Foto: Teet Malsroos
Mitmesugust
13. detsember 2018, 06:55

Saara Kadak, Maria Avdjuško, Hedvig Hanson ja teised tuntud eestlannad nõuavad karusloomafarmide keelustamist (42)

Loomade eestkoste organisatsioon Loomus kutsus nädala alguses inimesi üles kirjutama organisatsiooni facebooki ja instagrami lehel oleva pildi alla oma nimi, et toetada karusloomafarmide keelustamise eelnõu arutelu riigikogus. Esimese 36 tunni jooksul kogus pöördumine enam kui 5000 allkirja. Pöördumisele on teiste seas alla kirjutanud Keiti Vilms, Peeter Sauter, Carmen Kass, Peeter Rebane, Mick Pedaja, Karmen Pedaru, Sandra Vabarna, Hanna Martinson, Hanna Ild, Liisi Eesmaa, Marta Vaarik, Helen Sürje, Eeva Talsi, Lee Taul, Anu Samarüütel, Mari Anton, Mart Haber, Arni Alandi, Marian Eespäev, Kertu Jukkum, Joan Hint, Hannes Võrno, Jürgen Pärnsalu, Ivo Reinok, Siim Maaten ja teised.

Vaata, miks toetavad tuntud eestlannad karusloomafarmide keelustamise eelnõu arutelu riigikogus!

Foto: KALEV LILLEORG

Saara Kadak: "Tänapäeval ei pea me karusnahad küljes ringi käima, et sooja saada või veel hullem - näida kuidagi uhkem ja rikkam. On teisi palju vägivallatumaid lahendusi. Mina ei toeta vägivalda ühegi elusolendi vastu, mina toetan harmooniat ja empaatilist mõtlemist. On aeg mõistusele tulla!"

undefined Foto: Daisy Lappard

Hedvig Hanson: "Karusloomade kasvatus on ebaeetiline ja julm. Enda ehtimise nimel ei tohi me piinata loomi. Samuti on tänapäeval talveriided supersoojad ka karusnahata."

Foto: Stanislav Moshkov

Maria Avdjuško: "Loomad ei ole meie orjad! On südantlõhestavalt kurb teadmine, et meie väikeses riigis on loomafarmid, kes kohtlevad loomi nagu polekski nad elusolendid.  Meie taga on pikk ajalugu, mis on meid kõiki õpetanud hoolima. Loomad on meie sõbrad! Armastagem neid!"

Marta Vaariku näituse avamine PADAs Foto: Jörgen Norkroos


Marta Vaarik: "Iseloom ja teised loomad! Miks ühed peaksid puuris elama, kannatama ja surema, kas tõesti selle pärast, et teised saaksid luksuslikud välja paista? Me ei vaja enam päriskarvast kasukaid, kõike saab feikida. Luksus on nagunii feik! Pean ütlema, et kannan ise ka kasukat - see on pärandus ja tunnen alati suurt aukartust, kui selles ringi liigun - väga boss on muidugi ka! Aga selleks ei pea kedagi tapma, kõige tuusem asi on suur suure südamega ja hea inimene olla! Ma ei toeta karusloomakasvatust Eestis ega üldse kuskil. Kasvatage iseloomu!"

undefined Foto: Teet Malsroos

Helen Sürje: “Tänapäevase tehnoloogia ja materjalide juures ei ole enam ühtegi õigustust toota karusnahka. Meil ei ole külm ja meil on küllalt millega end nö. vajadusel “ehtida”. Elusolendile valu ja kannatuste tekitamine läbi enese edevuse ja empaatiavõimetuse on julm, arusaamatu ja lubamatu.”

undefined Foto: Mari-Liis Suvi

Hanna Martinson: "Rebased ja naaritsad võivad oma tavalisel päeval looduses läbida mitukümmend kilomeetrit (!). See on luksus, mida puuriloomad mitte kunagi tunda ei saa. Puur ei muutu koduks isegi 1000 aastaga.Ma võrdlen seda olukorda inimesega, kes peab kogu oma elu veetma 2x2meetrises toas, seal sööma, oma privaatsed asjad korda ajama ja samal ajal on paljaste jalgade all metallist võre. Kas leidub keegi vabatahtlik, kes soovib sellise eksperimendi läbida (nii kaks-kolm aastat elades) ja hiljem tõdeks, et jube mõnus ja kõigi mugavustega elamine oli?Mulle jääb väga hästi silma, kes ja kus päris karusnahka kannab. Ja ma ei saa mitte mõelda, et see inimene ei hooli. Lihtsalt ei hooli. Ka oma riietusega väljendab igaüks on suhtumist, ja veel palju selgemalt, kui arvata võiks. Eemaldage silmaklapid ja vaadake veidi kaugemale – võite avastada, et enese ehtimine loomadele kuuluvaga ei ole vajalik ja mitte ühestki otsast vaadatuna eetiline. Meil on käsil juba 21. sajand. Kui aastatuhendeid tagasi oli karusnahk pea ainukene kehakate sooja saamiseks, siis täna leidub väga laias valikus alternatiive, mida karusnaha asemel kanda. Ja kui leidub neid, kes suudavad ikka leida karusnaha kandmiseks vabanduse, siis vaatan suu lahti teie ignorantsust ning saadan armastust ja empaatiavõimet. "