Foto: PantherMedia/Scanpix
Liigume
12. oktoober 2018, 14:59

Vein, stress ja veel neli üllatavat asja, mis kõhu punni ajavad

Kas sa teadsid, et punnis kõhju põhjustajaks ei ole vaid õgimine - ka alkohol, stress või hormoonid võivad kurja juureks olla. Üks on aga kindel: kui tead, miks sa paks oled, on sul võimalik ka oma välimust muuta.

Daily Mail toob välja kuus asja, mis punu esilekerkimises süüdi võivad olla. Samas toob ajaleht välja ka soovitused, kuidas oleks kõige tõhusam saleneda.

Veinikõht

Kuidas see välja näeb?

Veinikõht kummub peamiselt eest, puusadel ja tagumikul on kaalutõus väiksem. Kui sa näed välja, nagu oleks su kõhu külge kinnitatud kastrul, on sul ehtne veinikõht.

Mis seda põhjustab?

Alkoholiga liialdamine ning rafineeritud süsivesikute pugimine. Ühe uurimuse järgi kosuvad naised, kes vähemalt korra kuus joovad korraga üle 12 ühiku alkoholi (üks ühik on 75 ml veini), vöökohast keskmiselt 10 cm, võrreldes nendega, kes niimoodi ei pummelda.

Kõhu kasvamise põhjus on see, kuidas keha alkoholi töötleb. Rasv võib lisanduda kas nahaalusele rasvakihile või rasvikule – sügavamale rasvkoekihile lihaselise kõhuseina taga.

See rasvapõll ulatub kõhust vaagnani ning võib imbuda ka selle piirkonna elutähtsate organite vahele. Punnkõhu peamine põhjus ongi seesama kõhuõõnerasv, sest see lükkab kõhuseina ettepoole.

Rasv koguneb sinna, sest selle piirkonna rasvarakud on väga tundlikud rasva kogumist juhtiva hormooni insuliini mõju suhtes. Kui alkoholi joomisega vallanduvad kehas suhkrud, eritub hormoon, mis annab organismile käsu seda kõhuõõnes rasvana säilitada.

Alkohol pärsib ka rasvade põletust, sest seda protsessi juhtiv elund maks on ametis alkoholis sisalduvate mürkainete lõhustamisega. Juba sellest piisab, et vöökoht paisuks.

Mida teha?

Jälgi lisaks söögikaloritele ka joogikaloreid. Kui pead meeles, et 250milliliitrine klaas veini võrdub 230kalorilise jäätisega, jätad ehk kolmanda või neljanda napsi võtmata. Alkohol kasvatab ka isu, nii et sööd napsi kõrvale rohkem kui tavaliselt ja see kõik ladestub sügaval keha sees rasvana.

Puhitunud kõht

Kuidas see välja näeb?

Kõht on punnis nagu tagavararehv või muffin. Nahk tundub puudutamisel kõva, nagu oleks su sees õhupall.

Mis seda põhjustab?

Selline kõht on hommikul lame, kuid päeva peale, eriti pärast sööki, paisub. Kaalu peal see ei kajastu. Üks peamisi põhjusi on gaaside kogunemine.

Kui su soolebakteritel on raskusi teatud toitude lagundamisega, hakkavad need käärima ning tekitavad normaalsetele gaasidele lisa, mis hakkab kõhuseina väljapoole lükkama. Puhitust võib tekitada ka kõhukinnisus või liigne söömine.

Mida teha?

Proovi menüüst välja jätta puhitust tekitavad toidud, sest neid on kehal raskem seedida. Paljudel ajavad kõhu pingesse kunstlikud magusained, nisu, küüslauk ja sibulad, aga ka mõned puuviljad (kirsid ja ploomid) ning köögiviljad (artišokk, peet, seened). Neile, kes ei suuda piima ja piimatooteid hästi seedida, võib abiks olla laktoosivaba dieet.

Stressikõht

Kuidas see välja näeb?

Stressikõht pungitab samuti esile, kuid on punnkõhust pehmem ja lotakam. Tihtipeale saab stressikõht alguse rindade alt ning moodustab üle vöökoha rippuva pehme rulli.

Mis seda põhjustab?

Raamatu "Fat Around the Middle" ("Rasv vöökoha ümber") autor dr Marilyn Grenville seletab, et stressirohketes olukordades aitab "võitle või põgene"-hormoon kortisool vallandada verre suhkrut, mis annab kehale energiat kas plehku pista või end kaitsta.

"Aga kui te just ei tee midagi füüsilist, mida keha teilt ootab, siis pole sellel liigsel energial kuhugi minna. Nii see pannaksegi lihtsalt rasvana kõrvale."

Kui oleme pidevalt stressis, lähevad rasvavarud kõhu alaossa, maksale lähemale. "Nii saab neid järjekordse hädaolukorra puhul tagasi energiaks muundada."

Mida teha?

Vähenda stressi lõõgastustehnikatega, näiteks süvahingamise ja meditatsiooniga, ning kanna hoolt, et magaksid end välja. Nii ei tunne su keha pidevalt, et peab rünnakuks valmistuma. Hormoonide kõikumist saab dr Glenville’i sõnul ennetada, süües vähe, kuid tihti.

"Sööge rohkem aeglaselt vallanduvaid süsivesikuid, näiteks kaerahelbeid ja läätsi, ning ärge süües kiirustage. Muidu saadab see kehale sõnumi, et olete ohus."

Pirnikujuline kõht

Kuidas see välja näeb?

Isegi kui sul on sale piht, rikub su tuju kangekaelne rasvarull bikiinijoone kandis. Lisaks on sul priske pepu ja puusadel "sangad". See kõik muudab sind pirnikujuliseks.

Mis seda põhjustab?

Säärase kaalutõusu põhjus on östrogeeni domineerimine, mille all mõned naised kannatavad. See võib olla pärilik, kuid seda võivad esile kutsuda ka mitu häiret, mis naissuguhormoone tasakaalust välja ajavad.

Näiteks võivad pirnikujulisust põhjustada endometrioos, mille puhul emaka limaskest hakkab vohama väljaspool emakat, ning healoomulised emakafibroidid.

Endometrioos võib olla umbes kümnendikul lapsesaamiseas naistel, fibroidid võivad tekkida kolmel neljandikul 30–50aastastest naistest.

Liigne östrogeen võib organismi sattuda ka naissuguhormooni sünteetiliste versioonide tõttu loomalihas, vees ja plastis. Samuti võib seda põhjustada rasedusvastaste tablettide võtmine.

Pärast menopausi puusa- ja reierasv tavaliselt kaob, kui naine just hormoonasendusravi ei saa. Seejärel näevad naised välja pigem õuna- kui pirnikujulised.

Mida teha?

Väldi küllastunud rasvu sisaldavaid toite, sest neid seostatakse kõrgenenud östrogeenitasemega. Söö raskesti seeditavaid

kiudaineid, näiteks seemneid, ning rohelisi lehtköögivilju. Need aitavad liigset östrogeeni organismist välja viia.

Emmekõht

Kuidas see välja näeb?

Ehkki sünnitusest on möödas üle kolme kuu, on su kõht ikka veel lontis, nagu oleksid äsja lapsega maha saanud.

Mis seda põhjustab?

Raseduse ja sünnituse ajal õgvenevad kõhulihased, andmaks emakale ja kõhule ruumi paisuda. Pärast sünnitust peaksid need lihased jälle kokku tõmbuma. Kui seda ei juhtu, kuna kõhusein on nõrk, jääbki kõht näotult lonti. Seda nimetatakse kõhu sirglihase lahknemiseks ehk diastaasiks.

Mida teha?

Diastaasi puhul tasub pöörduda füsioterapeudi poole, kes õpetab sulle spetsiaalseid harjutusi lihaste taastamiseks. Kasu on ka vaagnapõhjalihaste treenimisest ning joogaasenditest, sh kurikuulsast "plangust", mille puhul tuleb kõhuliasendis toetuda küünarnukkidele ja varvastele ning keha võimalikult kaua sirgena hoida.

Kilpnäärmekõht

Kuidas see välja näeb?

Paks pole mitte üksnes kõht, kuigi see võib olla su keha silmatorkavaim osa. Paks on kogu keha ning sa oled puhvis nagu vahukomm.

Mis seda põhjustab?

Kilpnääre on kaelas asuv liblikakujuline nääre, mis toodab türoksiininimelist hormooni. See määrab, kui kiiresti sa töötled toidus leiduvaid kaloreid.

Kuid umbkaudu iga 13. naine kannatab kilpnäärme alatalitluse all, mille puhul hormooni tootmine on vähenenud. Nii ei põleta organism kõiki tarbitud kaloreid ning nende ülejääk ladustatakse rasvana.

Mida teha?

Kõige tähtsam on saada õige diagnoos, sest paljud naised peavad kilpnäärme alatalitlust üldiseks keskea kaalutõusuks. Türoksiinipuudus võib põhjustada ka väsimust, kõhukinnisust ja jalgade külmetamist.

Raviks võidakse määrata selle hormooni sünteetilist varianti sisaldavaid medikamente. Mõistlik on süüa ka joodirikkaid toite, näiteks mereande ja tumerohelisi lehtköögivilju, mis kilpnääret toetavad.