Hoidmist väärivad suhted inimestega, kellega sul on hea olla.Foto: Priscilla Du Preez, Unsplash
Nipid
14. detsember 2018, 11:50

5 nippi, kuidas valida oma ellu paremaid suhteid ning vältida energiavampiire

Teised inimesed meie ümber mõjutavad meie elu nii palju, kui me neil seda teha laseme. Mõned inimesed mõjuvad meile inspireerivalt, tuju tõstvalt ja innustavalt, aga on ka neid, kes toovad meis esile halvima. Kuidas tunda ära need hävitavad suhted ja käitumismallid, millest võiks lahti lasta?

1. Hakka märkama enda tundeid ja energiataset, kui oled teiste inimestega koos. Mõned inimesed tõmbavad meid energiast täiesti tühjaks oma katkematu loba või pideva kurtmisega. Kui märkad, et peale tuttavaga koos olemist vajad uinakut, oled väga kurb või tunned ennast süüdlaslikult, siis oled sattunud energiavampiiri otsa.

2. Väldi negatiivseid inimesi, kes räägivad teistest pidevalt halba. Võid täiesti kindel olla, et kui selja keerad oled ka sina järgmine ohver. Inimesed, kes räägivad teistest halvustaval toonil on madala enesehinnanguga või ei leia elus piisavalt väljundit. Ära mine asjaga kaasa vaid naerata ja ütle, et ta pistaks nina parem mõnda raamatusse kui teiste eraasjadesse ning alusta uut vestlust mõnel huvitavamal teemal.

3. Hoia eemale lahmivast kriitikast. Meil kõigil on sugulasi või tuttavaid, kes lihtsalt kulgevad läbi elu ilma unistuste ja ambitsioonideta. Samas ei jää nad kriitikaga kidakeelseks kui sinul on õnnestunud midagi saavutada. Võid kuulda lauseid: „No ega see sul kaua ei kesta“ või „Kas oled ikka kindel, et see sulle liiga suur amps ei ole?“. Taolised kommentaarid peegeldavad inimese enda sisemist hirmu igasuguse eneseteostuse ees. Lase see ühest kõrvast sisse ja teisest välja ning liigu sirge seljaga oma sihi poole. Ja kui kõik ei lähegi nii nagu plaanitud, siis oled vähemalt proovinud. Järgmine kord läheb paremini!

4. Ära lase endast üle sõita. Kas oled märganud, et on teatud hulk inimesi, kes ei lase sul lausetki lõpetada enne kui juba ise alustavad „Aga minul…“? Ära lase endast üle sõita ja ütle viisakalt: „Jaa väga huvitav, aga palun oota hetk, sest ma ei ole veel lõpetanud!“. Kui aja jooksul ennast korduvalt kehtestas, siis hakkavad teised sind rohkem austama ja ei kipu enam nii julgelt vahele segama.

5. Jälgi, mida ütled. Tihti võib tülide käigus lennata lauseid nagu „Sa oled nii närviline!“, „Sa alati teed nii!“, „Sa oled halb inimene!“, „Sa oled paks, kole, loll ja lohakas“. Seda juhtub just paarisuhetes, kus teatakse teise helli kohti. Paraku mõjuvad need pikas perspektiivis nii inimesele kui suhtele hävitavalt. Jälgi ka ennast, et sa ise selliseid lauseid ei kasutaks. Kui märkad, et tüli on tõusmas ja kõrvust tuld juba purskab, siis eemalda ennast olukorrast ja mine jaluta 45 minutit värskes õhus. Peale seda tüli ununeb ja tõsisemad vestlused saavad konstruktiivsemalt peetud.

Kaisa Lattu on kirjutanud raamatu "Asjadest lahtilaskmise kunst: oma vähem ole rohkem," kus on juttu tarbimise vähendamisest ning selles, kuidas asjade arvelt teha ruumi olulistele inimsuhetele.