Antsla Vanapagan Heino Mart
Tele
18. oktoober 2018, 12:39

TV3 VIDEO | Sügavast depressioonist välja tulnud selgeltnägija Heino Mart annab nõu, kuidas sellest raskest haigusest võitu saada (1)

„Eesti selgeltnägijate tuleproovi“ lahingus alustas maagide, šamaanide ja nõidade seas võistlust ka Vatsla vanapagan Heino Mart. Vanapagan annab enda kogemuste põhjal nõu, kuidas depressiooni vältida või sellest võitu saada.

Heino Mart on lõpetanud Tartu ülikooli psühholoog-nõustaja kutsega ning läbinud analüütilise psühhoterapeudi koolituse.

Aastaid ise depressiooni käes vaevelnud mees on nii iseenda kui teiste psüühika korrastamiseks välja töötanud osalusanalüüsi ehk Haavatud Tervendaja meetodi, kus peamine idee seisneb selles, et tuleb julgeda otsa vaadata endas pesitsevale kurjusele ja ebatäiuslikkusele.

Mart on saanud tänu oma karmidele ja äärmuslikele meetoditele kirjanikult Kati Murutarilt hüüdnime Vatsla vanapagan.

Mehe 15 aasta tagune sügav depressioon on õnneks jäädavalt minevik. Mart on mõistnud, et eluraamat, milles kulgeme on täis sümboleid, mida lugedes ja mõistes on meil võimalik oma elu tunduvalt paremini mõtestada ja juhtida. Koos eneseleidmisega on tal tekkinud mõningad selgeltnägija võimed ja võime energiatega töötada. Selliste võimete avanemine on normaalne osa iseendaks saamisest, sest need võimed on meis kõigis tegelikult kogu aeg olemas.

"Mul on endal päris võimas depressiooni ajalugu," räägib Heino videos. Kogu oma elu esimesed 35 aastat oli mees sügavas depressioonis kuni enesetapukatseteni. Heino elus toimus aga suur muutus, kui ta kaotas lähedase inimese. "Siis sain äratuskella, et pean midagi ette võtma ja hakkasin välja ronima sellest põrgust, milleks depressiooni võib nimetada."

Heino räägib, et hakkas enda kurjusele otsa vaatama. "Depressioon on ju suur enesesalgamine ja mahatrampimine."

Heino räägib, et on välja töötanud teraapia, kus toob inimeses välja kõik tema sees olevad varjuküljed, et inimene saaks nendega suhestuda ja leiaks julgust enda kurjusele otsa vaadata. "Me usume mingil põhjusel, et oleme väga halvad ja meil ei ole õigust elada. Siis hakkamegi ennast elust välja suruma."

Selgeltnägija lausub, et on oma praktikas näinud, kuidas poole aasta jooksul on võimalik elus uus suund leida. "Selge on see, et ükski aitaja ja tervendaja ei saa käe kõrval inimest läbi elu vedada. Mida me saame teha - oleme nagu põrkekoht, mis annab inimesele õige suuna."

Läbi selle tunde, et kõik vajavad armastust, jõuab inimene selleni, kuidas maailm tegelikult neid armastab. "Me loome oma reaalsuse läbi selle, et me anname hinnanguid ümbritsevale keskkonnale ja inimestele. Kui me oleme negatiivses meelestatuses, siis meie kogu reaalsus koosnebki negatiivstest objektidest. Minu kui terapeudi roll on aidata armastuse tunne üles leida," räägib ta.

Vaata täispikka videot siin.