Foto: Silja Paavle, Aldo Luud, Teet Malsroos
Kultuur
6. november 2018, 16:14

Kata lindudele toidulaud just nüüd!

Hilissügis on õige aeg alustada lindude toitmisega – siis harjuvad suliskuued söögimajas käima. Nii püsivad nad elus ka pakaselisel ajal ja rõõmustavad meid kogu talve.

Eestis võib talvekuudel hea õnne ja linnutundmise korral näha isegi üle 150 linnuliigi. Koduaias ja toidumajade läheduses võib neid kohata siiski tunduvalt vähem ehk üle neljakümne.

Linnusõbra Sigrid Paavle sõnul kinnitavad maailmas läbi viidud uuringud, et tiivuliste toitmine talvel vähendab külmal ajal oluliselt nende suremust. Eriti oluline on see ajal, kui õues paugub pakane ja maad katab paks lumevaip. Samuti pärast sulasid, kui puud on jääs. Peale võimaluse väikestele sõpradele head teha, pakub see meile endilegi silmarõõmu ja võimalust lindude käitumist ning iseloomu lähemalt tundma õppida. Sigrid Paavle annab nõu, mida tuleks tiivuliste toitmisel silmas pidada.

undefined Foto: Silja Paavle, Aldo Luud, Teet Malsroos

Leia turvaline koht

Toida linde selleks spetsiaalselt loodud paigas. Kui raputad palukesi lihtsalt aknalauale, võivad sulelised söögi pärast tungeldes vastu akent lennata ja end vigastada. Samuti võib lindude väljaheide aknalaual osutuda haiguste levitajaks.

Söögimaja parim asukoht on puude või põõsaste läheduses, sest sealt saavad linnud ohu korral kiiresti varjuda. Lagedale väljale paigutatud toidulaual ohustavad väikeseid linde näiteks erinevad kullilised. Jälgi, et kassid söögimajja ei pääseks.

Kasuta eri tüüpi söögimaju

Erisugused toitumisharjumused nõuavad erinevaid söögimaju – kui panustad mitmekesistesse söögimajadesse, saad vastutasuks liigirikkuse.

Näiteks musträstas, kuldnokk ja punarind rippuvaid söögimaju kasutada ei saa – neile mõeldes paigalda maa peale kindlalt püsiv toidulaud. Ka sellel söögimajal võiks olla katus ja klaasseinad, et tuul seemneid ära ei puhuks.

Klassikaline seemneseguga söögimaja meelitab aeda tihased ja rohevindid. Rasvapallid meeldivad tihastele ja näiteks rähnidele, pähklisöötja sobib kõigile sulissõpradele. Puista seemneid ja pähkleid ka söögimaja alla, siis on lootust kohata näiteks suurnokk-vinti.

undefined Foto: Silja Paavle, Aldo Luud, Teet Malsroos

Pekk, seemned ja pähklid

Erineva ilmaga vajavad linnud erinevat toitu. Pehmema ilma korral paku väikestele sädistajatele seemneid ja pähkleid, krõbedama ilmaga energiarikast rasvast sööki.

Pekitükk on alati kindla peale minek. Seda on lihtne välja panna ja jagub tükiks ajaks.

Ent lindudele meeldivad väga ka searasvaga segatud kaerahelbed või hirss. Seda segu võid korraga rohkem valmis teha ja jahedas kohas karpidega säilitada.

Seemned on meelepärased kõigile sulelistele. Et suurem osa linde koorib seemned enne söömist ära, võiksid need olla õhema koorega. Näiteks päevalille-, kõrvitsa- ja õunaseemned meeldivad lindudele väga. Linaseemneid armastavad nad eriti.

Ka teravili (kaerahelbed, hirss, tangud, tatar ja mais) on neile meelepärane eine. Kuivtoidu külmumise vältimiseks immuta seda toiduõliga.

Pähklid on sulissõpradele samuti nokka mööda, parimad on maapähklid ehk arahhised.

Kui raatsid, võid ka lemmikloomakauplustest osta eksootilistele toalindudele mõeldud toitu.

undefined Foto: Silja Paavle, Aldo Luud, Teet Malsroos

Lindudele süüa oma toidulaualt

Kui söögikorrast jääb üle keedukartuleid, paku seda julgelt ka neile, samuti teisi pehmeid köögivilju.

Ja kui sa ise rasvasema hakkliha ära põlgad, siis suurematele lindudele on see tõeline maiuspala, samuti õunad.

Võid neile pakkuda ka peenestatud keedumuna ja magedat juustu.

Muuda toitmine rutiiniks

Kõige olulisem on talveperioodil linde korrapäraselt toita. Kui paned süüa kindlatel kellaaegadel, märkad peagi, et sõbrad juba ootavad sind. See aitab ära hoida ka toidu raiskuminekut.

Tee lindude toitmisest näiteks oma hommikurutiin ja astu nende einelaua juurest läbi enne tööleminekut.

Kevadel võõruta tasapisi

Kui ilmad soojenevad, hakka lindude söögimajja pandavat ninaesist tasapisi vähendama. See tuletab neile meelde, et looduses on juba siin-seal süüa.

Mida teha ei tohi?

Ära anna lindudele soolapähkleid. Soolane toit ajab sulelised jooma ja janukustutuseks peavad nad sööma lund. Lume sulatamiseks kulutavad nad aga vajalikku kehasoojust.

Ära anna lindudele leiba ja saia. Olgugi teraviljast, kuid leivas-saias sisalduvad muud ained võivad rikkuda lindude tervise.

Ära pane toidumajja vett. Kui see pole külmunud, tahavad linnud selles supelda. Tulemuseks on jäätumine ja linnu hukkumine.

Ära katkesta toitmist ootamatult. Kui suliskuued on harjunud ühes kohas sööma, ootavad nad toitu samas paigas ega pruugi päevavalges jõuda enam mujalt vajalikku hankida.

Millised linnud millist toitu armastavad?

Rasvapallid: rähn, puukoristaja, rasvatihane, sinitihane, sootihane, musttihane, tutt-tihane, metsvint, põhjavint, rohevint, siisike, suurnokk-vint jpt

Päevalilleseemned: leevike, tihane, puukoristaja, rohevint

Hirss: koduvarblane, põldvarblane, pasknäär

Pekk, searasv, kookosrasv: tihane, rähn, puukoristaja, harakas, pasknäär, porr, laanenäär

Kaer: varblane, kaelustuvi, talvike, mänsak, harakas, pasknäär, leevike

Maapähklid: enamik tihastest, ohakalind, mänsak, puukoristaja, harakas, pasknäär, laanenäär, musträstas

Õunad ja kuivatatud pihlakamarjad: rästas, kuldnokk, siidisaba, männileevike

Foto: Silja Paavle, Aldo Luud, Teet Malsroos