Foto: Vida Press
Suhted
17. november 2018, 00:01

Mida ütleb sinu kohta see, kui armastad muu tegevuse kõrvalt sirgeldada lilli, tähekesi, ringe või ruute?

Kritseldused võivad paljastada meie iseloomu ja saladused

Kujundid, mida me näiteks koosolekul istudes või telefoniga rääkides hajameelselt paberile kritseldame, reedavad meie iseloomu ja psüühilise seisundi kohta ootamatult palju, kinnitavad spetsialistid. Kõnekad on nii objekti kuju, asukoht paberil kui ka pastapliiatsi värvus.

„Kritseldused on nagu väikesed maakaardid, mis juhivad meid inimese psüühika uurimisel,“ kinnitab Briti grafoloog ja kritselduste ekspert Tracey Trussell ajalehele The Independent. „Kritseldusi tehakse alateadlikult – tavaliselt siis, kui inimene millelegi muule keskendub,“ ütleb Trussell. Nii ilmuvad paberile sümbolid, mis tulevad tema sõnul otse alateadvusest. „See tähendab, et need väljendavad meie ebateadlikke mõtteid ega ole mõeldud ühelegi adressaadile ega mingiks konkreetseks kasutuseks.“

Alateadlikud kriipseldused võivad näidata meie isekust, tööpingeid ja paljastada isegi saladusi, kirjutab The Independent. Näiteks kipuvad ületöötanud inimesed kujundeid uuesti üle joonistama, risti-rästi jooned aga võivad anda aimu ärevusest. Pastapliiatsitootja BIC tellitud uurimusest, mis hõlmas 2000 täiskasvanud britti, selgus, et tavaliselt sirgeldatakse midagi paberile umbes neli korda nädalas. Aasta peale teeb see kokku ligi 15 tundi! Kolmandik inimesi kriipseldab kujundeid igavusest, viiendik leevendab sellega ärevust või stressi. Veerand vastanutest ütles, et kritseldab lõõgastunud meelteseisundis.

„Kritseldamine aitab tegevusele keskenduda. See on tõhus abimees probleemide lahendamisel, aga ühtlasi loomingulisuse allikas, mis sobib suurepäraselt ajurünnakuks, sest vallandab ideid ja mõttevälgatusi,“ lisab Tracey Trussell. Spetsialisti sõnul aitab sirgeldamine ka raskeid emotsioone töödelda. „Kritseldused on otsekui kaitseventiilid, millega negatiivseid emotsioone vallandada.“

Teravad tipud viitavad auahnusele

35 protsenti BICi küsitlusele vastanutest tunnistas, et ei laseks kellelgi teisel oma kritseldusi näha. Koguni kaks kolmandikku küsitletutest oli veendunud, et hajameelsed sirgeldused võivad meie iseloomu kohta mõndagi paljastada. Samas tunneb ligi veerand vastanutest oma sigrimigri üle uhkust ning hoiab vanu kritseldusi alles.

Foto: Vida Press

Kõige populaarsemad kritseldused on kujundid ja mustrid – neid joonistas 69 protsenti uurimuses osalenutest. The Independent seletab, mida võib sirgeldustest välja lugeda.

*Ringid ja teised ümarad kujundid viitavad sõbralikule ja heasüdamlikule loomusele. Sellist sirgeldajat motiveerib armastus ning talle ei meeldi konfliktid. Ta tahab, et teda armastataks, ja tahab ka ise armastada.

*Ruute ja ristkülikuid joonistavad need, kellele meeldib kord ja võimulolek. Tihtipeale on sellistel isikutel pedantne planeerimisoskus. Nad tahavad, et töö tulemusi oleks näha.

*Kolmnurgad ja teravatipulised kujundid on tihtipeale ambitsioonika inimese kätetöö. Selline isik läheb eesmärkide saavutamiseks kas või läbi halli kivi. Ta ei lase end takistada. Säärased kujundid annavad aimu konkurentsihimust ja leidlikkusest – kuid ka liigsest kriitilisusest.

*Lainelisi jooni tõmbavad need, kes on head kohanejad ja kiire taibuga. Kuid lainjas joon võib viidata ka otsusevõimetusele ning soovimatusele probleemidele silma vaadata.

*Siksakjoon iseloomustab tugeva iseloomuga inimest. Sa jääd oma arvamusele kindlaks, ei karda konflikte ning tahad, et asjad saaksid tehtud.

*Viiendik küsitlusele vastanuist armastas kritseldada konkreetseid objekte – lilli, maju, tähekesi ja nägusid. Lilled ongi kritseldustel väga levinud ning kõnelevad joonistaja usaldatavusest ja truudusest. Sellisele inimesele on sõprus ja suhted ülimalt tähtsad. Paberi keskele joonistatud suur lill viitab enesekindlusele ja tähelepanulembusele. Hoolikalt viimistletud lillekesed võivad aga kõnelda obsessiiv-kompulsiivsest isiksusest.

*Ka tähekeste joonistamine on levinud. Kuna need on teravatipulised, viitavad nad sirgeldaja auauhnusele. Sellistel inimestel on elu suhtes kõrged ootused ja püüdlused. Neil on kindel soov läbi lüüa.

*Populaarsuselt kolmandad objektid on näod. Olenevalt sellest, mis kuju need võtavad, võivad nad viidata eri asjadele. Näiteks autoportee joonistaja kipub olema enesekeskne, ent teisi inimesi joonistavad tihtipeale need, kes armastavad seltskonda ja suhtlust.

*Maju joonistavad inimesed on perele orienteeritud ja tunnevad mõnu stabiilsest elust.

*Kuubikute sirgeldajad on nutikad mõtlejad, kes oskavad näha kaugemat perspektiivi ning võtavad arvesse inimeste arvamusi.

Osa inimesi armastab kritseldada konkreetseid objekte – lilli, maju, tähekesi ja nägusid. Maju joonistavad inimesed on Briti grafoloogi Tracey Russelli sõnul perele orienteeritud ja tunnevad mõnu stabiilsest elust. Foto: Pixabay

Ülesodimine võib näidata ärevust

*Tähtsat rolli mängib ka kujundi suurus. Suurte kriipselduste autorid tahavad, et neid märgataks. Väiksemad sirgeldused annavad aimu tagasihoidlikumast tüübist, kes naudib vaikset elu.

*Kui joonistad üht ja sama kujundit või objekti üha uuesti – kuid mitte ühele ja samale kohale –, oled tõenäoliselt kannatlik ja sihikindel.

*Ühele ja samale kohale kritseldamine annab märku ärevusest. Surve all olev inimene kipub tihti kujundi piirjooni uuesti ja uuesti üle sodima. Kuid see võib viidata ka süütundele.

*Varjutatud või täidetud kritseldused võivad lihtsalt viidata igavusele, aga ka kurbusele, viha mahasurumisele või madalale enesehinnangule.

*Oluline on ka kritselduse värvus. Kaks kolmandikku britte eelistab paberile sirgeldada musta pastakaga. Must annab aimu otsusekindlusest ja usinusest.

*17 protsenti küsitlusele vastanutest kritseldab harilikult sinise pastakaga. Sinine värv kõneleb rahumeelsusest ja kannatlikkusest.

*Punased joonistused sünnivad energilistel ja kirglikel isikutel.

*Roheline värv annab aimu ekstsentrilisusest.

*Mõned kasutavad ka eredamaid pliiatseid-vildikaid, näiteks kollast ja oranži. Selliseid värvitoone eelistavad need, kes on lõbusad ja kerglasepoolsed ning kellel on ere ja loominguline kujutlusvõime.