Foto: Daisy Lappard, Shutterstock
Kultuur
14. november 2018, 18:53

Kuidas päris helkur ära tunda? (9)

Ajal, mil väljas valitseb juba poolest päevast pilkane pimedus, tuleb jalakäijal end liikluses nähtavaks teha helkuriga. Vanad, aga olulised tõed helkurite kohta tuletab meelde Hanna Turetski Tarbijakaitseametist. 
Foto: Daisy Lappard

Tunne ära nõuetele vastav helkur

Kuna helkuri puhul on tegemist isikukaitsevahendiga, peab see vastama väga kindlatele nõuetele.

Enne helkuri ostmist uuri pakendit ja jälgi alljärgnevat.

Toote nimetus on «helkur», mitte «helkiv», «helendav» vms.

Pakendil on vastavusmärgis (CE), millega kinnitab tootja, et toode vastab kõigile kehtestatud nõuetele.

Pakendil on viide standardile EN 13356:2001.

Pakendile on märgitud tootja nimi ja kontaktandmed.

Tootega on kaasas eestikeelne kasutusjuhend.

Kinnita helkur õigesse kohta

Alustuseks üks mõtlemapanev fakt: helkurita jalakäija on autojuhile nähtav 30 meetri kauguselt, aga helkuriga inimest märkab autoroolis olija juba 130 meetri pealt. Seda muidugi juhul, kui helkur on kinnitatud õigesse kohta.

Kõige paremini on näha umbes põlve kõrgusel rippuvat helkurit, kuna sõidukite valgusviht on suunatud just sellele kõrgusele (umbes 30–80 cm maapinnast). Kinnita helkur keha sõidutee poolsele küljele.

Iga helkiv kaunistus ei ole helkur

Kõikvõimalike helkivate kaunistuste isetegemine on viimastel aastatel populaarne ja paljud käsitöölised valmistavad neid ka müügiks. Tasub aga teada, et enamasti ei ole selliste toodete nõuetele vastavust hinnatud ning nõnda ei pruugi need pimedas ka piisavat kaitset tagada.

Hanna Turetski rõhutab, et isegi kui helkiv asjake on valmistatud sertifitseeritud helkurkangast, siis valminud lõpptoote kuju, suurus, lisatud detailid, trükised jms võivad toote tagasipeegeldumise omadusi oluliselt mõjutada.

"Seega – kui meisterdad ise, saad kingituseks või soetad käsitööna valmistatud mõne helkiva toote (prossid, kotiripatsid jmt), tasub järele mõelda, kas see tegelikult teeb sind nähtavaks piisavalt varakult, et sõidukijuhile jääks vajadusel ka aega reageerida," ütleb spetsialist ja soovitab igal juhul peale seesuguste kaunistuste ka ühe sertifitseeritud helkuri endale külge riputada.

Veendu, et helkur ikka helgiks!

Helkurit kasutades tasub seda aeg-ajalt lähemalt uurida ja veenduda, et helkur ei oleks määrdunud, kulunud või kahjustunud.

"Näiteks kui pehme helkuri pind on hakanud lainetama, ei pruugi valguse tagasipeegeldumine olla enam piisav," viitab Hanna Turetski ühele veale, mille märkamisel tuleb uue helkuri soetamine ette võtta.

undefined Foto: Daisy Lappard, Shutterstock