Foto: Erakogu
Blogid
26. november 2018, 13:05

MARILYN JURMANI BLOGI | Head teha võiks aastaringselt, ka iseendale (1)

Jõulude eel läheb paratamatult alati mõte heategevusele. Ka sellele, miks küll läheb mõte heategevusele vaid jõulude eel. Ilmselt võib üks põhjus olla selles, et vähemalt Eestis on talvel nii külm ja pime, et tundub, et neil, kellel ka elus on keeruline, on talvel veel eriti keeruline.

Tegelikult võiks head teha ikka aastaringselt, mitte ainult korra aastas. Kas siis muutes oma elustiili, annetades raha või lihtsalt kedagi ära kuulates. Võimalusi  olla enda ümber toimuvast veidi teadlikum ja mitte iga asja peale öelda, et ise ta on süüdi, on palju. Kindlasti ei ole kõik ise oma hädades süüdi ja isegi kui on, siis kaastunne võiks olla üks nendest inimlikest väärtustest, mis meie tegusid juhib. Mõtlesin, et panen kirja mõned asjad, mida on võimalik maailma ja inimeste jaoks ära teha ja mis tegelikult ei nõua erilist pingutust. Võibolla saab keegi lugejatest inspiratsiooni, kuid eelkõige panen need asjad kirja ikkagi iseenda jaoks, et mõelda läbi, kuidas ma saaksin sel talvel olla parem inimene ja minna uude aastasse uute põhimõtetega.

1. Naeratan inimestele rohkem. Ka siis, kui nad mulle ühistranspordis otsa jooksevad või muud moodi teevad midagi, mis mind tavasituatsioonis võiks ärritada, siis püüan lihtsalt naeratada. Miks mitte ka tänaval möödujatele. Vaatab, kui kaugele ma sellega minna suudan. Naeratan kõigile.

2. Otsin kas help.ee või armastanaidata.ee või mõnest muust kohast organisatsiooni, mis mind kõnetab, ja annetan kas raha või oma aega. Kõige parem, kui suudan leida ühe kindla teema, millele ennast püsivamalt pühendada. Kui seda alati ei jõua, siis vähemalt jagan tähtsaid teemasid enda tuttavatega ja ei pigista silma kinni teemadel, mis mind kõnetavad, aga millest on võibolla ebamugav rääkida (poliitika, loomade kaitsmine, rassism, jne.)

3. Vähendan ühekordsete asjade (sh plastik, kohvitopsid, kilekotid jms) kasutamise nii minimaalseks, kui vähegi võimalik. Proovin ka teistele inimestele seda teemat tutvustada ja innustada, et on võimalik teisiti. Näiteks ei osta kohvi kaasa, kui ei ole enda topsi kaasas.

4. Sorteerin läbi oma asjad ja riided ning viin kõik, mida ma ei ole juba aastaid kasutanud, kas Uuskasutuskeskusesse või leian otsese abivajaja. Kui päris abivajajat ei leia, siis vähemalt leian aja, et pakkuda riideid mõnele tuttavale, mitte ei viska lihtsalt prügikasti. Olen kuulnud, et vahel pannakse ka prügikasti kõrvale, aga ma ei tea, kas sellest on ka reaalset abi.

5. Kui ma näen, et keegi vajab tänaval abi, siis peatun ja aitan. Näiteks järjekorras jääb puudu rahast või annan sendid tänavamuusikule või pakun bussis istet. Hea mõte on ka lihtsalt vahel tasuda enda selja taga oleva inimese kohvi eest. Olen kuulnud, et nii tehakse :) Tundub tore.

6. Kuulan ära. Ei paku lahendusi, mida minult ei ole küsitud.

7. Üllatan oma lähedasi aegajalt millegagi, mida ma oskan. Näiteks teen massaaži või süüa või kutsun enda juurde joogasse. Või kirjutan kaardi või lähen külla. No igatahes peaks lähedastele rohkem aega pühendama.

8. Kui mulle meeldib midagi, mis keegi on teinud, siis ütlen talle seda. Saavutanud midagi tööalaselt imelist või kirjutanud uue laulu või lahendanud mingi konflikti vms. Olen ka kuulnud ideed, et eriti hea mõte on teha kompliment nii, et ka teised kuuleksid.

9. Autoga sõites ei trügi, vaid lasen teistel autodel rahulikult enda ette reastuda. Üldse võiks autoga sõites olla rahulikum ja ettevaatlikum.

10. No ja viimaseks olen enda vastu parem. Ütlen endale, et ma olen tubli ja ei kritiseeri ennast asjade eest, mille eest ma kedagi teist iialgi ei kritiseeriks. Siia punkti alla kuulub ka see, et ei loe enda kohta kirjutatud kommentaare (ja neile kommenteerijatele soovin kauneid pühi ja õnnelikumat elu.)

Mis ideid teil veel on? Kuna ma kommentaare nii ehk naa ei loe, siis pigem kirjutage mulle sotsiaalmeedia kaudu ;)