Foto: Foto: Panthermedia/Scanpix
Kultuur
27. september 2018, 16:41

Kas rahvajutud liigesevalu kohta ikka peavad paika?

Reuma ja liigesevaludega on ajast aega kaasas käinud hulgaliselt müüte. Alates väitest, et valutavad liigesed on vaid vanainimeste mure, lõpetades soovitusega, et valusate põlvedega ei tohi sportimisest isegi mitte mõelda. Sellesse, kas "külajuttudel" on ka tõepõhi, aitab selgust tuua Pärnu haigla reumaõde ja Pärnu Reumaühingu juhatuse liige Kersti Ossaar.

Väide: liigesehaigused ja -valu on eakate probleem ning noori see ei puuduta.

VALE

Tõsised kroonilised liigesehaigused saavad alguse pigem just noores eas. Samuti esineb traumaatilisi liigesekaebuseid sagedamini just noortel inimestel, kuna nemad liiguvad ekstreemsemalt ja teevad ka enam sporti. Seetõttu tekib neil ka eakatest sagedamini sporditraumadest tingitud liigesekaebuseid.

Kõige levinum liigesehaigus osteoartriit aga tekib tõepoolest enamasti 50. eluaastate paiku.

Väide: külmetus tekitab liigesevaevusi ja -haiguseid.

NII JA NAA

Külmetamine otseselt liigesekaebusi ei tekita, kuid see on üks soodustavaid tegureid liigesevaevuste põhjustamisel.

Väide: kui liiges naksub, tähendab see liigesehaigust.

TÕDE

Üldjuhul ei tähenda liigeste naksumine kohe haigust ja naksuvaid liigeseid kuidagi eriliselt hoidma ei pea. Vastupidi – kui liigesed naksuma kipuvad, tuleks just ravikehakultuuriga tegeleda. Kui naksumisega kaasneb valu või turse, mis paari nädala jooksul ei taandu, võiks muidugi arstile pöörduda.

Väide: koeravillast kudumite kandmine leevendab liigesevalu.

NII JA NAA

Asi pole koeravillas, vaid selles, et üleüldse on soe kätis, kinnas, sääris või mis tahes kootud ese ümber liigese mõnus ja turvaline. Kas see ka valu leevendab, on uskumises kinni. Meeles tuleb aga pidada, et kui liiges on kuum, põletikus ja punane, ei tohi sellele sooja ümber panna, kuna liigne soojendamine võib hoopis põletikku soodustada.

Väide: parim ravim liigesevalu vastu on valutavale liigesele rahu andmine.

NII JA NAA

Kindlasti peab see paika, kui tegemist on paistes, kuuma, põletikus liigesega. Sel juhul on parim, mida teha saab (peale ravimite), anda liigesele rahu.

Kui liiges vaid veidi tuikab, ei tohi seda loomulikult üle koormata, kuid ka mitte päris liikumatult hoida. Liigutamine soodustab vereringet ja parandab ka kudede varustamist toitainetega. Spetsialistid peavad liigesevaevustega inimestele sobilikeks aladeks näiteks vesivõimlemist või ujumist, kuna need ei koorma liigeseid.

Väide: liigesevalu vastu aitab kõige paremini paratsetamool.

VALE

See, milline ravim on valu leevendamiseks kõige parem, on täiesti individuaalne.

Väide: ilmamuutus põhjustab liigesevalu.

TÕDE

Tõepoolest on kirjeldatud, et kroonilistel liigesehaigetel esineb nn sesoonsus ehk kevadel ja sügisel on liigesehaigete elu raskem ning valulikum. Vanemad inimesed oskavad lausa liigesevalu kaudu ilma ennustada.

Väide: valutavaid liigeseid tuleb hoida soojas.

NII JA NAA

Ägeda põletikuga turses ja punetav liiges ei taha kindlasti sooja, pigem hoopis külma. Kui aga on pidevad liigesevalud ja liiges ei ole põletikus ning kui inimene tunneb, et see aitab, võib seda soojas hoida küll.

Väide: ägeda valu ilmnedes tuleb liigesele panna külma kompressi.

TÕDE

Sel puhul aitab tõepoolest külm paremini kui soe. Väga hea on valutavate liigeste vastu näiteks nn ekstreemne külm ehk ka Eestis olemas olevad 110kraadised külmaravikambrid/toad.

Väide: liigesehaige ei tohi mitte mingil juhul sporti teha.

VALE

Oleneb sellest, mida sporditegemise all mõista. Üle pingutada ei tohi, aga ravikehakultuur on liigesehaigele vajalik ja lausa kohustuslik. Seda selleks, et hoida ära liigeste jäigastumist, lihaste kõhetumist ja muid muresid, mis liigesepõletikuga kaasnevad. Kuid pane tähele: valu tekkimine on seejuures alati "tuluke", mis annab märku, et nüüd aitab, aeg on puhata.