Skate4Create.Foto: Tootja
Ilu ja mood
7. jaanuar 2019, 20:52

STIILNE, TURVALINE JA ÖKO: vaata, millised on keskkonnasõbralikud telefoniümbrised

Iga mees tahab, et tema mobiiltelefon elaks kukkumised üle. Mitte ühelgi mehel pole midagi selle vastu, kui telefon näeb kaitseümbrise sees kena ja stiilne välja. Ja paljud tänapäevased mehed oskavad juba mõelda Emakese Maa tulevikule ning otsida oma igapäevaellu keskkonnasõbralikke lahendusi. GQ otsis välja rea erinevaid ägedaid öko-telefonikestasid.

Kõigepealt: maailmas on praegu viis miljardit mobiiltelefonikasutajat. Keskmiselt peetakse üht telefoni 22 kuud ja igal aastal ostetakse miljard uut telefoni. Mis tähendab, et mägede kaupa vanu telefone lendab prügimägedele või halvimal juhul isegi merre. Vana telefon hüljatakse sageli sellepärast, et see läks katki – näiteks seepärast, et sel puudus kaitseümbris. Või siis visatakse telefon minema koos plastmassist kaitsekestaga ja keskkond saab ekstrakoguse raskestiseeditavaid jäätmeid.

Kui natukenegi hoolid koduplaneedi tulevikust, siis mõtle vähemalt telefoniümbrist valides sellistele kriteeriumitele:

* valmistatud looduslikest, säästvatest ja bioloogiliselt lagunevatest materjalidest nagu näiteks bambus, kork või säästvalt kogutud puit

* alternatiivina valmistatud biolagunevast või taastöödeldud plastikust

* kasutatud pole mürgiseid materjale (liimid, tihend, sisekate)

* süsinikdioksiidivaba tootmine

* keskkonnasertifikaat.

Pela

Pela valmistab telefoniümbriseid linavartest, mida kombineeritakse bioplastist elastomeeriga. Vastavad ELi biolagunemise standarditele, muutuvad komposteris mullaks, ei sisalda ftalaate, BPAd, kaadmiumi ega pliid.

Ca 33€. pelacase.com

Popsicase

Väike Barcelona firma toodab telefoniümbriseid Vahemeres kasutatud kalavõrkudest. Käepide on taaskasutatud alumiiniumist.

28€. popsicase.com

Skate4Create

Rulasõbrad, midagi teile. Need kestad valmistatakse Leedus käsitsi vanadest rulalaudadest, kõik on unikaalse mustriga.

33€. skate4create.com

Skate4Create. Foto: Tootja

MMore

Selle firma lähenemine on eriti ökoloogiline: ümbrised valmivad looduslikest materjalidest, näiteks kokkupressitud lilledest või kohviubadest.

45€. mmore.net

MMore. Foto: Tootja

Carved

Midagi kauboidele: ümbrised valmistatakse käsitsi USAs Indianas. Materjaliks on puit ja iga telefoniümbris on erinev.

33€. carved.com

Carved. Foto: Tootja