Foto: MATI HIIS
Blogid
9. jaanuar 2019, 00:05

Kuidas Gudrun jaanuaris läänerannikut rüüstas

Torm nimega Gudrun kihutas kohale 8. jaanuari õhtuks ja saavutas oma haripunkti ööl vastu 9. jaanuari. „Merevesi oli mul aias rinnuni ja tõin paadiga puid kuurist tuppa,“ meenutab haapsallanna.

Õhk oli soe, termomeeter näitas kohati üheksa soojakraadi, kui Pärnus meri hooga linna tungis (meretase oli seal 275 sentimeetrit, Ristnas ja Haapsalus aga paar meetrit üle Kroonlinna nulli) ja umbes kaheksa ruutkilomeetri suuruse ala üle ujutas. Kihnus mõõdeti tuule kiiruseks lausa orkaanimõõtu 37,5 m/s. Isegi sisemaal Viljandis lõõtsus tuul 29 m/s. Mitmel pool lendasid katused ning maru murdis puid ja lõhkus sadamaid. Samuti uhtus vesi kohati maanteid ja truupe ära. Rahas väljendatult oli kahju üle 400 miljoni krooni. 

Põhjarannikul olid tormikahjud väiksemad, kuid Pärnus tuli mitusada inimeste lainete eest evakueerida. Päästeti kümmekond alajahtunut. Üks inimene hukkus. Nimelt kukkus 93aastane naine kodutrepilt vette ja uppus. Vesi tegi kahju 775 majale.

Kui palju sõidukeid Pärnus ja mujal Eestis vee alla jäi ja raisku läks, ei jõua kokku lugedagi.

Midagi ilusat tõi Gudrun endaga siiski ka. Tallinlased, kes läksid Piritale suuri laineid vaatama, said südaöö paiku virmalisi imetleda. Kuuldavasti nähti neid sel ööl Tartuski.