Foto: Photofusion/REX
Uudised
26. oktoober 2018, 18:26

Uurimus: riikides, kus kehaline karistamine on keelatud, kaklevad lapsed vähem (1)

Meditsiiniajakirjas BMJ Open avaldatud uurimusest selgus, et riikides, kus laste füüsiline karistamine on nii kodus kui ka koolis keelatud, esineb rüselusi noormeeste seas 31% ja tütarlaste seas 42% võrra harvem kui maades, kus ihunuhtlus on lubatud.

Esimeste riikide hulka kuulub enamik Euroopa maid, teiste seast leiab näiteks Myanmari ja Saalomoni saared.

Riikides, kus laste nuhtlemine on keelatud vaid koolis (nt Hiina, Kanada, USA, Ühendkuningriik), on poiste seas vägivald umbes sama sage kui keeldudeta maades, kuid tüdrukute hulgas on kähmlusi 56% võrra harvem.

Uurijad rõhutavad, et esialgu on kindel vaid kahe nähtuse – kehaliste karistuste keelamise ja vähesema noortevahelise vägivalla – koosesinemine, mitte põhjuslik seos. „Saame praegu öelda, et riikides, mis kehalist karistamist keelavad, on lastel eakaaslaste hulgas vägivallaga vähem kokkupuuteid kui riikides, mis seda ei keela,“ vahendab Science Daily Kanada McGilli ülikooli psühholoogiateaduri Frank Elgari sõnu.

Korrelatsioon on aga olemas hoolimata noorukite elukohamaa jõukusest, kuritegevuse statistikast ja vanemate harimise kampaaniatest.

Uurimuses kasutati 88 riigis kogutud andmeid. Kokkuvõttes on sage kähmlemine levinum noormeeste hulgas (ligi 10%), neidudest satub kaklustesse pidevalt 3%.