Foto allkiri: STALINLIK PALE: Ajaloolisel fotol embab õrn ja lapselik Mamlakat Nahangova miljonitele inimestele suuri kannatusi põhjustanud riigijuhti.Foto: www.pinterest.com
Inimesed
25. oktoober 2018, 10:30

Stalini ajal tehti ka lastest töökangelased

Lenini ordeni ehk NSV Liidu kõige tähtsama ordeni noorim kavaler oli Stalini-aegses Tadžikistanis puuvilla noppinud tüdrukutirts Mamlakat Nahangova.

Lenini ordeni ehk NSV Liidu kõige tähtsama ordeni noorim kavaler oli Stalini-aegses Tadžikistanis puuvilla noppinud tüdrukutirts Mamlakat Nahangova.

Mamlakat Nahangova sündis 1924. aastal perre, kus sirgus 11 last. Kuna pereisa suri varakult, jäi väikesel Mamlakatil helge lapsepõlv pooleli. Nii pidi ta üsna väikese tüdrukuna puuvilla kogumisel kolhoosi emale appi minema. Selles kõiges polekski midagi tavatut, kuid hilisem suurriigi esitööline Mamlakat hakkas enda sõnul esimesena maailmas puuvilla noppima kahe käega ja sai päevaga kokku 70–90 kilo. Samal ajal korjasid täiskasvanud päeva jooksul ühe käega umbes 15 kilo.

Pikka aega ei uskunud keegi, et väike tüdruk suutis täiskasvanutest viis-kuus korda viljakam olla. Just sel põhjusel süüdistasid täiskasvanud tihti arvepidajat petmises ja arvasid, et too kirjutab Mamlakatile laest võetud numbreid. Kuna arvepidaja väitis end ausalt käituvat, jälgisid täiskasvanud põllul tüdruku töötamist ja töövõtteid kullipilgul. Nad käisid põllul pikka aega tema kannul, ei uskunud oma silmi ja pobisesid isekeskis: "Tüdruk on kurjast vaimust vaevatud."

Edasi lugemiseks: