Revolutsioon raseduse vältimise vallas: mehe õlgadele tuleb masseerida vastavat geeli. Foto: PantherMedia/Scanpix
Suhted
30. november 2018, 20:34

Teadlased otsivad meeste rasestamisvastase vahendi katsetajaid (18)

Nii paljud soovimatud rasedused on saanud alguse sellest, et mees on pakkunud end naisele õlamassaaži tegema, kirjutab BroBible. Nüüd aga on teadlased jõudnud testimisjärku rasestamise-rasestumise vastase vahendiga, mida tuleb mehe õlgadele hõõruda.

Meestele mõeldud rasestamisvastane vahend on geeli kujul ja seda tuleb igapäevaselt õlgadele hõõruda: kontratseptiiv vähendab mehe seemnerakkude toimet sedavõrd, et naine ei rasestu.

Vahendit katsetab USA terviseinstituudi allasutus, mis tegeleb laste tervise ja inimarengu küsimustega. Lühendatult NICHD nime kandev instituut otsib nüüd katsealuseid: kirglikke mehi ja naisi, kes oleksid nõus uue geeli toime päriselus proovile panema. Esialgu vajatakse NICHD teatel 420 paari ja katse kestab 12 nädalat.

Muidugi ei tasu abivalmitel kodanikel unustada, et kui vahend ei toimi, siis tuleb tulevikus lapsele seletada, et ta on ebaõnnestunud teadusliku eksperimendi tulemus.

„See on esimene kord, kui mehed kasutavad seda efektiivsuse testimisel,“ sõnas NICHD kontratseptiiviarenduse programmi juht Diana Blithe. 

Eksperimentaalne rasestamisvastane geel kannab hetkel nime NES/T ja see sisaldab testosterooni ning ainet nimega segesteroonatsetaat (progestiin ehk steroidhormoon). Seemnerakke kõrvaldav aine suukaudsel manustamisel kehasse ei imendu, mistõttu ongi see välja töötatud geelina. Lisaks kestab aine toime nii kauem.

NICHD teatel blokeerib progestiin munandite loomuliku testosterooni tootmise ja vähendab seemnerakkude tootmist madala või isegi olematu tasemeni.

Diana Blithe märkis, et konkreetne geel on esimene kasutaja kontrollitav meeste kontratseptiiv pärast kondoomi leiutamist.