Foto: Pixabay
Suhted
4. oktoober 2018, 19:32

Erektsiooniravimi kugistamine lõi mehel silme eest punaseks – elu lõpuni (8)

Ühe mehe kogemus levinud erektsioonihäirete ravimiga kujunes oodatust märksa enam silmiavavaks. Tema arstide sõnul tekkis mehel pärast suure doosi sildenafiili võtmist silmanägemisele arvatavalt elu lõpuni püsiv punane varjund.

Gizmodo kirjutab, et sildenafiili müüakse erektsioonihäirete ravimiseks nii geneerilise ravimina kui ka Viagra nime all. Kuigi toimeaine on suhteliselt kahjutu, võib teadaolevalt isegi soovitatava koguse manustamine mõnikord tekitada nägemishäireid, näiteks nägemise ähmastumist, silmade suuremat tundlikkust valgusele ja mõnikord ka häireid värvide nägemises (enamasti muutub pilt siniseks). Need häired on reeglina ajutised ja ei kesta rohkem kui ühe päeva.

Väljaandes Retinal Cases kirjeldatud juhtumist selgub aga, et ühel 31-aastasel mehel nii hästi ei läinud.

Kirjelduse kohaselt algasid probleemid üsna varsti pärast seda, kui mees võttis teadmata koguse internetist ostetud vedelat sildenafiili. Ta hakkas nägema mitmevärvilisi valgusevälgatusi, silmad muutusid valgusele tundlikumaks ja nägemine võttis punaka varjundi. Selleks ajaks, kui ta kaks päeva hiljem arstide poole pöördus, olid välgatused lõppenud. Aga ravi kiuste jäi punane toon silme ette ja on seal ka aasta hiljem.

Mees ei mõõtnud võetava sildenafiili kogust, vaid kulistas seda otse pudelist. Aga arstide teatel pidi ta kindlasti märkimisväärselt ületama soovitatava 50-milligrammise koguse.

„Inimesed elavad sellise filosoofia järgi, et kui natuke on hea, siis palju on veelgi parem. See uuring näitab, kui ohtlik võib olla suur annus tavapärast ravimit,“ teatas uuringu autor Richard Rosen. 

Lisaks nägemise kahjustamisele on erektsiooniravimitel liiga suures koguses tarvitatuna teadupärast ka teisi kõrvalnähtusid. Näiteks infarkt, pikaajalised ja valulikud erektsioonid, mis ravimata jätmise korral võivad lõppeda gangreeni ning peenise amputeerimisega.