Foto: Filip Glas / Horvaatia presidendi kantselei
Kultuur
30. november 2016, 06:00

Horvaatia esihärra loobus abikaasa nimel karjäärist

Horvaatia ja Eesti on mõneti sarnased: kummalgi pole praegu esileedit, vaid hoopis esihärra, kelle karjäär on soiku jäänud. Meie eelmise esileediga seob aga Horvaatia presidendi kaasat küberturvalisuse teema.

Tänavu märtsis tegi Eesti president Toomas ­Hendrik Ilves koos abikaasaga Horvaatiasse ametliku visiidi, mille ajal oli riigi esihärra Jakov Kitarović (48) Ieva Ilvese ametlik saatja. Kui presidendid pidasid omavahel olulisi kõnelusi, jalutasid esileedi ja -härra mööda Zagrebi linna vaatamisväärsusi. Loomulikult ei saadud läbi ka kingitusteta. Horvaatia presidendile kingiti Lorupi klaasivabriku hõbeäärega kristallkarahvin, esihärra Jakov sai endale puidust kikilipsu ja mansetinööbid.

Õppejõud ja professor

Horvaatia esimese naispresidendi ja kõigi aegade noorima riigipea abikaasa Jakov on teadlane ja professor, kes on õppinud Horvaatias Zagrebi ülikoolis ja täiendanud end Ameerika Ühendriikides. Ta tegutses inseneriteaduse, elektrotehnika, raadiokommunikatsiooni ja elektroonika vallas ning on kirjutanud mitu teadustööd GPS-lahenduste kohta. Kuni 2008. aastani oli ta Rije­ka ülikooli merendusteadus­konna õppejõud ja professor.

Viimastel aastatel on mees karjääri aga unarusse jätnud, täpsemalt öeldes sellest loobunud, et toetada oma abikaasa pürgimusi. Nimelt on tema naine, filoloogi haridusega Kolinda Grabar-Kitarović alates 2000. aastate algusest töötanud väga tähtsatel ametikohtadel nii Horvaatias kui ka rahvusvahelisel areenil – olnud Horvaatia Euroopa Liidu minister, välisminister, suursaadik USAs ja NATO peasekretäri abi.

Kõrgete ametite tõttu pidi Kolinda palju ringi reisima ja vahepeal isegi välismaal elama. Jakov käis temaga igal pool kaasas ja elas seetõttu samuti mõnda aega välisriikides. Nii ei saanud ta enam teadus- ja õppetööle pühenduda, mistõttu loobus sellest üldse. Siiski on mees aeg-ajalt ka mõne tööotsa teinud. Ta on tegutsenud IT- ja küberturvalisuse alal ning selle aasta algusest teeb koostööd firmaga, mis toodab autodele plastdetaile.

Elukutseline isa

Noorukina oli esihärra kiindunud lugemisse, mis temavanuseid poisse eriti ei köitnud. Kuigi ajakirjanduse andmetel käis Jakov karate- ja ujumistrennis, selgus üsna pea, et sportlik tüüp ta kindlasti pole.

Teineteist õppisid Kolinda ja Jakov tundma ülikooliajal, 1989. aastal Zagrebis. Abielluti seitse aastat hiljem.

Kolinda eduka karjääri taustal sai Jakovist «koduperenaine», kes hoolitses esijoones laste, köögi ja kodu eest. President on asjakohaselt öelnud, et Jakov on elukutseline isa. Mehe kogu elu on olnud allutatud naise huvidele, aga vähemalt avalikkuse ees pole ta selle üle kurtnud. Kolinda on samas ühes intervjuus rõhutanud, et tuhvlialune pole tema mees kohe kindlasti. Jakov on kaasa sõnul oma eluga rahul, sest olevat alati tahtnud end lastele pühendada.

Presidendipaari peres on kaks last. Kui poeg Luka oli ema presidendiks saamise vastu, kuna ei tahtnud temast päris ilma jääda, siis tütar Katarina oli pragmaatilisem ja nägi poliitikas tavalist tööotsa. Muide, Katarina võitis elukutselise iluuisutajana selle aasta alguses Horvaatia juunioride meistrivõistlused.

Kui Jakov Kitarović andis eelmise aasta alguses oma esimese teleintervjuu presidendi abikaasana, õhutas ta ajakirjanikke: «Võite julgesti mind esimeseks härrasmeheks kutsuda!»

Sõbrad on öelnud, et Jakov on tagasihoidlik ja häbelik ega taha esiplaanile trügida. Seetõttu olevat teda üldsuse ees harva näha. Ka presidenti saadab ta ametlikel üritustel vaid aeg-ajalt.

Iludusvõistlustel esireas

Jakoviga seoses on ilmsiks tulnud ka mõni pisiskandaal, mida on Horvaatia ajakirjanduses pikalt ja laialt käsitletud. Näiteks ajal, kui Kolinda oli Horvaatia suursaadik USAs, kasutas mees korduvalt saatkonna ametlikku autot erasõitudeks. See tuli välja, kui üks turvatöötaja omal algatusel Jakovit jälitas ja filmis. Videod avaldati esialgu YouTube’is, kuid hiljem need kõrvaldati. Horvaatia välisminister algatas sisejuurdluse. Selgitusi andes teatas Kolinda Grabar, et tema tööaeg suursaadikuna kestab 24 tundi ja tal pole võimalik tööasju eraelust lahus hoida. Sellele vaatamata hüvitas ta kõik kulutused, mis ta abikaasa oli auto ebaseadusliku kasutamisega riigile tekitanud. Esihärrat jälitanud turvatöötaja aga vallandati.

Kui Kolindast sai president, teatas esipaar, et kaasa pühendab lastele veel rohkem aega ja käib sel põhjusel temaga harvem üritustel. Seetõttu oli paljudele üllatus, kui tänavu aprillis nähti Horvaatia iludus- ja modellivõistlustel presidendi abikaasat Jakovit esireas istumas ja ainiti laval liikuvaid kaunitare passimas. «Ilmselt meeldivad esihärrale nii tõeliselt ilusad naised kui ka mood. Seetõttu võiks ta ise Kolindale moenõuandeid jagada,» kirjutati ajakirjanduses irooniliselt.

Tänavu oktoobris leidis aset vahejuhtum, millele ei osatud nimegi anda. Nimelt kohtus president koos abikaasaga Londonis Suurbritannia kuningannaga. Hiljem avaldas Kolinda Facebookis kohtumisest ka fotosid, kuid Jakov oli millegipärast piltidelt välja lõigatud. Sotsiaal­meedia kasutajad said sellise eba­õigluse peale üsna vihaseks ja meest asuti tuliselt kaitsma.

Horvaatia presidendi abikaasa, esihärra Jakov Kitarović

Sündinud 4. oktoobril 1968 Rijeka linnas Abikaasa Kolinda Grabar-Kitarović (Horvaatia president alates 2015) Abielu: 1996 Lapsed: poeg Luka (2003) ja tütar Katarina (2001)