Foto: PantherMedia / Scanpix
Suhted
7. detsember 2018, 13:49

Kallistad parema või vasaku käega? Sel on tähendus!

Teame, et embamine muudab inimesi lähedasemaks. Kallistus mõjub lohutavalt ja annab jõudu raskustega toimetulekuks. Uurimustest on selgunud, et kallistamine vallandab meie kehas ohtralt oksütotsiini – hormooni, mis loob armastus- ja kindlustunde ning muudab meid suhtlemisaltiks. Ent millist rolli mängib see, kuidas me kallistame?

Et umbes 90 protsenti inimestest on paremakäelised, sirutab enamik meist kallistades ette parema käe, kuid vahe pole nii suur. Lõuna-Aafrika vabariigi teadlased on uurinud lennujaama saabujate ja neile vastu tulnute kallistusi ning leidnud, et 59 protsenti embustest algatati parema ja 41 protsenti vasaku käega. Kui aga üliõpilastel paluti pinginaabrit emmata, siis algatas 69 protsenti tudengeist kallistuse parema ja 31 protsenti vasaku käega.

Hiljutises uurimuses analüüsisid Saksa neuroteadlased 2500 kallistust, mis leidsid aset kolmes eri olukorras. Esiteks nii-öelda õnnelikke kallistusi lennujaama saabujate värava juures. Teiseks kallistusi lennujaama lahkumisväravas, kus embustesse on põimitud ka kibedamaid tundeid. Kolmandaks neutraalseid kallistusi, kus anonüümsete embajate silmad on sidemega kaetud.

Suurem osa inimesi alustas taas kallistust parema käega, kuid ühtlasi selgus, et vasaku käega algatatud kallistused olid emotsionaalsemad, vahendab Me Naiset.

Tulemust aitab seletada see, et vasakut kehapoolt juhib parem ajupoolkera, mis on tugevalt seotud positiivsete ja negatiivsete tunnete töötlusega. Niisiis määravad meie eelistust kallistamisel nii motoorika kui ka tunded.