Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
6. oktoober 2018, 09:06

SÜGAVAL INIMLOOMUSES: juba väikelapsed eelistavad seltsida võitjatega (3)

Alles on laps õppinud kõndima ja rääkima ja hakanud looma esimesi sõprussidemeid omaealiste lastega, kuid juba oskab ta valida ja vältida suhtluskaaslasi sotsiaalse staatuse põhjal, näitavad Taani ja California teadlaste katsed 21- ja 31-kuuste lastega.

Paistab olevat sügaval inimloomuses, et me otsime kõrgeima sotsiaalse staatusega ligimeste seltsi. Paariaastased lapsed eelistavad nende seltskonda, kelle ees teised alistuvad, kuid väldivad neid, kes kehtestavad end jõuga.

Varasemad uurimused on näidanud, et isegi üheksakuune beebi mõistab lihtsat huvide konflikti: kui kahe teatrinuku teed laval ristuvad ja nad on teineteisel tee peal ees, eeldavad titad automaatselt, et kogult suurem saab väiksemast jagu.

Nüüd katsetati sarnast näitemängu suuremate laste peal: nukud lähevad risti üle lava ja kui nad keskel kokku saavad, siis üks nukk taandub, et teine mööda lasta. Hiljem anti lastele valida, kumba nukku nad endale tahavad. 20 last 23-st valis „võitja“, kirjutab Science Daily.

„See, kuidas me huvide konflikti korral käitume, reedab mõndagi meie sotsiaalse positsiooni kohta. Tahtsime näha, kas lapsed märkavad seda vahet,“ ütleb uurimuse põhiautor Ashley Thomas.

Järgmisena vaadati, kas lastele meeldib võitjanukk rohkem ka siis, kui ta teise kallal jõudu kasutab. Teine rühm väikelapsi vaatas sarnast etendust, ent seekord lõi üks nukk teise lavalt alla, et sihtmärgini jõuda. Nüüd hoidis 18 last  22-st „ohvri“ poole.