Foto: PantherMedia/Scanpix
Kultuur
16. november 2018, 08:28

Ära ravi elumuresid purjutamisega – võid sattuda alkoholi nõiaringi!

Vaimse tervise häired ja alkoholi liigtarvitamine käivad sageli käsikäes. Eesti uuringutest on välja tulnud, et alkoholi tarvitamise ja kehvema tervise vahel on selge seos.

Kui alkoholi maksa hävitav toime on üldteada, siis vähem teatatakse seda, et alkoholi tarvitamine tekitab ka vaimse tervise probleeme – stressi, ärevust, masendust.

Kõik need mured algavad hiilivalt ja märkamatult. Ühtviisi ohus on nii naabrimees, kelle kohta kõik teavad, et tema on kõva viinamees, tubli töömees, kes igal õhtul stressiraviks ja lõõgastuseks mõne õlle joob või pereema, kes pärast laste magama panemist end klaasi veiniga premeerib.

Kusjuures eriti ohtlik on nö tipsutamine ehk igapäevane alkoholi tarvitamine. Selle puhul jääb sageli märkamata, kui asjast on saanud harjumus, milleta ükski päev ei möödu ning kogused juba suurenema hakanud.

On keeruline on öelda, kumb oli enne – kas depressioon, stress ja ärevus või hoopis alkoholiprobleemid. Ühtpidi võidi „ravida“ muremõtteid ja üksindust alkoholiga ning tasapisi tekkis sellest sõltuvus. Kuid võis olla ka vastupidi – joodi tihti ja see kahjustas aju nii, et see muutus vastuvõtlikumaks depressioonile ja ärevushäiretele.

Alkoholile on omistatud lausa nn ravitoimeid – ta justkui aitaks unustada muremõtteid, tuimestada emotsioone, leevendada üksindust ja sõlmida sõprussuhteidki. See kõik on tegelikult salakavalalt petlik illusioon, mis puruneb kohe, kui ületada õhkõrn piir mõõduka ja liigtarbimise vahel. Siis saab algselt toimivast „ravivahendist“ hoopis halva enesetunde ja kõikvõimalike probleemide halastamatu süvendaja.

Kui probleemide lahendamise asemel „ravida“ oma muresid ja ebakindlust alkoholiga, jääb tahaplaanile päris muredega tegelemine.

Halvimal juhul tekib neid alkoholiga liialdades hoopis juurde. Näiteks on probleemiks rahamured või halvad suhted töökaaslastega. See oleks justkui hea õigustus juua – tahan lõõgastuda ja unustada kogu selle jama! Hommikul ärgates pole aga muutunud midagi. Veelgi enam – rahamure on tõenäoliselt veelgi suurenenud ja halvimal juhul hakkab joomine segama ka töölkäimist.

Negatiivsed tunded, olmemured ja igapäevastress on küll väga ebameeldivad, kuid käivad paratamatult elu juurde. Nendega on vaja õppida toime tulema ning kõik me saamegi nendega erinevalt hakkama – kes paremini, kes veidi halvemini. Kuidas talud sina stressi ja negatiivseid tundeid, saad teada, kuid testid oma emotsionaalset enesetunnet siin.

Novembris on Tervise Arengu Instituudi juhtimisel käimas kampaania, mis keskendub alkoholi tarvitamise ja vaimsete häirete seostele. Alkoholi ja vaimse tervise vahelistest seostest saab rohkem teada siit. Kampaaniat rahastab Euroopa Sotsiaalfond.