Foto: Pixabay
Suhted
10. detsember 2018, 20:02

MEES VASTUTAB: kuidas öelda naisele, et oled teda petnud? (13)

No nii, oled oma kaasat petnud, kõrvalehüppe teinud, vasakule pannud. Nüüd peaks ilmselt maha pidama Selle Vestluse ning tehtud sigaduse eest vastutama. AskMen annab veidi nõu, kuidas seda väga ebameeldivat ülestunnistust teha.

1. Enneta

Ära venita, kuni naine kuuleb sinu teost kellegi teise käest. Naisel on palju valusam kuulda sinu kõrvalehüppest mingi kontoriklatši kaudu kui sinult endalt.

Leia võimalikult kiiresti aeg, vii naine võimalikult privaatsesse kohta ja tunnista otse välja, et oled midagi valesti teinud. Liiga palju detaile pole vaja, jää palja fakti juurde.

2. Jää rahulikuks, ükskõik mida ta ka ei ütleks

Saa aru, et tema jaoks on väga õudne midagi sellist kuulda ja inimestel on halbadele uudistele väga erinevad reaktsioonid. Nutt, karjumine, hirmumine, väljatormamine ... Kõik on võimalik. Sina aga pead jääma rahulikuks ja kindlaks, nii aitad ka tal lõpuks rahuneda.

Ära mine ise närvi või kurjaks. Ole kalju, millele toetuda. Ütle talle, et saad aru, et seda on väga valus kuulda ja sul on kahju.

3. Ära lange kiusatusse ettekäändeid otsida või kaitsesse tõmbuda

„Noh, ma arvan, et seda poleks juhtunud, kui sa nii palju ringi ei reisiks. Lisaks olin ma väga, väga purjus. Ma ei püüa siin end õigustada, aga ma lihtsalt ei olnud mina ise ...“

Sellise selgitusega sa püüad leida petmisele õigustust. Partneril on õigus sinu peale tige olla ja sa ei tohiks seda pisendada. Sund end selgitada on väga inimlik, aga see teeb rohkem halba kui head.

Petmine on keerukas asi ja parim viis on võtta oma teo eest täielik vastutus. Kui naine on rahunenud, siis võid ehk veidi konteksti lisada. Aga ära alusta seda vestlust enda väljavabandamisega – nii jätad mulje, nagu süüdistaksid enda asemel hoopis teda.

4. Anna talle ruumi ja aega oma tunnetega toimetulemiseks

Kui naine tahab olla mõnd aega üksi, siis anna talle see võimalus. Pole mingi ime, kui ta sinuga tükk aega üldse rääkida ei taha. Tema asemel ei tahaks sa ise kah.

5. Ära oota kohest andestust – ja ära seda isegi küsi

Enamasti on meie jaoks mõeldamatu mõte, et meile ei pruugita andestada. Aga tegelikult on nii, et keegi ei võlgne meile andestust. Ning kui seda küsid, siis võib see olukorra hoopiski hullemaks teha, partnerit vihastada.

6. Võid paluda tal jääda – aga ole valmis ka selleks, et sind jäetakse maha

Kui sa tahad, et see suhe alles jääks, siis pead sa talle lubama end parandada ja tema usalduse tagasi teenima. Ole valmis selleks, et naine on ebakindel või kahtlev, kuni ta lõpuks välja mõtleb, mida ta tegelikult tahab.

Ehk: sa pead tegema tööd, et seda suhet päästa. Aga ära eelda, et see suhe on kindlasti päästetav. Kuna petmine on paljude jaoks suhte rasvane lõpp-punkt, siis ei maksa sul olla üllatunud, kui ta ütleb sulle, et see on läbi. Pead tema otsust austama.

Aga kui sa selle vestluse ülalkirjeldatud soovitusi järgides ette võtad, siis ei pruugi kõik veel otsas olla.