Foto: Johan-Paul Hion
Mitmesugust
2. november 2018, 16:48

Personaaltreener Taimi Ainjärv: "Täisteratooted on lastele kasulikud."

Täisterast pagaritoodete valik on aastate jooksul palju kasvanud ja Eesti suurimad pagaritööstused tootearendusse palju rõhku pannud. Miks on need meie kõigi ja ka laste toidulaual asendamatud toiduained, räägib personaaltreener ja toitumisnõustaja, kolme lapse ema Taimi Ainjärv.

Täisteratootes on oma looduslikus proportsioonis alles täisväärtuslikud aeglased süsivesikud kiudained ja tärklis, lisaks suur hulk vitamiine, mineraalaineid ja antioksüdante, mis teevad täisteratootest asendamatu ja väärtusliku toiduaine.

Taimi Ainjärve sõnul annavad täisteratooted energiat aeglasemalt ja ühtlasemalt kui rafineeritud jahust tehtud toidud. “Täisteratooteid süües püsib kõht kauem täis ja ei teki nii kiiresti vajadust jälle midagi näksida,” selgitab Taimi. Täisteratooted on väga väärtuslikuks kiudainete allikaks, kuna hoiavad kõhu korras ja viivad meie kehast välja mürgiseid aineid ja jääkaineid. “Samuti sisaldavad täisteratooted rohkesti erinevaid vitamiine ja mineraalaineid,” lisab Taimi.

Õige täisteratoode on selline, kus kasutatud teraviljast vähemalt 50% on täistera - nii leppisid kaks aastat tagasi kokku maaeluministeerium, Tervise Arengu Instituut ja Toiduliit.

Taimi hinnangul on kodul väga suur roll laste maitse-eelistuste kujundamisel ja kinnitamisel: „Päris väikesed lapsed söövad seda, mida vanemad neile pakuvad ja varakult alustades maitsevad harjumuspärased toidud ka vanemas eas.“ Täisteraleib on täisväärtuslik eine, räägib personaalne treener. Iga võileiva annab sobivate lisanditega muuta tervislikuks einekorraks. „Eks see sõltub lapsest, mis kellelegi meeldib. Lehtsalat, juust ja tomat maitsevad pea kõigile. Leivaviilule määrime nii võid kui toorjuustu,“ räägib Taimi sellest, kuidas ise võileivale oma kodus ilmet annab. „Kui laps jõuab koju ja nälg on suur, aga söök pole veel valmis, siis oleme lapsele andnud lihtsalt ühe leivaviilu, et esimene nälg kustutada ja söögi valmimist oodata,“ räägib kolme lapse ema enda pere toidueelistustest.

Võileivale saab lisanditeks panna lõputult palju erinevaid lisandeid. „Oluline on pigem see, et nii leib ise kui ka kõik võileivale pandav oleks kvaliteetne ja väärtuslik. Kõikvõimalik taimne annab võileivale mahlakust ja lisab vajalikke toitaineid ja vitamiine. Lehtsalat, tomat, kurk, sibul, küüslauk jne. Jällegi tahaks rõhutada toidu kvaliteedi tähtsust. Paljud inimesed arvavad, et nad ei talu gluteeni, aga tegelikult on tegu hoopis keha reaktsiooniga põllumajandusmürkide jääkidele või toidule lisatud kahjulikele E-ainetele. Samuti võib olla hoopis häiritud soolestiku mikrofloora. Ka siin aitavad, lisaks naturaalsele soolakurgile ja hapukapsale, täisteratooted ja neis olevad kiudained, tervenemisele kaasa. Need kõik soodustavad kasulike bakterite kasvu ja taastumist meie sooltes,“ räägib Taimi.