Pilt on illustratiivne.Foto: Patrick Semansky/AP Photo
Suhted
12. jaanuar 2019, 00:01

KAMPSUNIROMANTIKA: mis sunnib meid just talvel armusuhteid otsima? (2)

Kaminatuli, kuum kakao ja kallim, keda kaisus hoida – pime talveaeg on romantikaks otsekui loodud. Erinevalt suvest, kui päike ajab pea sassi ja utsitab meid kerglastele armulugudele, tunneme talvekuudel tungi püsisuhete loomiseks. Teadlased kinnitavad: sel on kindlad põhjused.

Angloameerika keeleruumis on külma ja pimeda romantikahooaja kohta loodud lausa eri väljend – cuffing season. Cuffing viitab käte raudupanekule, eesti keeles oleks ehk paslik rääkida päitsete pähepanekust ja kampsuniromantikast. Sügis- ja talvekuudel avastavad inimesed, kes muidu oleksid vallalised või aeleksid ringi, end üheskoos kogu ülejäänud maailmaga tõsist armusuhet igatsemas, kirjeldab „Urban Dictionary“ seda nähtust. „Külm ilm ja siseruumides passimine tekitab vallalistes üksildust ja meeleheitlikku igatsust püsipartneri järele.“

Netiväljaanne Bustle seletab, et kampsuniromantika hooaeg vastandub suvistele pealiskaudsetele armulugudele. Tõsi, talvisel ajal tunneb enamik inimesi vastupandamatut tahtmist diivanil kallima kaisus kerra tõmbuda ja telekat või Netflixi vaadata, kuid sel on ka teaduslik põhjendus. Ameerika arst ja psühhiaater Scott Carroll seletas Medical Dailyle, et talvist kudrutamistungi mõjutab ühiskondlik surve teha kallimaga romantilisi jõulufotosid ja keerutada uusaastaballil ennastunustavalt tantsu. Kuid Carrolli kinnitusel on loodus loonud meid just talvisel ajal endale püsipaarilist otsima.

Külm tekitab vajaduse hingesoojuse järele

Põhjus peitub juba ainuüksi külmas ilmas. Nimalt leidsid teadlased mitme aasta taguses uurimuses, et füüsiline külmatunne tekitab vajadust psühholoogilise soojuse järele. Kõige lihtsam on seda saavutada romantiliste filmide, laulude ja raamatutega. Kuid mõistagi ajab vere keema ka uus kallim. Liiatigi hakkab organism armumise peale tootma rohkem oksütotsiini, mida on tituleeritud ka kallistamishormooniks. See tõstab meie tuju. Ja oksütotsiin sarnaneb narkootikumiga.

„Mida rohkem paarike seksiga tegeleb, seda rohkem seda tekib. Oksütotsiini vallandumine on imemõnus,“ seletas Ameerika kliiniline psühholoog Carla Manly ajakirjale Newsweek. Et heaolutunne püsiks, ihaldatakse rohkem intiimsust ja seksi. Nii tekibki kaunis talvine nõiaring.

Uurimused on näidanud sedagi, et sügisel ja talvel tõuseb nii meestel kui ka naistel testosteroonitase. See tähendab, et kõledal ajal on inimestel suurem seksiisu. Samuti võivad mitmesugused külma aja hõrgutised libiidot tõsta. On leidnud tõestust, et vere ajavad vemmeldama talvise kõrvitsapiruka vürtsikas hõng ja vanillilõhn. Uurimuse juht, Chicago teadlane Alan Hirsch märkis, et katsealustel meestel suurenes vere juurdevool peenisesse kõrvitsapiruka nuusutamisel keskmiselt 40 protsenti. Samuti vähendas see lõhn ärevust. Iseäranis tõhusalt mõjus kõrvitsapiruka aroom kombinatsioonis lavendliga. Meestele mõjusid erutavalt ka kaneelisaiakeste, juustupitsa ja rostbiifi lõhn. (Naiste puhul suurendasid peale lavendli suguiha beebipuudri-, kurgi- ja lagritsalõhn.)

Pealekauba on selgunud, et talvel tundub naisekeha meestele ligitõmbavam kui suvel. Kohtingurakenduse Hinge uurimusest ilmnes, et talvisel ajal otsivad mehed endale kaaslannat 15 protsenti suurema tõenäosusega kui teistel aastaaegadel. 2008. aasta uurimus näitas, et nad tunnevad naisekeha vastu suurimat tõmmet just talvel – ja suvel tunduvad needsamad ihuvormid neile kõige vähem ahvatlevad.

Kaetud ihu on ahvatlevam kui paljas

Carla Manly seletas Newsweekile: „Suvel harjuvad mehed nägema naisi nappides ujumisriietes, lühikestes pükstes ja kleidijupatsites. Sügisel ja talvel on ihu külma tõttu kinni kaetud. Kooskõlas üldise pakkumise ja nõudluse seadusega paistab paljas ihu seda ahvatlevamaks muutuvat, mida vähem teda saadaval on.“ Tekib küsimus: miks me küll end kevadel rannavormi piitsutama hakkame? Võiksime vabalt aasta otsa kakaod lürpida ja šokolaadi krõbistada.

Augustis ja septembris sünnib kõige rohkem lapsi. Väike rehkendus näitab, et need beebid on alguse saanud just nimelt talvisel ajal. Teadlaste kinnitusel ei sunni evolutsioon meid siiski tingimata talvel partnerit otsima. Erinevalt teistest imetajatest ei ole inimloomal paaritumisperioodi, mil järglaste sigitamine neile rohkem kasu toob. Kuid kuna päevad on lühikesed ja domineerib pime aeg, veedetakse sängis tavapärasest rohkem tunde. Samuti näitab statistika, et jõuluajal lähevad armupaarid harvemini lahku. Küllap loovad kõikjal kõlav pühademuusika ja mõnus kingiootus positiivse õhkkonna – ning kes ikka oleks niivõrd julm, et hülgaks partneri aasta kauneimal ajal? 

Veebikülg eHarmony loetleb veel põhjusi kampsuniromantika harrastamiseks. Talvine kuramaaž on odavam. Suvel pannakse tänavakohvikutes kõvasti raha huugama, kuid talvel on mõistlik uus kallim koju kutsuda ning talle oma kokkamisoskustega muljet avaldada. Talv sunnib meid kohtingute korraldamisel loovam olema, kuid need, kes viivad kallima külma trotsides uisuplatsile või rabamatkale, on juba ette võidumehed. Füüsiline tegevus liidab inimesi ühte. Pealegi sobivad talveriided erinevalt bikiinidest kõigile.