SAAGE TUTTAVAKS: Nõid-šamaani Heli Ayera ees on tema head abilised. Mäekristallist valge pealuu on Vanaisa ja fluoriidist kirju pealuu kannab nime Hopi-Connor.Foto: Daisy Lappard
Mitmesugust
28. november 2018, 21:00

Nõid-šamaan Heli Ayeral on kodus 40 pealuud! (1)

Sel hooajal saates «Eesti selgeltnägijate tuleproov» kolme parima hulka jõudnud Põlvamaa nõid-šamaan Heli Ayera on tuntud kui teispoolsusega suhtleja. Seejuures on tema põhilisteks abivahenditeks ... pealuud!

Heli Ayera tundis juba lapsena nõiakunsti vastu huvi ja pikad jutuajamised emapoolse vanaemaga kippusid alati olema sünnist ja surmast, nõidadest ning teadjatest-tarkadest. Kuigi vanemate soovitusel õppis Heli majandust, soovis ta ajapikku üha rohkem inimese toimimisest aru saada. «Teadsin, et peale füüsilise keha on veel midagi. See, mida paljud nimetavad hingeks või vaimuks – hoomamatu energia, mis meid tegelikult juhib.»

Oma nime sünnilugu seletab naine nii: «Vanematelt sain eesnime Heli, mehelt perenime Salf. Peruu šamaanilt sain aga šamaaninime Ayera, mis tähendab tõlkes valgeid mäetippe. Juba üle kümne aasta tagasi elasin teadmises, et pean maailmas kindlasti ära käima kahes kohas: Peruus ja Tiibetis.»

Iseenda avastuse rännakul Tiibetisse saigi Heli Ayerale hetkega selgeks, kuidas me oleme lääne kultuuri kandjatena minetanud ürgse omaduse – sallimise. Seda nii enda, kaaslase, loomade, looduse kui ka kõige muu vastu.

Šamaanitiitli sai naine just Peruust vana šamaani käest. Kogenud tervendaja soovis Helilt teada, miks naine ei kasuta ära kõike seda, mille loodus talle on andnud.

«Šamaan ongi ju tervendaja, lugude vestja, tarkuse hoidja, visionäär ja tehnikate püha vahendaja erinevate maailmade vahel.» Peruu šamaanilt sai Heli teada sedagi, et tema on valge šamaan. See teadmine ehmatas ühelt poolt, kuid teisalt pakkus lähemat huvi. «Hakkasin uurima, kes see šamaan on. Selgus, et selle kõigega ma ju tegelengi. Ei osanud seda lihtsalt sõnastada,» meenutab naine. Heli Ayera kinnitusel ei tegele valge šamaan musta maagia ega mustade jõududega. Ta julgeb ära öelda neile, kes tahavad teistele halba nõiduda või needust peale panna. «Minu juurde tuli kord üks mees ja ütles: «Tee nüüd nii, et mu naine minu juurde tagasi tuleks ja tema uus mees ära sureks.»» Heli Ayera keeldus, kuigi oma pealuude kollektsiooniga võib temast jääda mulje, nagu ta selliste hämarate asjadega tegelekski.

Hopi teeb trikke

Põlvamaal elava Heli Ayera koduhoovi on ehitatud püramiid vastuvõttude, kursuste ja riituste tarvis. Seal teeb naine ka kristallpealuudega meditatsioone ja vahel kasutab neid abivahendina. Tema kristallpealuude perre kuulub 40 tegelast ja kõik on tema ellu tulnud viimaste aastate jooksul. Kõige suuremad on fluoriidist ja mäekristallist pealuud. Brasiiliast pärit fluoriidist pealuul on vanust umbes sada aastat. Kunagi teise tervendaja-šamaani teenistusse kuulunud pealuu kannab nime Hopi-Connor.

«Fluoriidist Hopi on meesenergia kandja ja armastab vahel naljatada. Kord vupsas Hopi hotelli fuajees kotist välja rahva sekka. Kogu sagin hangus korraks …»

Vanaisa rahustab

Mäekristallist pealuul nimega Vanaisa on vanust üle neljasaja aasta. Vanaisa päritolu päris täpselt ei teata, kuid viimane teadaolev koht oli Arizona osariik USAs, kus ta üle kolmekümne aasta indiaanlasest šamaani heaks töötas. «Pärast vana ja targa mehe surma saatsid lapselapsed tervendaja töövahendid maailma laiali. Nii ma selle erilise kristallpealuu leidsingi. Vana tark jõudis enne surma lastele öelda, et see konkreetne kristallpealuu on ainult tervendajate-šamaanide vahel käest kätte liikunud.»

Vanaisa on Heli Ayera sõnul tõeline rahu ise, kes maandab kõik kärsitud ja rahutud liikumised. «Peaks ta kunagi Tallinna kesklinna Viru ringile viima ja proovima, kuidas ta liikluse maha rahustab,» muigab Heli Ayera, kes usub jäägitult nende pealuude võlujõusse.

Naise sõnul on maailmast leitud ka iidseid kristallpealuid, mis pole kivist välja tahutud, vaid loodud sõna jõuga. Neil on eriti tugevalt korrastav ja tervendav mõju, aga väga head tööd teevad ka inimese loodud uued pealuud. Kuigi tänapäeval seostatakse pealuud surmaga, on need tegelikult iidsed tarkuse sümbolid – iidsete teadmiste kandjad. Neid on kujult ja materjalilt väga erinevaid ning kõigil on inimesele erinev mõju. Pealuudega meditatsioone tehes palubki Heli Ayera esmalt inimesel pealuu välja valida ja selle põhjal šamaan otsustabki, millest tulijal puudu on.

Usk endasse on hädavajalik

Peale pealuude meeldib Heli Ayerale inimeste aitamisel ja iseenda puhastamisel tuld kasutada. Naine soovitab kõigil aeg-ajalt elavat tuld vaadata, sest sellel on rahustav mõju. Tema ise on topelt tuleelemendis sündinud – tuleaastal ja -märgis. Heli Ayera mäletab siiani, kui ta elus esimest korda sütel kõndis. «Mu ego laamendas õla peal sõna otseses mõttes, sest loogiline mõistus ei saanud aru, kuidas on võimalik paljajalu üle tulikuumade süte kõndida. Mõistusele vastuvõetamatu.» Nüüdseks on aga olukord muutunud. Kui Heli Ayera vajab energiat, teeb ta aeda väikese lõkke, võtab jalad paljaks ja tantsib sütel. «Alul vaatas mu laps ehmunult pealt, aga mõni aasta hiljem kõndis ka tema üle süte. Kõik on kahe kõrva vahel kinni. Vaid eneseusku ja -usaldust on vaja.»

Oska aega maha võtta

Heli Ayera kinnitusel on iidsed šamaanide nipid tegelikult lihtsad ja tõhusad abivahendid, mis aitavad ka tänapäeva kiires elutempos. Inimene ei ole oma olemuselt ju muutunud. Tupikusse jõudes või tuleviku suhtes kahtleval seisukohal olles tuleks kasvõi hetkeks aeg maha võtta ja end mõne veeprotseduuriga jahutada. Veestiihia aitab kõige paremini, kui emotsioonid üle pea käivad. «Me jookseme end katki, aga see, et käiks korra ujumas või kasvõi duši all või peseks lihtsalt käsi ja jooks vett, ei tule pähegi. See aitab ka siis, kui on paha olla. Vesi neutraliseerib väga palju tugevaid emotsioone.» Ühtlasi soovitab ta jälgida ilmakaari. «Põhjasuund toob alati selgust. Kui mõtted ummikusse jooksevad, pööra end näoga põhja ja tõmba natuke emotsioone maha. Selgus tegelikult tuleb. Sellised väikesed nipid ja nõksud on imelised abivahendid, mis on meile esivanemate kogemuse ja tarkuse kaudu tulnud. Hea, et neid kõiki pole unustatud ja leidub veel šamaane, kes neid teadmisi elus hoiavad.»