Kainestusmaja kamberFoto: Alar Truu
Eesti uudised
12. detsember 2018, 07:12

Arestimajades suri seitse inimest (3)

Surmajuhtumeid aitaks ära hoida ulatuslikuma videovalve kasutamine kainestuskambrites ning tehnilise järelevalve kombineerimine tõhusa ja vahetu visuaalse jälgimisega, leiab õiguskantsler.

 2017. aastal suri arestimajades kolm kainenema toodud inimest ja neli kinnipeetut sooritas enesetapu, selgub õiguskantsleri aastaülevaatest 2017/2018.

Politsei- ja piirivalveamet analüüsib ja võtab arvesse kinnipeetu võimalikku riskikäitumist, muu hulgas kalduvust enesetapule. „Igat suitsiidijuhtumit uuriti otsekohe. Kui distsiplinaarmenetluse käigus tuvastatakse, et teenistuja on töökohustusi rikkunud, määratakse talle distsiplinaarkaristus sõltuvalt süü olemusest ja suurusest,“ märgib õiguskantsler. „Surmajuhtumeid aitaks ära hoida ulatuslikuma videovalve kasutamine kainestuskambrites ning tehnilise järelevalve kombineerimine tõhusa ja vahetu visuaalse jälgimisega,“ ütleb ta. Kambrite teemal on õiguskantsler teinud veel pöördumisi. Nii palus Põhja politseiprefektuuri kainestusmaja kontrollinud õiguskantsler palub politsei- ja piirivalveametil leida võimalus viimistleda kambriseinu, mille vastu kukkudes võib end vigastada. Kainestusmaja personali sõnul on seda ka ette tulnud,“ teatab  õiguskantsler Ülle Madise kontrollkäigu kokkuvõttes tervise- ja tööministrile Riina Sikkutile, sotsiaalministeeriumile, Põhja prefektile Kristian Jaanile ja ASi Lääne-Tallinna Keskhaigla juhatuse esimehele Imbi Moksile.