaga liiga karm. Iga laps on aga erinev ning vajab erinevat lähenemist. Seega on Askmen välja toonud kolm põhimõtet, mida võiksid isad rakendada, et olla head lapsevanemad.

1. RÄÄGI OMA LAPSEGA

See võib tunduda piisavalt loogiline, kuid kui sa oled isaks lapsele, kes on jõudnud „Miks?“ faasi, ei pruugi sulle see soovitus meeldida. Keegi ei ootagi, et sa tema igale sõnale täielikku tähelepanu pööraksid, kuid lapsega suhtlemine on siiski ääretult oluline.

Kuula

See võib päästa su lapse elu! Seda ei maksa küll nii dramaatiliselt võtta, kuid kui väikelaps seletab kööginoast või teismeline räägib depressioonist, võib kuulamine päästa ohtlikust olukorrast. Hea isa, kes kuulab oma last, mõistab, kui midagi on valesti.

Ole heatahtlik

Väikelaps ei pruugi olla võimeline intellektuaalsesse vestlusesse laskuma, kuid seetõttu ei tohiks isa temaga suhtlemisest keelduda. Maimuke ei pruugi sind küll veel mõista, aga ta tunnetab sinu napisõnalistest või lausa vihastest vastustest negatiivsust. Näita oma järeltulijale, et sa oled tema jutust huvitatud, siis olete mõlemad õnnelikumad.

Vestle regulaarselt

Lapsed arenevad väga kiiresti. Nende vaimne suutlikus võib drastiliselt muutuda iga paari kuu järel. Ära ole selline issi, kes hiljem mõtleb, kuhu aeg nii kiiresti läinud on – võta aega ja räägi iga päev oma kasvava võsukesega!

Küsi küsimusi

Kui laps on sirgunud kooliealiseks, pole sul enam nii palju võimalust temaga suhelda, kuna suure osa päevast veedab ta kodust eemal. Tunne tema elust siiski huvi ja rääkige omavahel möödunud päevast ning edasistest plaanidest. 

Jäta meelde

Üks kindel viis, kuidas näidata, et sa kuulad last ning huvitud tema tegemistest, on meenutamine. Räägi õhtusöögilauas näiteks eelmisel nädalal teda vaimustanud filmist või koerast, keda ta eile koolist tulles kohtas. See näitab, et sa kuulad ja paned tähele.

2. NÄITA, ET SA HOOLID

Üks halva isa stereotüüpe on paps, kes ei näita lapse vastu üles armastust. On palju erinevaid võimalusi, kuidas inimesele hoolivust näidata. Kuna su jõnglane on alles üsna noor, siis on mõistlik teada, milliseid viise kasutada.

Kasuta „A“ sõna

Ütle oma pojale või tütrele, et sa armastad teda. See võib tunduda veider ning võibolla pole sa ise seda oma isalt kuulnud, kuid on oluline sellest traditsioon teha. Regulaarselt välja öeldes, et sa armastad oma järglast, aitab teil mõlemal ennast paremini tunda.

Veetke koos aega

See võib pealtnäha tunduda lihtsana, kuid lapsel on kool ja sinul on töö. Isal võib tekkida sageli hirm, et lapsega ei veedeta koos piisavalt aega. Nii see tegelikult ongi – sa ei saa koos veetmata aega tagasi, ning kõik mälestused, mis oleksid võinud olla, jäävad eksisteerimata. Isegi kui su töögraafik on ulmeline, leia regulaarselt aega ka oma lapse jaoks.

Tee neile kingitusi

Kinkimine on kindlasti üks võimalus, kuidas isad saavad lapsele oma kiindumust näidata. Kink ei pea kindlasti olema midagi kallist ega poest ostetut. Too oma lapsele regulaarselt midagi – pole tähtis, kas see on näiteks müslitahvel või midagi huvitavat loodusest, sest sinu hoolimine teeb neid alati rõõmsaks. Siiski ei maksaks suurte ja hinnaliste asjadega last ära hellitada!

Pinguta teie suhte nimel

Kui sul on palju raha, siis ei tundu kingituste tegemine keeruline, ka palju vaba aega omades ei näe sa raskusi, et lapsega koos aega veeta. Pingutus ning raskused näitavad aga isa tegelikku armastust. Ole lapse kõrval nii headel kui halbadel aegadel. Aita neil oma vigu parandada ning vestelge ebameeldivatel teemadel. Kui lapsel on sind vaja, on oluline, et sa tihti loobud asjadest, mida sa ise teha tahad.

3. VALMISTA NEID EDASISEKS ELUKS ETTE

Edasise elu teemal on kindlasti põhjalikult räägitud, kuid paljudele isadele võib tunduda, et nad pole piisavalt edukalt hakkama saanud. Hea isa valmistab lapse elu keerdkäikudeks ette.

Sea ette hea näide

Kurikuulus „tee nagu ma ütlen, mitte nagu käitun“, pole lapse suhtes õige väljendumine. Kui sa sead oma põngerjale kindlaid reegleid, siis peaksid ka ise nende järgi talitama. Lapsed õpivad siiski vanemate käitumisest, seega, kui sul on halbu maneere, siis muuda neid!

Tunnista oma vigu

Kui sa reageerid üle ning hakkad lapse peale karjuma, siis vabanda, ning seleta talle, miks sa vihastusid. Rüblik ei pruugi küll sobivat väljendusviisi leida, kuid ta hindab ka sinu vabandust ning proovib järgmisel korral paremini hakkama saada.

Ütle neile EI

Alati ei saa sa olla „hea issi“. Piirangute seadmine lapsele on väga vajalik. Õpeta teda teiste vajadusi austama ning kui su mudilane teeb midagi väga valesti, siis määra talle karistus, mis aitab järele mõelda ning mõista, mida ta valesti tegi.

Investeeri lapse hobidesse

Nähes, et su laps on millestki väga huvitatud, siis on sinu kohus isana teda toetada, isegi hobides, milles ta veel väga hea ei ole. Ära ole selline paps, kes sunnib last tegema midagi, mis teda vähimalgi määral ei huvita. Pole oluline, kas lapse valitud uus hobi on tobe kaardimäng või sulle ebameeldiv spordiala – toeta teda!

Ole tema poolt

Maailm, kuhu me oleme sündinud, on keeruline koht elamiseks. Tavalisest erinevaid inimesi võidakse pahatahtlikult kohelda. Isana on sinu kohus juhendada ja toetada oma tütart või poega tema eluteel. Ole alati olemas, kui su laps vajab abi või soovib muret kurta!