Ülikonda ilma lipsuta kandes lisa väljanägemisele värvi näiteks rinnatasku-rätiga.Foto: Pixabay
Ilu ja mood
3. jaanuar 2019, 19:30

STIILINÕU: kas ja kuidas kanda ülikonda ilma lipsuta?

Paljud mehed on ammustest aegadest lipsu kandmise üle kurtnud: tundub ahistav ja kägistav, palav hakkab, lips on kuidagi imelik ja veidi mõttetu – no umbes nagu oleks kaela ümber värviline poomisnöör. Aga kas on mõistlik kanda ülikonda ilma lipsuta? Kas on võimalik lips ära jätta, aga ikkagi näha välja stiilne ja korrektne?

Art of Manliness märgib, et üldiselt on vastus siiski eitav. Traditsiooniline ülikond – viigipüksid, pintsak, triiksärk, lips – ei ole mitte iseseisvate esemete kooslus, vaid süsteem, mis on loodud üheskoos kandmiseks. Näiteks ei tohiks pintsakut kanda sellest erinevate pükstega. Triiksärk ja lips ei näe ilma pintsakuta head välja. Ja kogu ülikond pole täielik, kui selles puudub lips. Ülikond ongi kujundatud lipsuga kandmiseks: sellele viitavad pintsaku rinna keskkohta paljastavad reväärid ja särgikrae, mis ongi ju „lipsu raam“.

Lips paneb ülikonna i-le täpi peale, viimistleb selle ja annab nõksu autoriteetsust. Ning lisab ka väikse värvilaigu muidu enamasti üsna ühes toonis ülikonnale.

Niisiis on lips ametlikel üritustel ja keskkondades kaunis kohustuslik. Kui ilmud sellisesse kohta ilma lipsuta, siis paistad sa nagu laksu all, laisk, mässaja või abitu.

Isegi kui üritus on piisavalt vaba, et minna ilma lipsuta, siis peaksid pigem eelistama tavalisi pükse ja vabaajapintsakut – mitte ülikonda.

Õiges kohas ja ajal ikka võib

Siiski on olemas kordi ja kohti, kus ülikond miinus lips on normaalne. No mõtleme näiteks suvisele pulmale välitingimustes (üldiselt annabki kuum ilm hea ettekäände lipsust loobumiseks), kokteilipidudele, kunstigaleriide avamistele. Ka on see lubatud näiteks siis, kui sa muidu oled rangelt lipsustatud kontoritöötaja, aga sind kutsutakse või saadetakse mingit hädaolukorda lahendama. 

Aga, et seda välja kanda, tasuks mõnd asja meeles pidada.

Peamine häda on see, et kui sa ilmud üritusele ilma lipsuta, siis võid sa jätta veidi juhmi mulje. Sinust arvatakse, et sa kas unustasid lipsu, ei saanud dresscode’ist aru või siis oled purjus ja rebisid lipsu kaelast, et hakata tantsupõrandale siirduma. Niisiis tuleks aegsasti kindlustada, et sinust saadaks õigesti aru: jätsid lipsu koju tahtlikult ja kannad selle kenasti välja.

Kui jätad lipsu kaela sidumata, siis ära jäta muljet, nagu oleksid selle unustanud. Foto: Pixabay

Kuidas see peaks toimuma?

Ülikond peab istuma. See peaks küll muidugi alati olema täpselt paras ja pintsak taljes, aga ilma lipsuta kandes on seljasistumine veelgi olulisem. Muidu paistad lohakas välja.

Eelista vabamat ülikonda, mitte konservatiivset ametiülikonda. Vastasel korral jääb ilma lipsuta mulje, nagu oleks riietumine pooleli jäänud. Heledamad värvid ja õhem riie, vähem liigendatud, kitsamad reväärid.

Kanna vabamat särki. Beežikas nööpsärk või mustriga nööpsärk aitab lipsutust paremini välja kanda.

Mustriga nööpsärk võib aidata lipsutust välja kanda, kodusevõitu ruudumuster siiski üsna ametliku pintsakuga hästi ei klapi. Foto: Pixabay

Tähelepanu särgikraele. Kui lips kraed koos ei hoia, siis võib see kuju kaotada ja lohakas välja näha. Kasuta kraehoidjaid, veendu, et krae oleks korralikult triigitud ja vajadusel tärgeldatud.

Tee kaks särginööpi lahti. Või vähemalt üks. Rohkem kui kahe nööbi avamine viib sind juba gigolote mängumaale.

Lisa aksessuaare. Lips lisab ülikonnale värvi ja kui seda pole, siis tuleks teistmoodi ülikonnale visuaalset huvitavust tekitada. Kena käekell, reväärinõel, rinnatasku-rätt (eelistatavalt värvikam kui pidulik valge).

Ülikonda ilma lipsuta kandes lisa väljanägemisele värvi näiteks rinnatasku-rätiga. Foto: Pixabay

Löö kingad läikima. Kui puudub lips, mis pilgud endale tõmbab, siis pööratakse tähelepanu teistele detailidele, nii et need olgu joones.