Foto: PantherMedia/Scanpix
Liigume
4. oktoober 2018, 17:19

SUUR KOORMUS JA VIGASTUSED: neli tegevust, mis panevad selja valutama

Pärast raskuste tassimist tundub seljavalu justkui iseenesestmõistetav. Kuid alaselja võivad valutama panna ka hoopis kummalisemad põhjused.

1. Sa lösutad telekat vaadates diivanil. Sage diivanil lösutamine ja vähene liikumisharjumus soosib seljavalude teket, kirjutab Womans Day. Õigupoolest viib see su otseteed nõiaringi, sest kui valud kimbutavad sind ka päeviti, paneb see su õhtul veel rohkem diivanul lösutama, suurendades nii valusid veelgi.

2. Sa oled mõnd teist kehapiirkonda vigastanud. Kehaga on nii, et valu võib kiirguda ühest piirkonnast teise ning see, et mittevigastatud koht hoopis valutab, pole mingi ime. Alaselga mõjutavad suurema tõenäosusega puusa - või vaagna vigastused ja erinevad luumurrud, samuti kõhuvalu. Näiteks pimesoole- või neeruvaagnapõletik võibki esmalt end ilmutada alaseljas.

3. Sa treenid liiga suurte koormustega. Lihaste liigne koormamine toob kaasa seljavalu. Kui valu järgmiseks päevaks möödub, on kõik kontrolli all. Kui aga selg peaks tuikama veel mõned päevad pärast treeningut, mine treeningsaali asemel arsti juurde.

4. Sa kannad rasket kotti või vales suuruses pesu. Kui kannad pidevalt rasket kotti ühel õlal, viib see keha tasakaalust välja ja tekitab seljavalusid. Ka liiga väikeses suuruses korrigeeriva pesu kandmine võib olla kurja juureks