Karu talu šokolaadidFoto: Daisy Lappard
Testid
5. november 2018, 12:47

NAISTELEHE TEST: millist taimset valmistoitu poest saab?

Kui ütled taimetoit, siis keskmine eestlane mõtleb – salat. Paljud ei teagi, et ka šokolaadid, saiakesed ja isegi kotletid võivad olla taimsest toorainest tehtud. Samuti pole inimestel õrna aimugi, kuidas maitseb poes müüdav taimne valmistoit. Meie võtsime kätte ja proovisime!
Karu talu šokolaadid Foto: Daisy Lappard

Karu talu šokolaadid

Vähe sellest, et šokolaadiruudud näevad imeilusad ja isuäratavad välja, on need ka tõeliselt maitsvad. «Kuidas on võimalik, et nii head maiused on taimsed?» imestame me justkui ühest suust. Tõepoolest – nii mõnigi meist leiab siit endale uue lemmiku (keele viib alla näiteks maapähklišokolaad, särtsakas elamus on ka tšillišokolaad). Kuid miks peaks keegi kokku segama sinepi ja šokolaadi ... vaat sellest me enam aru ei saa. Igal juhul tasub Karu talu šokolaade kindlasti proovida. Avastamisrõõmu jätkub, maitsemeeled saavad meeldivalt erutatud ja erapooletuks jääda pole võimalik.

Biomenu kohukesed ja šokolaadikreem Foto: Daisy Lappard

Biomenu kohukesed ja šokolaadikreem

Huvitav leid! Kohukesed meenutavad maitselt Bountyt. Klassikalistest kohukestest eristab neid ampse see, et harjumuspärase kohupiima asemel on kookos. Maitselt mahedad, üks kohuke teeb kõhu üllatavalt täis. Meeldivad kindlasti kookosefännidele.

Šokolaadikreem meeldis ka nendele testijatele, kes end üldiselt väga suureks magusasõbraks ei pea. Väga tummine, puhta ja täidlase maitsega – pisike kogus võtab magusaisu ära ja karbikesest jätkub tervele perele kohe mitmeks päevaks.

Uvicu peedikotletid Foto: Daisy Lappard

Uvicu peedikotletid

Üldiselt head, arvasid maitsjad. Tunduvad tervislikud. Kes on rohkem harjunud taimetoitu sööma, teab rääkida, et veganmajonees sobivad peedikotlettidega eriti hästi kokku. Teine arvab aga, et tema praeks kõrvale ka sinki ... Halvaks ei pea peedikotlette keegi. Mõni leiab suisa, et väga hea mõte, peaks proovima koduski teha. Selle toote suur pluss on asjaolu, et soovija leiab neid peaaegu igast suuremast toidupoest.

Green Bakery hummused Foto: Daisy Lappard

Green Bakery hummused

Hummused on ka eestlaste toidulaual juba tuntud toit, seeõttu maitsesime neid julgelt ja mõnuga. Pettuda ei tulnud – maitsekombinatsioonid olid väga head, kõike oli parasjagu. Lihtsad, selged ja puhtad maitsed teevad kõhu kuidagi kiiresti täis, pidime nentima. Panime hummust leivale ja möksisime vrappide sisse. Sööks neid teinekordki!

LEMMIK

La Muu jäätised Foto: Daisy Lappard

La Muu jäätised

La Muul on mõni veganjäätis müügil suuremates toidupoodides, osa aga saadaval vaid nende Tallinnas Telliskivi tänaval asuvas kohvikus. Just viimased said meie toimetuses positiivse vilekoori osalisteks. Maitsenauding, super hea elamus, parem kui seks – just nii kiideti mojito- ja mandli-kirsimaitselist jäätist. Poejäätistest meeldis meile kõige rohkem brownie-jäätis. Jäätise tummist mekki kiitsid isegi mehed. Banaani-šokolaadijäätise kiitsid oma lemmikuks aga lapsed. Pannkookide kõrvale ülihea!

Ühtki halba sõna polnudki öelda, seega – veganjäätiseid võiksime küll kõigile soovitada.

Pauligi almond latte frezza ja oat latte frezza Foto: Daisy Lappard

Pauligi almond latte frezza ja oat latte frezza

Külmalt joomiseks mõeldud 100% veganpiimakohvid tekitavad natuke segadust. Nimelt on kohvimaitset kuidagi liiga vähe ja taimse piima maitset liiga palju. Taimsete piimadega kipubki olema nii, et need kas meeldivad või ei. Mandlipiim teeb kohvi natuke läilaks, kaerapiimaga kohvil on lihtsalt mingi harjumatu mekk man. Tooteinfot lähemalt uurides tundub, et imeliku maitse allikas võib olla päevalilleõli, mida kohvipurk miskipärast sisaldab.

Kohvisõbrad ütlevad, et neist jääks see toode poodi. Ei ole kõige parem. Samas ei ostaks me poest ka mõnda teist piima ja suhkruga üheskoos purki topitud toodet.

Loodusväe marineeritud tofu Foto: Daisy Lappard

Loodusväe marineeritud tofu

Vaat, tofu oli toit, mis tekitas meie testijates kõige enam segadust, paraku ka miinuspoolele jäävaid emotsioone. Ühine arvamus oli, et see toit jäägu küll edasijõudnud taimetoitlastele.

Pakki avades vaatab vastu selline ... asi ... mida on esialgu keeruline toiduks pidada. «Kui poleks lubanud maitsta, jätaks söömata,» ütleb üks testija.

Seda, kuidas tofut süüa, tuli lausa guugeldada. Proovisime praetuna, nii soovitati. Maitses nagu kergelt maitsestatud hallikas tomp. Meie seltskonnast ilmselt keegi oma elus rohkem tofut süüa ei ürita. «Näljaga eelistaksin ka pigem metsast marju korjata,» arvab üks kolleeg.

Kohvik Vigri kaneelirullid Foto: Daisy Lappard

Kohvik Vigri kaneelirullid

Kaneelirullid nagu kaneelirullid ikka – see oli üldine arvamus. Kõik testijad pidasid neid pigem heaks ja ütlesid, et ostaks teinekordki. Paar testijat leidsid, et on liiga magusad, mõni märkis ära natuke jahuse maitse.

Välja näevad küll imehead ja järele ei jätnud meist ka keegi mitte poolt kuklitki.

Loving Earthi tooršokolaadid Foto: Daisy Lappard

Loving Earthi tooršokolaadid

Maitsed on erinevad. Nii öeldakse. Meilgi oli arvamusi seinast seina. Tuleb ausalt tunnistada, et loomulike maitsetega mitteharjunud inimesed panid salvräti delikaatselt suu ette ja ... noh, neile ei meeldinud need šokolaadid. Üks kolleeg aga leidis, et šokolaadid on väga hea konsistentsiga: suus sulavad, kreemjad ja võised. Paraku nentis temagi, et maitsed jäid tagasihoidlikuks, pakendil kirjas olnud koostisosi polnud eriti tunda.

Sea Crunchy merevetikanäksid Foto: Daisy Lappard

Sea Crunchy merevetikanäksid

Toode, mille puhul läksid arvamused kahte lehte laiali. Osa testijate jaoks on merevetikakrõpsud ammused lemmikud ja vana hea kartulikrõps juba ammu vetikanäkside vastu välja vahetatud. Kinoõhtu jaoks näiteks. Teised aga leidsid, et maitseb nagu roiskunud kalanahk.

Kuidas suhtud taimetoitu?

Daisy Lappard, fotograaf:

"Mina söön taimetoitu pidevalt, aga veganlus on mulle pisut segaseks jäänud. Lehmapiima ma näiteks ei väldi, aga kui isu tekib, ostan kookos- ja mandlipiima. Söön seda, mis maitseb!"

Jolana Aru, keeletoimetaja:

"Mulle maitsevad taimetoidud väga, kui need on hästi tehtud. Tihti isegi eelistan taimetoite lihale."

Helen Perk, ilutoimetaja:

"Pean end lihasööjaks, kes taimetoitu ei pelga. Olen seda saanud väga maitsval kujul. Ise valmistan harva, tavaliselt salateid. Kuna minu lemmikud on seened, siis igasugu seentest tehtud toite sööks küll veel ja veel."

Merle Luik, peatoimetaja:

"Mina võiks vabalt lihata elada. Piimatooted pole samuti mu lemmikud. Nii et kui ma oskaks taimetoitu ise väga hästi teha ja kui kogu pere oleks nõus nii toituma, sööksin neid praegusest palju rohkem. Praegu on minuga samas paadis ainult poeg, teised nõuavad ikka liha. Toidukohtades ongi sageli mu esimene valik pigem taimetoit. Ka suuremat osa seekordse testi toitudest olin varem proovinud. Seega suhtun taimetoitulsse väga hästi ja üldiselt olen alati väga häiritud, kui keegi taimetoitlaste kohta midagi halvasti ütleb. Samas ei tohiks ka vastupidi olla, et taimetoitlased kommenteerivad lihasööjaid. Igaüks söögu, mida hing ihaldab."

Ülla Haljand, kujundaja:

"Mõistan küll inimesi, kes püüavad oma toitumises loomset vähendada, aga ise usun, et inimene on kõigesööja, ja seepärast söön ka liha. Taimetoitu maitsen aga aeg-ajalt hea meelega."

Vilve Torn, tegevtoimetaja:

"Minul pole taimetoitude vastu midagi, kui need on hästi tehtud. Samas tunnen lähedalt sportlikku inimest, kes ainuüksi vegantoitudega välja ei vedanud, tema organism andis sellest ise märku ja nii tuli lihasöömise juurde naasta."