Foto: Vida Press
Suhted
28. september 2018, 16:32

Mis on tõhusaim viis eksist üle saada? Teadlased selgitasid välja!

USA Missouri–St. Louise'i ülikooli teadlased uurisid, milline meetod aitab pärast lahkuminekut kõige paremini eluga edasi liikuda.

Ajakirjas Journal of Experimental Psychology: General avaldatud uurimusse oli värvatud 24 murtud südamega inimest vanuses 20–37. Keskmiselt vältas nende viimane suhe 2,5 aastat. Mõni oli mahajätja, mõni mahajäetu rollis. Ühisosaks oli see, et nad ei suutnud lõppenud suhtest lahti lasta. Osalised jagati nelja rühma, kolm gruppi pidid proovima erisuguseid mooduseid, et ekskallim peast välja heita.

Esimene viis oli tuletada meelde, mis eksi juures häiris. Näiteks mõelda sellele, kuidas ta tualetis alati prill-laua üles jättis, mitte tema sügavsinistele silmadele. Teisel grupil paluti lugeda tekste, mis julgustavad neid oma tunnetega leppima. Näiteks motiveerivaid tsitaate, nagu „Parem armastada ja armastust kaotada kui üldse mitte kunagi armastada“ (Alfred Tennyson). Kolmas strateegia oli tähelepanu kõrvale juhtimine – kui mõte eksile uitas, tuli keskenduda millelegi neutraalsele, näiteks parasjagu jooksvale telesaatele.

Et näha, kuidas meetodid on toiminud, näidati osalejatele endiste kallimate pilte. Peanahale kinnitatud elektroodid mõõtsid katsealuste emotsionaalseid reaktsioone. Samuti pidid nad täitma küsimustiku, mis selgitas, kui väga nad siiani oma eksi armastavad.

Võrdluses grupiga, kes lahkuminekuvalu vastu midagi ette ei võtnud, saatis kõiki ülejäänud gruppe edu: eksi nägemine ei kutsunud esile nii tugevaid tundeid. Üksainus strateegia suutis oma endist partnerit vähem armastama panna – tema seadmine halba valgusse. Samas väitsid sellesse gruppi kuulunud inimesed, et nende tuju on langenud – halvad mõtted rikuvad meeleolu.