Suhted

Eakad sugulased käivad pinda: aias uputab viljadest, tule ometi appi! (262)

LISA KOMMENTAAR

xy24. september 2018, 17:03
Ma arvan, et 20+ on veel liiga noor, et osata koduaia vilju ja sealset toimetamist hinnata. Kui tekib pere ja vajadus perele süüa pakkuda, siis võetakse igatsugu koduaia söögikraam heameelega vastu. Mina küll võtan tänuga aiasaadusi vastu ja kui üle jääb, siis jagan jälle järgmistele, kellel hetkel pole. Raisku ei lähe miskit. Ja ise aitan korjata ka kui vaja.
J24. september 2018, 11:56
Kahju, et noortel selline suhtumine on. Olen ka noor ja käisin suvel hea meelega vanavanematel suvilas abiks, sest nendel ei ole ka enam sellist jõudu ja jaksu nagu aastaid tagasi. Nüüd võtan hea meelega vastu oma aias kasvanud tomatid, kurgid, kartulid ja muud puu-ja juurviljad, sest poes müüdava jamaga ei saa neid võrreldagi.
---24. september 2018, 08:02
Kunagi rajatud aias on kümme punase sõstra põõsast, kümme musta sõstart, kümme õunapuud, suur maasikamaa ,jne. Ja kõik annavad ohtralt saaki. Kartulimaa, suur kasvuhoone, kurgimaa...Olid ajad, kui lapsed kasvasid ja kõik tarvitati kevadeks ära, mahla oli sada liitrit , kõik läks.
Ja aiapidaja ei saa nüüd aru, mida ta peab tegema. Peab õigeks , et ka nüüd, kui lapsed läinud ja suhkrutarbimisest hoidutakse, magustoite ei tehta, peavad lapsed tulema, koristama, kõik ära sööma.
Oled üksi,
Nagu härg hernes, ei oska lõpetada oma tootmist.
huvitav23. september 2018, 22:03
kuidas mõne artikli kommentaarid mitmeidsadu "+ -"d saavad, samas teised ka suht päevakohased suurusjärk vähem koguvad??
manipuleerimine?
hmm23. september 2018, 17:09
ühest küljest saan ju aru, eks muidugi on tüütu maale sõita ja aias rügada, kui võiks hoopis lõunani magada või ilusa ilmaga rannas lesida, aga ei pea ju igal nädalavahetusel sõitma, paar korda suve jooksulgi teeb head meelt.
ja päris jabur ikka on täies elujõus viljapuud maha saagida....
Kui ise neid aiasaadusi ei taha ja tööd teha ei viitsi, siis parem proovige muud moodi aidata, keegi teine võib-olla väga tahaks neid õunu ja tomateid ja teeks tasuks aias mõne tunnikese tööd.
Rootslastel on FB-s grupp, kus saab maakondade kaupa kuulutada, kui aias midagi üle. küsida sealt ei lubata, ainult aiaomanikud tohivad ülejääkidest teada anda ja siis soovijad võtavad pakkujaga ühendust.
Käisime ise suvel sõpradega niimoodi kirsse ja mustsõstraid korjamas, leppisime tädiga kohe alguses kokku, et teeme puud-põõsad tühjaks ja tasuks saame pooled endale. Tegelikult oli kogus nii suur, et tädi jättis endale ainult veerandi saagist.
Leppisime juba siis kokku, et sügisel lähme tema juurde endale õunu-pirne ka korjama. Tasuks lubasime aidata tal mahlaõunu korjata ja aidata need mahlaks teha (s.t. õunad kohale ja mahla tagasi koju transportida) Aga tegelikult jäi silma, et seal oleks natuke vaja piirdeaeda kohandada ja veel nipet-näpet, igatahes oleme plaaninud järgmisel nädalavahetusel õunte järele sõites ka tööriistad igaks juhuks autosse visata.
kahjuks23. september 2018, 18:10
Eestis on nii,et mitte keegi viitsi korjama tulla,mul tuttav rääkis,et kuulutas igal pool,et tal on palju marjapõõsais,et kes soovib ,tulgu korjaku ja võib saada kõik saagi endale,paraku ei olnud soovijaid,mõni oleks tahtnud sel juhul,kui sul on endal juba ära korjatud
kahjuks23. september 2018, 18:10
Eestis on nii,et mitte keegi viitsi korjama tulla,mul tuttav rääkis,et kuulutas igal pool,et tal on palju marjapõõsais,et kes soovib ,tulgu korjaku ja võib saada kõik saagi endale,paraku ei olnud soovijaid,mõni oleks tahtnud sel juhul,kui sul on endal juba ära korjatud
krikats23. september 2018, 14:52
Jah, kõike on külluseni poodidest saada, milleks see eelmiste sajandite komme oma käega midagi osata kasvatada. Osa sellel sajandil sündinuid mõtlebki nii ja vanemate või vanavanemate koduaia õuna või kurgi asemel sööb mugavalt aina välismaist poekaupa, sest see ju nii lihtne ja trendikas. Töötab siis koidust ehani, et aga seda poeskäimiseraha rohkem oleks ja ei peaks vanemaid aitama, sest tal pole kunagi nii tühiseks tööks aega, käib tööl ju. Millal tuleb arusaamine, et olgu seda raha nii palju kui tahes, süüa see paber ikkagi ei sünni. Inimest toidab loodus ja kui inimene kasvab loodusevõõraks ja -vaenulikuks, kes maatöid põlgab, siis pole ükskord tema suurest rahakotist mingit abi, raha söömine nälga ei peleta. Maakera ei jõua enam enda asukaid ära toita, kui loodame aina kergematele ja moodsamatele võimalustele ning arutult raiskame.
nonoh23. september 2018, 17:02
Aed on vajalik, kui sissetulek on väike ja aiasaadused aitavad hakkama saada. Aed on vajalik, kui sul on kaasasündinud huvi aiapidamise vastu. Aed on vajalik ,kui lapsed on ära lennanud, et tegelda oma aia-hobiga , töötada jõukohaselt aias ja tunda sellest rõõmu iga päev, see annab talle tervist.
Kui rajad aia, siis tea, et üldjuhul ei taha lapsed lapsepõlves ja nooruses sellega tegelda. Aiaga ei taha tegelda noor pere, kes kasvatab lapsi, käib tööl, on sellega hõivatud ja vabal päeval vajab puhkust, milline talle selles eas on vajalik.
Aiaga rajamiseks ja tegelemiseks on valmis inimene mitte enne 40-t.Kui üldse.
Lase lapsest lahti. Las laps elab oma peres oma elu. Kui sul on talle midagi anda , siis anna rõõmuga. Aga ära sunni selle eest aeda tööle, ära sunni moose keetma. Luba lapsel elada nii, nagu ta õigeks peab.
Ole lapse moodi, kuid ära sunni last olama sinu moodi. Kutsu laps mõnikord appi, kui selleks on tegelik vajadus.
Minu23. september 2018, 14:36
lapselapsed korjavad aiast marju ja viivad need kokkuostuauto peale, nii saavad endale kuluraha. Õunad rändavad metsa alla,toiduks kitsedele.
tule taevas appi23. september 2018, 12:04
et niisugune lugu siia jälle kokku soperdatud, ei teagi kohe, kas nutta või naerda, aga hale on vaadata, kuidas noorte ajusid pestakse, et ostaksid moodsaid poekaupu, et oleksid vanema põlvkonnaga pidevalt mingis rindeseisundis, väljamõeldud "lugusid elust" tuleb nagu vändrast saelaudu a la tahtsime just seksima hakata kui vanaema helistas ja sõimas telefonis, et miks te tomateid ei söö..! Märksõnad ikka, et vanaema sõimas, ema oli rumal, isa oli narr, aga vaat noor inimene oli nii tark, nii kõrgel vaimsel tasemel, nii oskuslikult elab, nii tervislikult toitub - naera puruks. Et noortel pole aega, on ilmselge, ühiskond uputab neid pidevalt mingite jamadega, tööl pigistatakse neist viimane välja ja siis taotakse veel selliste rumalustega nagu seegi kirjutis siin oimetuks. Krdi palgatud müügimehed jm ideoloogid, jätke noorte hing ometi rahule!
23. september 2018, 14:47
Pidev propaganda, et noored katkestaks juured. Propagandast vallutatud ja juurteta inimestega riiki on lihtsam alistada, sest mõistus enam ei tööta.
jajah23. september 2018, 08:39
kulla eakas inimene, kui sul on oma aed, oled kõige õnnelikum inimene, sest see pakub kõike mida normaalsel inimesel vaja: meelelahutust tööst, rahu ja looduse ilu, oma aia saadusi. Ja et see oleks sinu imede aed, pead seda pidama ainult enda omaks.SINU AED! Lastel oma elud ja kui neile pole seda aeda vaja ja selleks aega, siis on väga rumal seda neile kaela määrida - ja määrida sellega sinu KALLISKIVI.
Kui tahad OMA aiast rõõmu tunda, siis kutsu lapsed, et aru pidada, kuidas nüüd aed ümber teha, et su jõud sellest üle käiks. Koos saate teha juurde muru, võtta maha mõned puud, põõsad, teha kartuli - juurikate aed vähemaks, teha juurde muru või suure aia puhul loodusliku rohumaa, mida niita kord aastas.
Muru niitmine on raske. Kui sul on jõudu aiasaadusi kasvatada , leiad võibolla kellegi, kes on nõus su muru niitma aiasaaduste eest või paarikümne euro eest. Lapski tuleb kord kuus, et muru niita.
Las lapsed olla nagu on. Saad ise hakkama, kui mõistuse koju kutsud ja kasvatad oma aias vaid oma tarbeks mõnel ruutmeetril.
23. september 2018, 08:36
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
,,,23. september 2018, 08:43
ära tiku vargile. Küsi eakalt inimeselt, kas ta vajab abi oma aias ja annab selle eest sulle õunu, marju, kurke, tomateid...
Fänn23. september 2018, 07:45
Minul on endal suur aiamaa ja käin ilma abipalumata vanaemal abiks! Nii mönus närvid ka puhkavad;)
Fänn23. september 2018, 07:45
Minul on endal suur aiamaa ja käin ilma abipalumata vanaemal abiks! Nii mönus närvid ka puhkavad;)
Tulen appi23. september 2018, 07:02
,,,23. september 2018, 08:53
kui palju sina küsid , kui oled nõus näiteks muru niitma kaks tundi? Või kui palju pakuksid , kui astud aiaväravast sisse ,et osta õunu, tomateid, kurki... Nende kasvatamiseks on tööd tehtud, nad on maitsvad ja ohutud, ei säili igavesti nagu poekaup. Ma arvan, et see peaks olema odavam kui poekaup, kuid kindlasti selline hind, mille peale ei solvu ei sina ega aiapidaja. Mõistlikkust mõlemalt poolt!
mees 5823. september 2018, 06:10
tänased noored teevad kõik it ga.vii neile kätte ja keeda valis kah
mees 5823. september 2018, 06:10
tänased noored teevad kõik it ga.vii neile kätte ja keeda valis kah
ving ving abi üle23. september 2018, 02:30
olge õnnelikud, kui pakutakse. Ja kui ise ei soovi süüa, viige ometigi möödaminnes teistele, kasvõi naabritele. Käed kukuvad otsast ära või, kui jumalavilja kellelegi annate? Eestimaa hindadega ei saa mitte midagi minema visata, seda enam saaki, mis ise kasvab. Pakkuge rohkem teistele inimestele. neid, kes ei saa endale aiasaadusi osta, on meeletult palju.
nendel noortel on hoopis23. september 2018, 00:47
lõustaraamatu ja vitturi instantgrammides sukeldumine, sest meie riigivalitsejad on selle kombe juurutanud, see on hullem kui omalajal Lenini teoste kohustuslik lugemine- sealt sai vähemasti mingit tarkust. Ja siis vinguvad, ostavad välismaist sõnnikut ja kiiksuga targutavad kuidas nad peavad hakkama gurmaanideks
juss23. september 2018, 00:14
See on huvitav probleem, millega ise ka kokku puutun.
jah, enda kasvatatud tomatid ja kurgid on väga maitsvad, aga kui KOHUSTUSLIKUS korras peab iga kuu 3-4 päeva veetma maal, kuhu sind KOHUSTUSLIKUS korras kamandatakse kohale vaid selleks, et sa teeksid seal tööd, siis polegi see nii väga lõbus.
Oma tegemised pead jätma pooleli, siis kulutad raha 30-40 eurot, et maal ära käia. Hommikust õhtuni teed seal tööd ja lõpuks linna tagasi sõites võtad kaasa 5-6 tomatit, et järgmise päeva hommikul väsinuna tööle minna.
Lisaks saad veel kaasa süüdistused.: "Miks sa siin nii harva käid? Võiks ikka ikka nädal käia!"
Iga nädal transpordi peale 30-40 eurot kulutada ja kogu oma eraelu unustada?
juss sa oled soe 23. september 2018, 00:51
esiteks marjad ei kasva igakuiselt , on hilissügis, talv ja kevad. Teiseks, oled lugenud perekonnakoodeksi EV-s , seal on kohustus vanemaid aidata ja lisaks kui sul on südametunnistus, leiadki aja -kord kuus käia ja vaadata kuidas läheb - sulle peerule on isegi valmis kõik tehtud , sa julged veel vinguda.Ju sulle antakse need 3 päeva seal süüa ka ja saungi kõetakse. Ise sa lähed kindlasti tühja käega, sest neil ju küll- pakuvad isegi...irw:)
Kv22. september 2018, 23:35
Kõike seda saab turult, pole vaja sõita teise eesti otsa, küll õunu, küll ploome vms aiasaadusi tooma. Linnakorteris pole kohtagi kus moosipurkide ladu hoida.
Kv , kahju...24. september 2018, 19:09
linnakorteris on ka kelder olemas. Ja käid toodki kuu jagu valmis, polegi vaja konteineritäit korraga. Teiseks, kui sinutaolised nutavad taga odavat õlut ja muud, veavad seda kokku, siis pole tee lühike ja korteris ruumi küll ? Turul on kahjuks tihti juba segatud kaup, nagu need Pak´i eestimaised mahlad ja smuutid , Poola jt. köögivlijast toodetud aga Eestis. Ja sina usud?
22. september 2018, 23:15
Ja selle uudise kategooria on SUHTED JA SEKS?
ojaa22. september 2018, 21:17
vanavanemad ja vanemad on lollid. Meie lumehelbekesed oleme targad ja ostame toidu ökopoest ja üleüldse tellime äpiga toitu. peame blogisid, loeme kaloreid, oleme veganid, sööme ainult kinoa salatati ja gozi marju ... Jeee ...
mh22. september 2018, 20:44
Ikaldus vist kipub see aasta ainult sellistel põllumeestel olema, kellel kuskilt mingit toetust on lootust saada.
Kuulge, inimesed22. september 2018, 20:32
Kui see on reaalne probleem, võtke selle lahedamiseks midagi ette - selleks ju ettevõtlus ongi! Ma loen, et on inimesi, kellel jääb üle, ja on inimesi, kes väga tahaks seda ülejääki kasutada. Mis nagu toimub? Pange see väärtust teenima, mitte ärge vinguge siin. Mina oma ettevõtted nii tegingi
tallinlane23. september 2018, 00:10
ei tea mis pipsi-preilike see Anet küll on22. september 2018, 18:45
Püha müristus, oleks mul ka selline tubli ja kulla-kallis vanaema.
Mie kallid linna-vanaemad on kahjuks juba manalas.
H P22. september 2018, 18:21
Oi kui hea meelega läheks ja korjaks marju ning muid aiasaaduseid. Minul pole ei aiamaad, vanemaid ega vanavanemaid. Kellel uputab- palun kirjutage mulle [email protected] või helistage 53417725
22. september 2018, 18:12
Kui teil on nii palju neid õunu, sõstraid, tomateid ja kurke, et isegi lapsed ei taha, miks te endast märku ei anna? Ma alles hiljuti ostsin poest marju pakkide kaupa ja panin jäässe. Hea smuutit teha või jäätisele ja pudrule panna. Täiesti hämmastav, et inimesed sellepärast kaklevad ja saevad lausa teiste õunapuid ning sõstrapõõsaid maha. Ma ei tahaks uskuda et ühelgi pensionäri lastel ei ole omakorda tuttavaid, kes oleks sügssaadustest huvitatud.
Kah mees22. september 2018, 19:51
Eestlased ei suhtle enam omavahel. Eestlane on eestlasele hunt.
22. september 2018, 20:01
teiste ignoreerimine on moes
jah22. september 2018, 20:29
Selleks hundiks on tädi Maali sugused. M.O.T.T.
22. september 2018, 21:38
Ctsärlötted ja Cäröliinid ei soovi enam tädi Maalidega suhelda, sest tädi Maalidel pole nimedes võõrapärast kõla. Tädi Maalisid tuleb hoopis häbeneda. Igavesed matsid sellised, eksole.
>22. september 2018, 23:40
Maali tädid on võhud!
Hobiaednik22. september 2018, 17:21
Meil on väike aed, kus kasvatame kõike vajalikku oma peredele. Kui aga midagi üle jääb ja kuskile panna pole, toimime põhimõttel, et kompostikast võtab kõik vastu. No mis teha, kui on ülihea kurgiaasta või õunauputus. Kevadel ju ei tea, milline suvi tuleb. Kui varem rääkis üks lastest, et tema aias hakkab olema vaid muru, siis nüüd tegeleb tema peregi potipõllundusega, aga ikka vaid oma pere vajadustele vastavalt. Muide, vanu õunapuid saab maha võtta. Süda võib ju verd tilkuda, kuis lõputu õunauputus jääb ära. Tootmismaad saab vähendada ja muru külvata. Vahel tuleb vanavanematega see puude vähendamise sõda ära pidada, pärast on kõigil lihtsam. Meie jaoks on see läbi tehtud lugu, ühksa õunapuu asemel on vaid üks suur ja vana, teised on noored ja madalad. Peab lihtsalt koos veidi aru pidama, mida keegi lähedastelt ootab. Tegelikult ootavad vanad inimesed seda, et noored tulevad külla,. Hea moos või veidi kurki on boonus. Koormatäied aiasaadusi on loomulikult ülearused ja stressi tekitavad. Kõike peab mõõdukalt olema.
soodale22. september 2018, 19:01
_Hea moos või veidi kurki on boonus._
Mis kuradi boonus, kelle jaoks? Petis kannab enda boonuse üle lastele. SOODA!
mh22. september 2018, 16:46
Ega aianduse hobis midagi halba pole. Aga kui inimene sööb nädalas 1 tomati ja 2 kurki, siis selleks piisab 1 tomati taimest ja 1 kurgitaimest. Ok, tahab veidi sisse teha. Noo paned 3 tomatit ja 5 kurki kasvama ja kõik :) Kahjuks räägib siin hirm, et mind enam ei vajata ja ka ahnus, et kõike peab olema niipalju kui võimalik ja veel natukene peale. Võidab see, kellel on elulõpuks kõige enam hoidiseid keldris ( soovitatavalt eelmisest sajandist).
Jah22. september 2018, 17:57
Ma võidan raudselt, kui mul on surres enda kasvatatud kurkidest ja maasikatest hoidised keldris! Ja kaotavad need, kellel on sellised asjd poes.
Keskealine mees22. september 2018, 16:36
Siin on tegemist põlvkondade vastuoluga. Vanavanemad ja vanemad on küll tublid, aga nad on jätnud kasvatamata omad lapsed - ülesse on kasvanud terve põlvkond denerante. Loodan, et neil vanaemadel ja emadel jätkub meelekindlust omaenda lapsed pärandusest ilma jätta. Kui sõjaks peaks minema, siis suudab see inimene, kes endale ise toidu kasvatab, ka oma pere ellu jätta, need teised, kes ise ei kasvata, surevad esimese kuu ajaga näljasurma. Sõja ajal keegi võõrale rahvale toiduabi ei anna. Meenutage Strugatski vennakesi. Blokaadi ajal jäid nad ellu kahel põhjusel 1) emal oli kombeks talvepuud juba kevadel valmis soetada 2) neil oli päris korralik kassikari, mille nad pintslisse pistsid.
Kah mees22. september 2018, 17:06
Kohe kui läheb sõjaks, muutub nende degenerantide palgatöö mõttetuks. Palga eest ei saa siis enam midagi. Aga siin foorumis annavad need linnastunud degenerandid tooni. Oleks hea, kui vanem põlvkond pärandaks omad metsad ja maad neile, kes nende tööd hindavad, austavad ja mõistavad jätkata. Tööpõlguritest lapsed peavad pätranduseta jääma ja välja surema.
oojaa22. september 2018, 19:04
Vastupidi, kui läheb tuuma - või keemiasõjaks siis poles just põllusaadustega enam midagi peale hakata, erinevalt aga rahast (sest raha on universaalne vahetuskaup).
Kah mees22. september 2018, 19:49
Kust sa seda raha võtad? Elekromagnetilisest impulsist oled midagi kuulnud? Pangaautomaadid siis ei tööta enam, poe kassad ka ei tööta enam. Elektroonikat täis autod on kah kutud. Ja kui venelane teeb Narva jõel tsiki-briki ning lõikab ühenduse Volga keskjooksu hüdroelektrikjaamadega (need hoiavad sagedust ülal) läbi, siis ei ole elektrit kah enam. Eesti riik peab peale seda maksimaalselt 3-4 päeva vastu, seejärel sunnib juba nälg ja joogivee puudus paluma meie inimesi, et "Kallis Putin, tule ja okupeeri..." Raha sul siis enam pole, aga kellel on kelder tagavaradega ja oma kaev, see elab ka ilma elektrita edasi. Kes oskab viina ajada, see elab ka edasi. Lugege Heiki Kortspärna "Eestlase saatust", siis teate, mida tuleb hädaolukorras teha. Kortspärana asjad on veebist täitsa kättesaadavad. Kui mitte muidu, siis Nõmme raadio meediapanga vahendusel,
Aga need degenerandid, kes on oma tublid vanemad ilma abita jätnud, ei ole väärt edasikestmist. Nende geneetilised liinid kaovad niikuinii. Mida varem, seda parem. Parem oleks, kui vanemad jätaksid sellised ilma elujõuta lapsed, kes ei saa sõstra korjamisegagi hakkama, ka pärandusest ilma.
oojaa, 22. september 2018, 20:27
sull päästab, otsi lolli, kes siis raha arvel hoiaks
usaldus23. september 2018, 08:05
Ei ole häda korral ka "sull" mingi väärtus. Paberraha ainus tagatis on usaldus seda välja andud institutsiooni vastu. On küllalt nähtud neid "Kerenskitega" tapetseeritud peldikuid ja sai ka ise lapsepõlves suurte väärtusetute rahatähtedega poodi mängitud. Häda olukorras toimib ainsana vahetuskaubandus - leivapäts sulle, saapad mulle jne.
e-maalt22. september 2018, 16:36
kas mingit toetust ei anta
maalt22. september 2018, 16:26
askeldan ka aias, ja mõnikord toodame lihtsalt üle, nüüd siis räägin iga kevadel lastele , et kui üle 1 vao kurki tahan panna, andke mulle kolakat, siis tuleb mõistus pähe, muidu on jälle ületootmine, muidugi midagi ära ei viska, mis endast üle jääb, saavad teised ja on õnnelikud, aga lõputult nii ei saa, kartulit ei kasvata me enam ammu talveks, sest külas on kartulitalu ja kui ostame talve kartuli sealt, siis anname neile ju indu edasijätkamiseks ja nii maal ongi....
jah22. september 2018, 16:22
_„Mul on tomatiuputus! Kas sa tuled ja viid neid ometi vähemaks? Su vend ka ei tulnud! Mul on kastitäis tomateid. Järgmine aasta mina neid enam maha ei pane, kui keegi neile järele ei tule._
Klassika. Manipuleerimine a'la kui sa seda või toda ehk minu tahtmist ei tee, siis "ma lähen ära", "alles näitan", "ärge enam tulge"jm manipuleerimise meetodid. Kes on manipuleerija olnud, see selleks ka jääb. Ja on küllaga vanaks jäänud vanemaid, kes oskavad oma lastega suurepäraselt manipuleerida, neid mõjutada tegema enda tahtrmist.
22. september 2018, 19:10
vastus oleks ju väga lihtne: ära pane järgmine aasta maha.
ei seeni, ei kurku...(!)22. september 2018, 15:31
Naised, õpetage ometi oma tütreid midagi purkidesse tegema!
Toivo22. september 2018, 15:51
Noored maale appi minna ei taha ja ka omakasvatatud aiasaadused süüa ei kõlba. Parem ostavad poest kõiksugu kalleid veganitoite. Aga raha küsima ema-isa käest lähevad küll. Järeldus - arusaama kokkuhoiust pole ollagi.
sinatra22. september 2018, 16:24
Miks peakski? Täiskavanud lapsed ise otsustavad mis söögist hea ja kasulik on. Muu oleks selge psühhoterror.
22. september 2018, 15:30
mulle tundub ka pastakast imetud loona-mari marja haaval korjamine ja nii mõnigi muu näide veel näitab kui eluvõõras kirjutaja on.
heh22. september 2018, 16:06
No ongi eluvõõras, kui marja-aiast nagu katkust eemale hoiab. Kui pole kunagi korjanud, siis ju ei oska ning arvabki, et sõstraid kahe näpukese vahel ükshaaval korjatakse väikest sõrme kenasti kõverdades.
Kati22. september 2018, 15:29
Njah, ei oska kohe selle jutu peale midagi öelda.Tegelen ka potipõllundusega.Kõike on tõesti poest saada ja usun ka et odavamini, kuid asi on hoopis muus. Aias toimetamine on üks võimalus aktiivselt liikuda ja pingeid maandada.Minu täiskasvanud poeg ei tee mingeid nägusi, kui mul vahel aias abi vaja on ning hoidised ja toormoosid lähevad nende peres kui mutiauku.Mida ühel vana inimesel teha ongi.Lõpmatuseni ei saa ju telekat vahtida ja sukka kududa.Igasugune füüsiline tegevus on teretulnud.Pealegi ei kujutaks ma ennast ette umbses treeringsaali mingeid kange tõstmas.Minul ülejääke ei teki aga kas Toidupank ei võta aiasaadusi vastu?Nägin kuskil saadet , et väljamaal on poe juures sellised kapid, kuhu saad ülejäägid panna ja kui kellel midagi vaja on , saab sealt lihtsalt võtta.
õunauputus22. september 2018, 17:40
Olin eelmisel nädalavahetusel külas ühes alevikus, kus hommikul oli ca kilomeetri pikkuse eramajade tänava iga teise-kolmanda värava taga kast õuntega kõigile soovijatele vabaks kaasa võtmiseks. Õhtul koju sõites oli pilt sama, kastid endiselt täis. Igas aias paistis olema oma kümmekond suurt õunapuud, kõik lookas õunte all. Kellele sa neid õunu ikka pakud, igaühel omadega probleeme. Kas ei võiks neid õunapuid äkki natuke vähem olla?
22. september 2018, 19:08
Igas poes võiks olla mingi teadetetahvel, kuhu saavad inimesed oma kuulutusi panna. Seal saaks ilusti teavitada ka oma õunauputusest.
maainimene22. september 2018, 15:17
Vanaemad kutsugu kodukandi töötud appi saagikoristusele ning müügu oma kaup taluturgudel maha, kui oma pere noortele see ei kõlba ja marjakorjamine noortele nõme ja ülearu raske tundub ning maniküüritud käsi määrib.
Liigselt kasvatada on muidugi rumalus, kasvatagu vanad iseenda rõõmuks ja tarbeks, nii palju kui ise ära süüa jõuavad ja külakostiks mõnele lähituttavale, kel endal aeda pole.
Tegelikult on üsna piinlik nende ülbete noorte arvamusi lugeda, et milleks mingi mutikeste kasvatatud õunad-marjad-porgandid, kui poodides kõike priiskavalt saada. Nagu rohutirtsud, kes naudivad elu, kuni see soe ja lilleline, aga kui kord suur häda käes ja söögipuudus, siis nutavad küll vanaema juur- ja puuviljade järele ning vanaema kelder oleks veel ainuke koht, kust abi saada.
Aga eks õpitakse ikka enda kogemustest, mitte teiste arvamustest. Edu!
siin on ikka pärleid22. september 2018, 16:33
mida jagatakse.Kutsu omakandi töötud appi.Tule taevas appi.Kui see seltskond viitsiks natukenegi midagi teha,siis poleks nad ka töötud.Eesti aja algul oli tööga probleeme,aga tänapäeval on töötu ikka see,kes seda kohe sugugi teha ei taha.Mul vaja maja juures aegajalt mehekätt abiks.Ümber poe tolgendab neid omajagu,aga mitte ühtegi meest,kes midagigi teha oskaks või viitsiks,pole küll võtta.
oli nii22. september 2018, 15:08
Väga tuttav tunne tekkis. Mul nüüdseks on see lõppenud, aga väga tüütu oli küll. Ja kui su enda pere neist üldse huvitatud pole, sina aga tahad emale appi minna, tekkisid kodus lahkhelid. Väga halb olukord oli.
kret22. september 2018, 14:50
Midagi nii võigast ei ole ammu lugenud. Loodetavasti ei ole siiski kõik noored sellise suhtumisega, muidu on inimkonna tulevik üpris tume.
****25. september 2018, 00:56
Mis siin võigast oli? Minul näiteks on omal suur koht ja varasemalt aiasaadusi hulga rohkem kui praegu, nii, et tööd kodus kuhjaga aga ikka tüütas ämm ja kutsus enda poole kartuleid võtma ja pärast jagas neid kartuleid eitea kellele. Veelgi hullem küla inimesed ja nende lapsed ja lapselapsedki käisid ämma põllul rügamas ja noored olid päris pahased.
pastakast imetud lugu22. september 2018, 14:46
Aga kõigile helbekestele soovin, et maailmas mõneks ajaks vool ära läheks ja supermarketi kassaesised umbrohtu kasvaksid. Küll siis õpivad vanaema juures maal jälle inimeseks saama.
oh seda lihtsameelsust22. september 2018, 15:29
Naiivselt mõtlejad ei tule selle pealegi, et võivad ka kunagi kibedat nälga tunda ja vanaema koduaiasaagist unistama hakata. Küll siis kõlbaks vanaema aias ka maatööd teha, et end ja oma lapsi toita. Katastroofid maailmas pole sugugi ainult ulmefilmides nähtu ning supermarketitekülluses priiskamine pole sugugi igavene nagu arvatakse.
naine 50 ja pluss22. september 2018, 14:17
Teie oma mooside ja mahladega, nüüd juuakse ise ja antakse lastele seda pesuvalgendaja segu solki, pidi väga kasulik olema, ah jaa ja siis on mingi jama veel nende kividega , iga nädal tuleb mööbel ümber tõsta ja mida veel, Siis tulevad mingid mutid oma kartulite, kurkide ja tomatitega, õunad ka veel, on ikka nuhtlused.Õunapuu lõikad maha , marjadele paned hapet, aga küsiks MIDA TEED SA SELLE EMA JA VANAEMAGA.
22. september 2018, 19:03
Eks nad joodavad seda hapet neile sisse et muttidest kiiremini lahti saada. Kui käsi tõuseb juba õunapuid maha saagima ja hapet marjapõõsastele viskama, siis ülejäänud tuleb iseenesest. "Oli aeg, kus õunapuid peeti kodu õnnistuseks, kiviajast saati vanemaks kultuurtaimeks. Õun oli igavese nooruse, igavese elu ja närtsimatu ilu sümboliks, mütoloogiaga väga seotud." Nüüd aga noored tulevad ja löövad sae sisse.
http://maakodu.delfi.ee/news/maakodu/aed/mitte-mingi-tavaline-puu-oun-kui-ravim-ja-ilu-sumbol?id=239...
juba varsti22. september 2018, 14:17
igatseme oma tomatit, nende aeg saab mööda. Ja siis tuleb 8 kuud paksu koorega asja, millele ei oska nime anda.
mnjaa22. september 2018, 14:15
Sellised noored, kes ei hinda oma maakohas kasvatatud toitu, on hälvikud. Mu vanematel on viljakas maakoht - õunapuud ja sõstrad ja kasvuhooned ja kurgid jne. Ja mu 30-40 aastaste sõprade vahel käib igal aastal piltlikult öeldes võistlus, kes saab kasvõi natuke seda mahevilja, mida sealt saab. Õunad, sõstrad, porgandid, ploomid, maitsetaimed, kevadel vahtra- ja kasemahl... Ma näen, et see on õnnistus, mitte koorem.
mnjaale23. september 2018, 03:24
Ajupestud vegan oled. Söö oma taimi kui tahad, aga jäta oma propaganda. Ise oled hälvik, eestlane on alati liha söönud, mitte toitunud porganditest ja ploomidest.
Ükohullud, veganid jm. napakad peaks vangi panema, eelkõige oma laste tervise kahjustamise pärast. Sul pole õigust kedagi taimetoitu sööma sundida.
mnjaa23. september 2018, 11:28
Sa oled ikka täis oinas, eksju? :D
See, et lambaprae kõrvale käib küüslauk, pole sa elus kuulnud, ja et veiseliha moorpraad vajab porgandit, on ka sulle uudis?
Issver Tripp, kas selliseid inimesi päriselt veel on olemas? :D
Kasvades internaatkoolis22. september 2018, 14:13
pean mainima ,sügiseti paluti meid appi kartuli ülesvõtul,laud oli lookas, maksti hästi,ostsin selle raha eest sukkpüksid,kampsuni ,kommi ka.
kt22. september 2018, 13:57
Liigsetest õuntest saab lahti nii, et tuleb suvel minna ja pisikeste õunte kobarad ära harvendada. Nii et reaalselt jääb igast kobarast üks õun alles. Sedasi kasvavad need suurteks ja ilusateks ning neid ei ole tuhandete kaupa maha sadamas, mingit õunauputust ei tule. Vanemad inimesed tahavad end kasulikuna tunda, nad on pärit ajast, kus tõepoolest ei olnudki absoluutselt mitte midagi poest saada - kõik see isekasvatamine on olnud ellujäämisstrateegia. Aga nad ei kujuta sageli ette, et tänapäeva korterites ei ole ei sahvreid, keldreid, ega ka tohutuid külmkappe ei mahu pisikestesse köökidesse. Tasub vanadega rahulikult läbi arutada ja leida kompromiss - las vanaema paneb ühe rea värsket kartulit, ühe tomatitaime jne. Raske on muidugi.
kahjuks22. september 2018, 14:11
on see nüüd ainuke ellujäämisstrateegia, sest meie poetoit muutub järjest ebatervislikumaks
Euron22. september 2018, 14:33
Tõsi, see pole enam niivõrd ellujäämisstrateegia noorte osas, aga päris ilma naljata ma olen näinud noort linnatüdrukut, kes on võtnud peenrast porgandi, selle kaevust saadud vees puhtaks pesnud, siis hammustanud...ja ta hakkas nutma. Maitseerinevus ja see kogemus olid niivõrd erinevad!
See on see hetk, kui sa saad aru, kuivõrd rohkem väärt on see oma kasvuhoone tomat või õun vms. Ja seda peab hoidma!
Sina mulle, mina sulle.22. september 2018, 13:51
Mind pole huvitanud potipõllundus. Aga kalastushobi küll. Teeks õige nii, mina tulen potipõllu pidajale appi, järgmine kord tuleb tema minuga kalale. Kui arvate, et kalasaak tuleb kergelt, ei ta tule. Sinult tomatid, moosid, minult kala. Miks peab just potipõllunduse hobi olema tähtsam teistest hobidest? Kui käsi mullaseks ei tee, pole sa eestlane. Aga, tule tee käed märjaks, ei, kus sa sellega.
kala22. september 2018, 13:58
Kasvata ise need kalad, mille pärast kinni püüad. Katseta - siis saad teada, kas kasvatamine on lihtne või keeruline
Sa ei saanud pihta!22. september 2018, 14:20
Tegin juttu lihtsalt hobidest. Miks kalamees ei hädalda ja kutsu suguvõsa appi? Poti põllupidajad aga solvuvad kui neid kuulda ei võeta. Miks on nii, et moosikeetjad tohivad kalamehi vaadata kui arst haiget, vastupidi aga ei? Muide, võibolla kasvatan kalu ka. See on minu toodang. Räägin aga hobidest. Potipõllundust peetakse tähtsaks, kalamehe hobi aga haiglaseks. Said pihta?
Kuule, kalamees,23. september 2018, 01:33
kust sa välja loed, et potipõllundus on tähtis ja kalapüük haiglane? Jutt on ju sellest, et lapsed-sugulased-sõbrad pole huvitatud oma töö panustamisest sellesse hobisse ja ei taha ka saadusi tarbida. Mis vahe seal on, kas jutt käib moosist või kalast.
to 01:3323. september 2018, 15:13
Mina olen ka üks sugulastest, kes eelistab kalalkäimist potipõllundusele. Loen ikka välja küll, et ma olen järelikult laisk kui kellegi üüratud "põllumajandust" ei aita. Loe veel, kalamees ei kutsu kedagi appi oma hobi tarbeks. Kui, siis ainult kalale kaaslaseks, loodust nautima. Kui kellelegi on suure viljasaagi purkidesse panemine nauding, laske käia, aga ärge suruge oma hobi vägisi peale. Muide, ega kalagi odavalt ei tule. Odavamalt saab poest. Meil, kalameestel sama, ise püütud ikkagi oma. Ja nüüd, vahe ongi selles, et meie, kalamehed ei sunni kedagi oma kalu tarbima, konserveerima.
01:3323. september 2018, 17:05
Kahju, kui sul on sellised sugulased, kes üritavad sind "orjastada" oma potipõllundusega ja kes ei saa aru, kui palju on mõistlik hoidiseid teha. Ja tore, et sa omapüütud kaladega sugulasi ja sõpru ei tüüta. Aga ürita seda sugulast iga kord kalale kaasa kutsuda ja pärast iga kalalkäiku talle värsket kala viia, vaata, kaua ta seda välja kannatab. Äkki saab aru, et pole mõtet oma hobiga pinda käia:)
maakas22. september 2018, 13:50
Moodsad ajad. Noored meie E-riigis toituvad nüüd nuti abil E-st.
Palun22. september 2018, 13:23
saata lastekodu lapsed aiasaadusi korjama,5o sulle ,5o mulle,oledki heateo sooritanud.
Lastekaitse koos vetametiga22. september 2018, 13:38
Kutsuks, aga ei tohi, isegi kooliaed on keelatud
kuule, vegan22. september 2018, 15:10
Tahad lapsi ka oma veganhullusega nakatada? Hea, kui kellelgi on veel kainet mõistust ja ei panusta sellesse taimekasvatusse ja ökomaaniasse.
Kuulen, kuigi ei ole vegan22. september 2018, 16:28
Mis lo,l,l inimene sa oled. Mis see veganlus asjasse puutub, kui koolide juures aiamaad riik käskis ära hävitada ja lastele keelati seal töötada? Isegi õunad ei lubanud moosiks keeta.
???23. september 2018, 03:09
No mis asjad on õunad jm. taimekasvatus sinu meelest? Puhas veganlus ju ja öko propaganda. Normaalne inimene sööb liha, mitte ei kühvelda muru sisse. Söö ise kui tahad, aga jäta lapsed rahule selle veganhullusega. Lapsed vajavad liha.
igasygisenemure22. september 2018, 13:01
Siin on tegemist tegelikult kahe erineva probleemiga. Esiteks on noorte toiduvalik hoopis teine kui vanematel inimeste, misõttu kodus kasvatatud kurgid-tomatid ja ülesuhkrustatud moosid ei oma seda tähtsust, mis aastakümneid tagasi. Teiseks, vanemad ei peaks noortele oma arvamust ja hobisid sel määral peale suruma. Las noored tegelevad sellega, mida oma pere jaoks oluliseks peavad. Ja ühe kommentaatori käsk "marss maale appi" kõlab lausa ahistamisena.
Vanaema22. september 2018, 16:25
Tänapäeva moosid küll ei ole ülesuhkrustatud
juhuslik vaataja22. september 2018, 12:46
Nõukaaja jäänus mõtlemine, et kõik saab enda aiast. Paraku kiire elutempo, eemal elavad täisealised lapsed ja muud sugulased on sest nõukaajast tüdinud. Enam ei huvita ise korjamine ega turustamine, endale purkidesse keetmine ja marineerimine kui osta tuleb odavam. Mis aga keelab mammil teavitamast kohalikku sotsiaaltöötajat et andku edasi teade: lastekodusid , pansionaate, hooldekodusid teavitamast, et tulge ja korjake enda köökidesse....Kas teadmatus või iidne kadedus, las mädaneb see kraam aga teisele ei anna.
Community gardens22. september 2018, 13:05
Ju mujal maailmas samuti oli nõukaaeg, sest potipõllumajandus meie ajal on vägagi moes
on teid virisejaid22. september 2018, 14:04
Osta on odavam? Ja siis poe riiulite juures vinguda, et ei sobi selle purgitäie koostis ega tolle oma. Ei kõlba poes, ei kõlba memme keldris... Printsessid herneteradel!
milles seisneb kiire elutempo22. september 2018, 17:22
kas rutem autoga sõites ja telefoni näppides teise ilma?
Jaa marjad ja muud22. september 2018, 12:10
Küll ma aitaks ja oleks õnnelik, kui ämm kasvataks taimi, marju jne, aga tal kasvatab loomi: meeletutes kogustes kanu ja veiseid. Nii, et meie peres tähendab nädalavahetus, seda et mees läheb emaga laupäeva varahommikul turule ja naaseb maalt pühapäeva õhtul kell 21, ja meie pere plaanid puhkused, kodused tegemised on viimase millega mees jõuab tegeleda, kui üldse...
22. september 2018, 18:48
aga selle eest papp tuleb. ka sinu taskusse.
glüpfosaat22. september 2018, 11:24
Kallid noored! Hoolitsege oma tervise eest ja marss maale appi!
22. september 2018, 11:24
veidrad noored tänapäeval.ma oleksin õnnelik kui mul sellised sugulased oleksid,kes mind maistvaid koduaia saadusi sööma ja kaasa viima kutsuksid.kahjuks ei ole neid.siin kirjeldatud inimesed on ikka parajad laisad lohed,kes oma pekip€rseid lähimast maksimarketist kaugemale ei viitsi lohistada ja lepivad kahvatute,väetisi täis lääne puu-ja juurviljadega.kahju neist kohe.
22. september 2018, 18:47
söövad poetomatit, mida võib hoida kasvõi mitu kuud külmkapi tavariiulis, ta on nii keemiat täis et ei lähe isegi raisku.
linda22. september 2018, 11:19
minul on ka väga kurb,et noored nii rumalad on. Nad jäävad ju haigeks, selle poetoiduga.
22. september 2018, 11:26
Punasõstrade osas olen nõus noortega. Ei ole neid vaja palju, ja mahl mul isiklikult ei maitse, jäi keldris aastaid seisma, võibolla isegi nüüd mõni vähemalt 10 aastane purk seal nurgas vedeleb.
Punasest sõstrast22. september 2018, 13:35
saab kõige parema zelee,kujutage ette ,talvel teleka ees jäätis zeleega,paremat ei saa olla.
jah22. september 2018, 15:11
sitast saab ka korraliku želee valmistada, aga peale korraliku valmistamise ja lõppkujundi nauditavuse tuleks enesele teadvustada ja sh aktespteerida, et kõikidele inimesetle lihtsalt punasõstra -ja/sitaželee ei maitse ja ei ole tervisele üldsegi soovitatav.
22. september 2018, 16:22
Zelee on suhkur ja mahl 50/50
jah22. september 2018, 16:47
aga siis kasutagi želee tegemist suhkurt ja vett, jäta punasõstrad puutumata!:)
tehke sisse ja andke mulle!23. september 2018, 00:07
Sõtramahlast saab mannakreemi!
ns22. september 2018, 15:39
Midagi pole teha, poes ongi ainult välismaised marjad ja puuviljad kui suvel maasikad välja arvata. Suured kaubanduskeskused ei olegi huvitatud eesti oma aiasaadustega kauplemisest, sest kogused väikesed ja kuna säilitusained puuduvad siis võivad kergesti rikneda. Ja tulevikus see olukord ei muutu.
Seepärast ei saagi võib olla tulevikus inimesed teada eesti õunasortide: paide taliõuna, liivi kuldreneti, suislepa jt. ning jõgeva kollase kartuli suurepärast maitset, sest välismaise kraami ülekülluse tõttu saetakse need õunapuud maha. Eriti ilmekas on tänavune aasta kui suurem osa õunu mädaneb lihtsalt ära ja neid ei ole kusagil realiseerida.
Kas tulevikus muutub eesti sordiaretajate visa töö tulevikus mõttetuks? Loodame, et mitte, aga see pole ka võimatu.
Kui vahetuvad põlvkonnad, kaovad ka eesti aedadest viljapuud ja marjapõõsad, mida asendavad muru ja kunstlilled, sest kiire elutempo ei soosi mullas tuhnimist. Kaovad ka suuremad puud, sest sügisel lehtede riisumine on üks tülikas töö. Kui nüüd veel kogu krunt sillutuskividega katta, pole vaja ka muruniidukiga jännata.
nojah22. september 2018, 11:10
Päris naljakas oli seda artiklit lugeda. Miks peab ükshaaval põõsalt marju noppima ja muud pseudomured. No marju ei nopitagi ju ükshaaval, neid tõmmatakse või võetakse tervete kobaratena. Käeline tegevus on nõrk sel põlvkonnal ja ise laiskust otsast otsani täis. Ollakse valmis nõrkemiseni pingutama kusagil higises ja tolmuses spordisaalis, aga vot värskes õhus tööd teha ei taheta, ammugi aega kulutada, et aidata vanemaid, kes oma elu parimad aastad on nende kasvatamisele kulutanud
. Moos sisaldab muide palju vähem kilokaloreid kui šokolaad või mistahes kraam, mida te sealt poest ostate. Ka saagiuputust pole igal aastal. Need juurtega maalt ja linnas üles kasvanud või ise linna kolinud lapsukesed võiks niipalju ikka loodust tunda, et teada, et näiteks õunapuud ei anna sugugi igal aastal saaki. Saagiaastal tuleb see uputus ära kannatada, sest järgmisel aastal pole midagi sisse teha ja siis saab kenasti tarvitada näiteks eelmise aasta mahla. Mul on kelder selgi aastal hoidiseid täis saanud ja aastatepikkune kogemus näitab, et noorem põlvkond sööb oma sõnu pidevalt. Kui on vaja end kokku võtta ja aidata saagi purkipanekul, siis oled üksi keset seda jama, aga talvel, kui neil on vaja küllatulnud sõpradele muudkui lauda katta, siis leiavad täitsa iseseisvalt üles kõik kurgid, mahlad ja kõik muu. Minu vana ema küürutas aastaid maasikate kallal, sest kallid lapselapselapsed armastavad väga maasikamoosi, aga sel aastal lõpetas maasikakasvatuse ära, sest laste emmed appi ju kunagi ei tule. Minu meelest väga õige otsus. Kui maavanaemad peaksid oma aianduse ja põllundusega otsad kokku tõmbama, siis just sel põhjusel. Ostku noored pered oma "kvaliteetset" poekraami edasi ja rügagu tööandja heaks, et söögiraha teenida ja kauplusi nuumata.
A22. september 2018, 11:30
Tallinna miljonäritibi tuleb maale haigetele rügavatele vanematele külla ainult selleks ,et millestki puhata ,see juba oma sõrmekesi mullaseks ei tee ja suveks vanemte juurde kaelast ära visatud võsuke istub ilusate ilmadega ainult arvuti taga ja mängib
22. september 2018, 10:56
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
no mida vingu22. september 2018, 17:20
kas tõesti on parem päevad läbi nutitelefonis istuda, parem on oma kätega midagi valmis teha ja tegelikult on laiskus ja mugavus see, mis ei lase inimestel end liigutada. Igal juhul on kasulikum midagi ise valmis teha kui kõike poest osta. Ise tehtud, hästi tehtud!
to no mida23. september 2018, 00:02
ise tehtud, hästi tehtud siis, kui ei pea seda käima tegema 200 km taha ja pealesunnituna.
Minnale22. september 2018, 19:56
Imelik küll, ma ei leia kusagilt korralikku talumeest, kes ehtsat Eesti kartulit müüks. Turul müüvad igasugust anonüümset soga, mis on detsembriks mädanenud. Aga loomulik oleks, et need, kes omale tarvekartuli saavad, aitavad selle ka ülesse võtta. Sa Minna muretse omale kelder.
sa Minnale23. september 2018, 00:19
vastaja oled nagu kummist, sulle räägitakse, et ei vajata su talvekartulit ja selle ülesvõtmist, veel vähem mingit keldrit, aga sinu pealt põrkavad kõik arukad mõtted tagasi, raiud ikka oma joru.
Harimatus?22. september 2018, 10:53
Nii toitumises kui hinges. Poemoosid tervislikud?! 40% marju sees. Kodumoosidel 80-90%. Muidugi pole vaja suhkrut sisse ajada, muidugi ei pruugi aidata, kui vanematel "kiiks", kuid see polnud hobi, mis kasvatama pani, vaid vajadus toit lauale saada. Kuidas saab nii loll olla, et head ja puhast toitu põlata?
murunärijale22. september 2018, 15:07
Kasvat lihaloomi, õige eestlase toit on liha, mitte vesine kurk. See veganite propaganda on juba ammu üle visanud. Nüüd on vanainimesed ka sellest vegan hullusest haaratud ja topivad oma tomateid ja kurke. Kõik toidud peavad olema vegan ja öko- salatid, moosid, poslamaslad. Söö mida tahad aga ära suru teistele oma veganlust ha ökohullust peale.
to: murunärijale22. september 2018, 19:28
No ilmselt oled alles teismeline, kui ei tea, et vanainimesed on juba terve sajand neid kurke ja tomateid ja muud aiakraami söönud ja purki pannud. Vegani värgist pole suur osa neist kuulnudki.
heh,22. september 2018, 23:59
sina -jäärapäine palja liha sisseajaja, oled endale juba vee peale tõmmanud, aga lase vaid ajal voolata ja küll tunned ükskord karme tagajärgi. Me matsime hiljuti õemehe, kes sama juttu rääkis mis sina.
pragma22. september 2018, 10:42
hamburgerikummardajate mured..
oleks vaid mul piisavalt lähedal selline aed võtta.. aga mina pääsen oma aeda ainult parvega..
muide, sõstardest saab jumalikku veini.. ja tomat kulub habanero-salsa sisse marjaks ära..
pragmale23. september 2018, 03:59
Järgmine ajuloputatud vegan- saaks peeti panna ja muru peale hammustada.
Kõik ei ole napsutajad ja kehasuretajad. Enamik inimesi tahab liha süüa ning sõstrad ja tomatid pole mingi toit.
Mina ka22. september 2018, 10:25
Meil sama trall iga aasta. Tomatite ja kurkide vastu pole midagi, mustsõstraid, vaarikaid ja maasikaidki käime korjamas, aga no aru ei saa vaid sellest, et miks ei saa panna paar taime kasvama mis oma perele kulub, miks vaja panna suur kasvuhoone täis ja siis hunnikutes neid laiali jagamas käia. Kui meie perele piisaks 10 taimest miks siis vaja panna 40 taime kasvama??? Aga no need seal maal aru ei saa. Samuti ei saa aru nendest hoidistest, solvuvad kui jende moose ei söö nii minu pere kui mehe pere, aga no ei taha meie seda suhkurt sisse lahmida ise ja veelvähem lastele anda. Ise külmutan marju ja need pudruk ja pannkoogil hoopis paremas ju. Moosi teen ka ja vaid 1/4 koguse suhkruga kui nemad ja maitse kordi parem, marjamaitse mitte suhkru maitse moosil. Ja mingid siirupid, milleks ometigi? Miks vaja mingit suhkrusiirupit juua kui lastele maitseb vesi? Oleme piiri panna suutnud vaid sellega, et ei võta neid asju nendelt vastu ja nüüd enam ei tehtagi neid moose vähemalt minu peres, kurdavad vaid “no keegi neid ei söö milleks teha vaja” sellisel etteheitval toonil, et neile liiga tehtud.
Perenaine22. september 2018, 11:23
Sel aastal keetsin esimest korda elus ketsupi, tomateid oli palju, aga tulemus üsna tagasihoidlik, suurepärane tomatidest lahtisaamise viis. Keetsin makarone, ketsupi peale, ja mmmm ...vahemere köök valmis.
Mina ka22. september 2018, 13:55
Aga meil keegi ei söögi sellist asja nagu ketsup, ise tegtut veel prooviks aga no poe omad on jubedad suhkruleotised.
Üllatanud22. september 2018, 16:19
Ma ju räägin oma tehtud ketsupist, eks ju, tomatid ja maitseained, milleks see suhkur veel seal?
mida üllatust23. september 2018, 03:06
No aga söö oma tomatipläga, normaalne inimene sööb liha. Hoia oma veganlus endale.
Vanematel22. september 2018, 20:02
inimestel on aega rohkem, neil on igav ja parem on ennast liigutada ja millegagi tegeleda, selleks kasvatataksegi rohkem ja tehakse rohkem kui vaja läheb. Noored on tööl, neil on kiire, neil on töökaaslased, pere, lapsed. Elu käib. Vanematel on lapsed pesast läinud. Nad on üksi. Selline oma toodangu või abivajamise rõhutamine võib olla varjatud palve oma lastele- tahan teid näha, et oleksite mu lähedal, et oleks kellega rääkida-suhelda. Et üksindus väga ära ei tüütaks. Selline ülihoolitsus on tegelikult abipalve. Suhelge omavahel, kuni veel hilja pole. Isegi kui te ei söö neid hoidiseid, võtke vastu, tehke head meelt. Isegi kui on kiire elutempo või bensiiniraha läheb kalliks, käige suhtlemas. Kunagi saate aru kui omad lapsed kodust läinud ja ennast üksildasena tunnete. Siis tuleb arusaamine. Inimesed võiksid natuke kaugemale mõelda.Raha on tehtud väga tähtsaks asjaks maailmas, aeg ka. Aga kõik ei ole rahas ja asjades mõõdetav.Iga inimene tahab seltsi. Ka vanemast peast. Siis veel rohkemgi. Kahju, et tänapäeva elutempo nii kiireks on aetuf. Nagu olekski selle jaoks, et inimlikud väärtused tahaplaanile jääks ja lõpuks neid enam polekski.
sama siin22. september 2018, 23:54
Üksindus ja tütre hoolimatus on mind aina haigemaks ja haigemaks muutnud. Mobiilis rääkimine on loomulik elu osa, aga kasvõi paari hea sõna saatmine sms-iga emale on liigne luksus. Mõtlengi pahameeles sama, et kui tal ükskord enam lapsi kodus pole, ehk siis saab aru, mida mina tunnen praegu
läbielatud ...22. september 2018, 10:15
Oi kui tuttav :-) Mäletan ka, et kui olin 14-16 aastat vana, siis maal käies käisin salaja sõstrapõõsastel kevadel õitsvaid õiekobaraid peoga vähemaks tõmbamas, et augusti seda õudust vähem oleks...Ja mõtlesin ning ütlesin ka, et ma ei vaja neid neetud moose kunagi - poes on ju olemas kõik!
Nüüd on vanemad juba lahkunud ja ise olen ise 50+ ja kasvatan ka rõõmuga seal vanemate rajatud kapitaalses kasvuhoones tomateid...:-) Ja korjan sõstraid ka. Põõsaid muidugi vähem.
Õnneks minu vanaema ja vanemad ei sundinud mind kunagi noorena selle korilusega tegelema - see ongi jube noore inimese jaoks, kel muid tegemisi ja huvisid...
See vajadus ja soov ise toimetada nõppupidi mullas ja moosigi tegema hakata võib tulla palju hiljem.
Arvan, et mina jõudsingi selleni tänu oma vanemate tarkusele mind mitte sundida selleks.
anu22. september 2018, 10:07
Anneliise pole olemas Kas nad sööksid mulda ja liiva kui põllundus ei koti. Arvata võib et ei viitsi. Meeldib reisimine ja mõtlemine poosidest
A22. september 2018, 11:22
Pidu ,dieet , horoskoobid ja poosid
Ah las müttab hobi eest kuidas veel noored seda nimetavad minge rohige ja kastke roomake põlvili silmad punnis nõgeste vahel saate teada kui ränk töö se on 22. september 2018, 09:43
vanamemm 7722. september 2018, 09:34
Igatahes mõtlemapanev lugu sellest, et ei peaks potipõllundusega üle pingutama, põhjusel et lastele vaja. Olen juba ammu märganud, et mõned kaasasurutud ja viisakusest vastu võetud hoidised jäävadki neil kappi seisma ning äraviskamist ootama. Tegelgem siis oma hobiga mõõdukalt, kasvatagem jõudumööda enda rõõmuks. Kui külla tullakse, hea lauale panna, kui keegi soovib, saab ka purgikese kostiks koju kaasa.
eiei22. september 2018, 10:14
ärge andke alla,söövad ju teised puhast keemiat
jama22. september 2018, 15:08
Mis jutt?! Puhtalt kuuldud külajuttude tasemel jora. Kogu elu on puhas keemia ning keemial ja keemial pole mingit vahet! Ja jutt sellest, et poes müügil olevad toiduained keksmiselt on kahjulikumad, on puha totakas ehk rumalusest sündinud jampsimine. Pole veel maainimene kauem elanud kui linnainimene. Pigem võiks rääkida, et keskmiselt elab linnainimene kauem kui maainimene. Inimese elus on väga palju erinevaid tegureid mis mõjutavd nii elukvaliteeti kui ka mõnevõrra eluea pikkust, st inimelu pikkust mõjustavaid tegureid tuleb võtta tervikuna, kõiki mõjutegureid üheskoos.
e. 22. september 2018, 09:25
Ise toitu kasvatada pole tõesti hetkel praktiline. Aga olud võivad muutuda päevapealt pärast suvalist pauku. Seetõttu tuleb aednikest ja loomakasvatajatest lugu pidada - nad hoiavad tallel aastatuhandetega kogutud tarkust, milleta kõike marketist ostma harjunud isemajandamisele sunnitult kiiresti kooleksid. Lihaloomade koduskasvatamise/veristamise/sissetegemise oskus on niigi hääbunud. PS. Aednikumemmede ülepingutamist mooside ja sõstardega ei poolda minagi. Mõõdukus kaunistab inimest.
hea mõtlemine22. september 2018, 09:24
„Võib-olla nende ajal ei olnud, jah, poest midagi saada, aga nüüd on poes kõik olemas. Mul on vabal ajal muudki teha, kui mingite jaburustega tegelda,“
Njah, see lause ütleb kõik.
Ei tea küll, kust need asjad poodi tuleks, kui kõik põllumehed "jaburdustega" tegelemise lõpetaks :D
Munkel23. september 2018, 22:02
Põllumees teenib sellega ju raha.
Paistab, et enamus ei saa aru, mjllest tegelikut käib.
Aga jah, eks vanus vist teeb oma töö.
Selektiivne lugemise ja arusaamise oskus selle artikli puhul on lausa hämmastav.
Ja ütlen ausalt, vanemale põlvkonnale see au ei tee. Kumab läbi see, et on lõpuks selgeks saadud sõna "lumehelbeke". Mingid facebooki naljad olukorras, kus tegelikkuses üha enam vanemaid inimesi on jõudmas sinna, kus noored olid juba 10 aastat tagasi? Käib lahmimine ja targutamine. Kumab läbi solvumine. Nagu mingid krdi titad! Kumab läbi jõhker egoism- mina, mul jne bla-bla-bla. Kedagi ei huvita. Igaüks võib teha, mida tahab. Aga oma hobiga lapsi "kottida", kui ise enam ei jõua? Mingi uhkustamine? Teisitimõtlejate mõnitamine? Vanad viisakad ja haritud inimesed ajast, kui kõik oli hästi ja õieti? Tehke, kui tahate. Ja selle pildi juures mõned veel küsivad, miks tänapäeva noorus on selline, kui ise omakorda sellist juttu suust välja ajada. Rumalus on päritav. Ju need noored ossid on siin sõna võtnute lapsed ja lapselapsed...
ei mõista22. september 2018, 09:16
Minu noored võtavad meeleldi vastu ,mida pakun.Tomatitest on ikka väga vaimustuses.Poe tomatid,no andke andeks ,ma ei osta.Talvel söön ise tomati hoidiseid ja mahla.Ja oma aia õunad,ei kujuta ette, et osta poe õunu,mis peavad kausis vast kuu ja ei mädane.Isegi kaupluse mugulsibulal ei tulnud kevadel pealsed peale.
Ja22. september 2018, 09:12
tunnen selles jutus isend ära. Aastaid tagasi oli nii, et ei saanud emale külla minna, sest kõik tegid heina. Ei oleks olnud viisakas minna järvele päikest võtma. Lihtsalt sõitsime mujale. Nüüd olen peaaegu penskar, mul on aed ja enamuse ülejäänud aiasaadustest panen purki. Ei ole tarvis muretseda. Kõik me muutume aja jooksul. Küll, aga on tõsi see, et liigse pakkumise ja hoolitsusega peletada lapsed endast eemale. Jõuluks mõni purk oma aia saadustest teeb kindlasti rõõmu.
kroonik22. september 2018, 09:03
mina kaevan emale aiamaa kevadel valmis, sellise väikese jupikese aias. las ta müttab seal, meelelahutus kulub ära. temal ka komme taimi ette kasvatada, teinekord paneb dekoratiivkõrvitsaid õigete pähe maha, aga no mis siis. tõsi ta on, et neid aiavilju kipub järele jääma. tegelikult on päris hea enda mustasõstramoosi talvel võtta, keldrit ei ole vaja üle moositada, aga midagi võiks seal olla. kui lähed ökopoodi, ostad kalli raha eest.
inimesed on petetud ja keskmise massi järgi erakordselt durakad22. september 2018, 09:36
MIks ökopoodi? Muide, tavalises poes, jaemüügis olevad moosid, keedised ei olevähem tervilikud kui kodus kasvatatud või ökopoodides. See kodutingimustes moosi tooraine kasvatamine ja moosvaaritamine on tegelikult pärit ajast, kui poodides oli üliväike valik (st see nn ületootmise komme on pärit sügavast nõukaajast). Tegemist on kultuurilise inertsiga, millel tänapäeval puudub mõistuslik ja ratsionaalne iva. Praeguseks on olukord kardinaalselt muutunud, poodides on suurem valik kui eales varm ning poodides müüdavad moosid, keedised on koostiselt suurepärased, sageli vähemkahjulikamd kui okopoodides müüdav petukaup või/ja kodu kokku keedetav. Muide moosi ja mahlade tarbimine pole mitte kunagi kasulik, see on tervisele kahjulik, ja seda enam kahjulik nendes peredes, kus kasvatatakse ja valmistatakse moose/mahlasid koguses, mis vastab kultuurilisele inertsile, keskmise inimese arusaamisele ahnusest ja inimlikule lollusele. Moosid ja mahlad rikuvad rängalt hambaid ja seedimist. Neis perekondades, kus selline jama kestab, on lastel ka hammastega keskmiselt kehvemad või lausa eriti hullud lood.
Ah soo22. september 2018, 11:15
Sööd pektiini ja mõtled-söön mustsõstra moosi
inimesed on petetud ....22. september 2018, 11:49
pektiin eraldivõetuna on vägagi kasulik aine, kuid nii selle kui ka teiste mooside/keediste osiste sisselahmine koos ülemäärase suhkriga on tervisele vägagi kurnav ja kahjulik (kahjulik nii hammastele, seedimisele kui ka vaimsele tervisele). Kõik moosid sisaldavad suhrut ülemäära, seda kogust sellisel kujul organism ei vaja,pea kuid seda süüakse sellises koguses sõltuvusest (suhkrusõltuvusest).
22. september 2018, 12:59
Tahaks kohe halvasti öelda..
Isetehtud moosile paned ise suhkrut nii palju kui soovid. Ära pane siis ülemäära. Mina nt ei saa poe moose- ega ka enamikke jäätisi-kooke tegelikult- süüa, sest nad on minu jaoks liiga magusad. Mingi paradoksaalse loogika järgi tehakse vahel ka vähema suhkrusisaldusega tooteid kindlasti suhkruasendajatega.. Nagu wtf, ma soovin tunda marja maitset, mitte suhkru või selle asendaja..Ise teed oma maitse järgi. Kõige parem üldse toormoosi, seal maitset veel kõige rohkem ja suhkrut ei pea üldse panema, kes tahab lisab pärast ülessulatamist ise maitse järgi. Väike karp maasika toormoosi maksab poes 3 eurot..
To inimesed on ...22. september 2018, 13:36
Kes ütles, et pektiin on kahjulik? Point on selles, et sa maksad odava pektiini eest hinge hinda, aga purgil on kirjutatud-vaarika, maasika vms moos. Ja veel need suhkruasendajad. Sind ju nad võivad petta, aga organisi mitte, ja kannataja on kõhunääre
inimesed on petetud ja üldiselt ikka idoodid nagu näha on22. september 2018, 14:48
_Sööd pektiini ja mõtled-söön mustsõstra moosi_
Tüüpiline rumal, harimatu ahnepäts. Sinu organism ei saa kodus keedetud moosist rohkem aineid mustsõstardest kui poes olevast mustsõstramoosist. LIhtsalt inimese organism ei omasta rohkem, enamus sissesöödust s...kse välja. Poe mustsõstramoosist Ja ükski kodus valmistatud mustsõstramoosi purk, mis on juba avatud, ei säili kodus kauem kui poest ostetu. Rumalad ahnepätside mõtlemine püõhinebki arusaamale, et mida rohkem trervisele kasulikke aineid sisse ajan, seda kasulikum see kõik on.
ahahha - > idioodile22. september 2018, 14:57
_Isetehtud moosile paned ise suhkrut nii palju kui soovid. Ära pane siis ülemäära._
Ainult idioot saab mõelda, et kui poe suhkur on magusam või kui selles on suurem suhkrusisaldus kui kodumoosis, siis kodumoosi suhkurusisaldus ei ole ülemäärane.
parandus22. september 2018, 14:59
* kui poe MOOS on magusam
14.48 tüüpiline lahmija22. september 2018, 15:19
Kust sa võtsid, et ma moosi keedan?
inimesed on petetud22. september 2018, 15:39
sa ei peagi keetma moosi, ja ma polegi seda mõelnud. Lihsalt märkasin su väidet, mis oma olemuselt oli ju puhas lahmine. Mitte üheski poes müüdavas moosis pole pektiini ja marjade vahekord selline, et sa sööd ainult pektiini. Marjade kogus on täiesti piisav. Iiimene harjub kõigega, ka marjade väiksema kogusega. Ei ela see inimene kauem, kes sööb suurema marjasisaldusega moosi. Tegemist on lihtsalt maitseelamuste saavutamise taotlemisega, praktiline kasutegur on aga nullilähedane, aga organismile pigem siiski kahjulik. Tühi töö ja vaimu närimine. Inimese organism pole loodud nii suurte koguste suhkru soomiseks, täiendava suhkru manustamine ongi alati kahjulik, kuid ei tapa, organism saab teatud ulatuses ise hakkama. Naturaalsete värskete marjade mõõdukas söömine, on iseasi.
Glükoos22. september 2018, 16:02
Kes on õelnud, et suhkur on mürk ja suhkru ei ole vaja? Suhkur on olululine toiduaine, aga lumehälbekestel aju on pestud, nemad sellest aru ei saa.
jama22. september 2018, 16:10
Jah, lõpptoodanguks on glükoos, mida vajab sh ka aju, kuid kuhu panna üleliigsed kalorid, mis kui bumerangina muude ränkade haigustega lööb? (rasvumine, kõhunäärme ja maksa seisundi halvenemine, suhkruhaigus jpt haigusi)? Muide, piisavas hulgas glükoosi saab inimene ka mujalt, selleks ei pea kontsentreeritud koguses suhkruid näos sisse ajama. Täiendav suhkur, mida me tootmises/valmistamises kasutame, on TÖÖSTUSTOODANG ja seda inimorganism EI VAJA! KÕik, mida inimorganism vajab, on kättesaadav loodusest selle ehedal kujul. Ja see on piisav.
22. september 2018, 16:13
Kui on kirjutatud et marjade sisaldus on 50 %, siis seal ongi 50%.Kui ma tahan puhtal kujul marjade moosi, siis ma mõtlengi marjade moosi mitte tont teab kust korjatud apelsiinisest pektiini pealekauba. Muidu, kad tõesti sina moosi sööd nii kilo korraga, kui nii väga seda suhkru kardad? Inimene harjub ka kummist tomatidega, ja need, kes midagi parimat ei ole saanud proovida, ei oska ka tahtma.
To jama22. september 2018, 16:16
Kel üleliigsed kalorid, kel energiaallikas , igal oma, ära mõõda oma mõõdupuu järgi. Ja pole veel kohtunud inimest, kel moos oleks põhitoit.
nii ja naa22. september 2018, 16:37
Ühesõnaga te räägite maitseelamuse saavutamisest, mitte aga muus. Moos ja marjasisaldus on sulle üksnes selle saavutamise vahendiks. Nii lihtne see ongi! Muide ükski moos ei saa sisaldada üksnes 50 marju ja 50 %pektiini, st puhtal kujul marjade moosi pole võimalik valmistada. Samas on pektiin ju looduslik, pärit peamiselt õuntest, aga seda leidub ka paljudes teistes marjades. Nii et kui sa sööd nt õuna, siis sööd sa samal ajal ka pektiini. Ja kui sa sööd oma tähtsat ja enneolematu väärtusega kodus mustsõstra moosi, siis sööd sa samas ka mustsõstardes olevat pektiini.
durakas oled, eks siis ütle halvasti, mis sest sitast ikka oma suus, hammaste taga hoiad!22. september 2018, 16:52
_Väike karp maasika toormoosi maksab poes 3 eurot._
Kodus valmistatud toormoosi omahind on ilmselgelt kõrgem! Lihtsalt on terve hunnik inimesi, kes ei ole võimelised mõtlema kulude-tulude arvestuses. Nemad näevad üksnes tulu (sissetulekut, emotsionaalse hüve, maitseelamust jm emotsionaalset).
22. september 2018, 16:57
Poemoosides kasutatav pektiin on apelsiinidset!!
... toormoosi omahind on ilmselgelt kõrgem22. september 2018, 16:59
On või? Kalkulatsiooni palun
inimesed on petetud ja durakad22. september 2018, 17:46
Vahet pole millisest viljast pektiin pärit on, aga mõte sellest et justkui see oleks ainult apelsiinidest, see ei vasta tegelikkusele. Väga palju kasutatakse õunast saadud pektiini.
palun!22. september 2018, 18:16
Kalkulatsiooni peaks esmalt esitama need, kes väidavad, et poes müüdava toormoosi 1 purgi (või karbi) hind on kõrgem kui omatarbeks tehtu omahind. Samas, ilmselgelt on kodus tehtu omahind kõrgem kui poe lõpphind, st koos juurdehindlusega. Võtame keskmise töötunni maksmuseks tagasihoidlikult 6 eurot. On ilmselge, et näiteks 10 purgi või karbi toormoosi tooraine (marjade) ehk põhimaterjali kogumiseks, tormoosi valmistamise eeltöödeks ja toormoosi tegemiseks ning selle järeltöödeks kulub sul vähemalt 5 tundi (kokku 5 x 6 = 30 eurot : 10 = 3 eurot). Lisaks, kui käid taarat ostmas poes ja kasutad selleks sõdukit, siis ka karpide või purkide ja kaante maksusmus + sõiduki kütus + amortisatsioon + toormooside eel -ja järeltöödel, samuti toormoosi valmistamisel kasutatava vee, elektrienergia ja suhkru maksumus. Täpset omahinda pole momendil võimalik kokku lüüa, sest see oleneb eelkõige eelnimetatud asjade ja tarbitavate teenuse/kauba hindadest ehk reaalsest lõppkulust, Eelosundatu põhjal võiks prognoosida ühe toormoosi purgi või karbi omahinnaks mitte vähem kui 4 eurot. Samas on poodides müügil olev moos alati kaupmehe juurdehindlusega, üldiselt 10-35%, mõnikord isegi enam. Seega, kui 4 eurose omahinnaga toormoosi müüdaks poes, millele lisandub paratamatult kaupmehe juurdehindlus, siis tuleks selle kodus valmistatud toormoosi purgi või karbi lõpphinnaks 15%-lise juurdehindluse korral 4,6 eurot, kuid samas lisanduks sellele ka transpordikulu ja amort (kauba tarnimine kaumeheni), mille tõttu lõppmaksumus valmistajale, kes on samaaegselt ka tarnijaks, suureneks veelgi. Poes müüdava 3 eurose toormoosi lõpphind on aga kujunenud selliseks just toormoosiks kasutatud suurte koguste (mida kodustes tingimustes pole võimalik töödelda), energia, vahendite ja hanke kulude optimaalse jagunemise (kokkuhoiu) toote iga ühiku peale, st mida suurema koguse sa toodad, seda väiksemaks kujuneb ühe purgi või karbi omahind.
palun!22. september 2018, 18:39
Ja kui nüüd eelmärgitud valmistoodangule sõidetaks järgi, siis tuleks eelmises kommis toodud maksumusele lisada nt 200 km korral (2x100, st sinna ja tagasi) selle läbimiseks minev kütusekulu (nt 8 l/100 = 10 eurot x 2 = 20 eurot) koos sõiduki amordikuluga ühe km kohta (oletame et 1km hinnaks kujuneks 0,4 eurot), kokku kulu 200 km peale 80 eurot. Seejärel jagame 80 eurot 10 purgi peale, st igale purgile jaguks 8 eurot, lisaks juba saadud 4 eurole. Lõpptulemus: ühe purgi lõpphinnaks koos tarnekuluga tuleks 12 eurot (so 4 + 8 = 12) ning kõigi 10 purgi kohta 120 eurot (so 12 x 10 = 120). Seega kujuneks toormoosi hinnks lõpphanikjatele 120 euro/10 purki/karpi. Samas kui ta hangiks toormoosi kohapealt ja poest, hinnaga 3 eurot, siis kujuneks selle (10 purgi/karbi) lõppmaksumuseks lõpphankijale max 40 eurot (arvestada oletatavat bensukulu linnatingimustes 10 euro jagu). Vahe 10 purgi peale kokku 80 eurot kodutoodangu kahjuks ja kohapealt ostmise kasuks.
palun!22. september 2018, 18:56
Ja ülejäänud 80 euro eest saaks kohapealne hankija toormoosi 3 eurot/purk LISAKS kokku veel sic! 26,6 purki/karpi, Seega kui toormoosile järelesõitmise korra saaks 10 purki, mille maksumuseks kujuneks 120 eurot ehk 12 eurot purk/karp, siis kohapealt ostmise korral saaks ostja enda poolt teenitud palgast võetava 120 euro eest, millest tuleb lahutada 10 eurot kohapealset sõidukulu, kokku sic! 36,6 purki/karpi toormoosi (110 : 3 = 36,6)! Seega kokku 26,6 purki/karpi rohkem kui 10 purgle/karbile ise autoiga järgi sõites. Jne jne.
palun!22. september 2018, 19:22
Ja kui võtta töötunni maksumuse aluseks 6 euri/h, siis tuleks selle 10 purgi moos järeleminemise jaoks teha arvestuslikult maksustatavat tööd kokku 20 tundi! (so 120 : 6 = 20). Samas kui sellele lisada veel 5 tundi, kui ta ise valmistaks 100 km kaugusele need 10 purki moosi, siis tuleks tema töötundide arvuks lausa 25 arvestuslikku töötundi! (so sic! 3,1 kaheksatunnist tööpäeva!). Kui ta aga ostaks need 10 purki moos kohapealt, kogukuluga 40 eurot (3 x 10 = 30 +10 = 40), siis 6 eurose töötunni korral tuleks tal 10 purgi saamiseks töötada kokku 6,6 tundi (so vähem kui 1 kaheksatunnise tööpäeva) ning talle jääks alles 80 eurot, mille saamiseks ta tegi eelnevalt tööd arverstuslikult 13,3 tundi, so ligemale 1,6 tööpäeva. Samal ajal aga töötaks maal kohapeal elav inimene 10 purgi toormoosi saamiseks üksnes 5 tundi (5 tundi vs 20 tundi mille jaoks peab ta 6 euri/h korral tegema 20 h tasulist tööd!). Jne jne.
palun!22. september 2018, 19:32
Te miinustajad olete kas soodad (kui ei tea, mida teete) või te olete värdjad (kui teate mida tegite).
Putukatetõrje22. september 2018, 19:40
Õunakoortest täpsemalt. Poe õunu peab koorima, aga pektiini või küll sisse ajada
Tüüpiline tarbija oled' kes oma vanemaid ei armasta, palun22. september 2018, 19:45
Nii et sa tõesti sõidad vanematele külla ainult mooside järgi, normaalsetes peredes käiakse külla ja moosi antakse kaasa, kui on mida andma
22. september 2018, 19:46
Moosi keedan töövälisel ajal ja oma vabast tahest, st nutitelefonis ja Facebook'isistumise asemel
to Tüüpiline tarbija oled' kes oma vanemaid ei armasta, palun22. september 2018, 19:55
Loe artiklit ja jää teemasse, teema ei seondu moosiandmisega. Ja muidugi pole vaja valetada!
kyss22. september 2018, 19:59
_Moosi keedan töövälisel ajal ja oma vabast tahest, st nutitelefonis ja Facebook'isistumise asemel_
Kui palju, kui mitu liitrit siis moosi kokku keedad?
Tädi Maali22. september 2018, 20:03
Selle ajaga millega sa oma oopuse kirjutasid, olen mina täna juba ühe laari moosi ära teinud. 8 liitrit, kuusteist pooleliitrist purki. Õunad tasuta, pohlad metsast, kulus veidi suhkrut. Elektrit ei kulunud, keetsin pliidil. Seega - tee oma arvutused ümber. Aga sina oled teinud "tühi-tühja".
jama22. september 2018, 20:04
Ei pea poe õunu koorima, selle järgi puudub igasugune vajadus! Jah, siis võiks rääkida koormise vajadusest kui inimesed sööks "tööstuslikult" kasvatatud õuni päevas kilodes.
ahahaa22. september 2018, 20:34
Sa lontrusest ja valepunnist tädi Maali, istu omale see 16 kg õige sisse!
jah22. september 2018, 20:37
Tädi Maali, sa ise oled teinud tühja, sest su moos läheb raisku! Aga lohuta end sellega, et said pisut tervislikult liikuda, ehkki polnud sellel mingit sisuliselt mõtet ju!
ekstaole22. september 2018, 21:11
Kui tädi Maalil kuluks selle mooskoguse (16 liitri so 32 pooleliitirist purki) sisseväntamiseks 10 kuud, so kuni 2019 juuli lõpuni, siis peaks ta igal päeval (keskmiselt ~300 päeva jooksul) seda moosi enesele sisse ahmima mitte vähem kui sic! 1/10 osa 0,5 liitrisest purgist! Iga päev 10 kuu jooksul. Sestap ma ei imestagi, kui tal pekine perse_ vastu maad käiks.
22. september 2018, 21:47
Kas pohlad tõid autoga või jalgrattaga metsast koju?
22. september 2018, 21:54
kas loll olla on väga valus, küsin ma su käest, ekstaole?
ekstaole22. september 2018, 22:03
Kes räägib, kes vastust soovib? Saatana sigitis?
ekstaole22. september 2018, 22:09
kaldkriips, miks sa küsid, kas oled lolliks minemas või soovid et läheks? ma ei tea, sa küs oma vanemate käest!
22. september 2018, 22:23
Sa ei saa sellestki aru, et sinule küsimus esitati,mida sinusuguselt lootagi peale selle pläma, mida siin hulgi oled tootnud.
22. september 2018, 22:40
Ühe inimese laupäevane päev on täielikult sisustatud, jaurab päev otsa siin.igal oma hobi, kes keedab moosi, kes targutab labasel moel kommentaariumis. ei tea, kas rohud on võtmata ununenud?
ära valeta!22. september 2018, 22:55
_Sa ei saa sellestki aru, et sinule küsimus esitati,mida sinusuguselt lootagi peale selle pläma, mida siin hulgi oled tootnud._
Lapsuke, sa ei ole esitanud mulle ühtegi küsimust, sa esitasid üksnes väite, mille formuleerisid lihtsalt küsilauseks (et varjata). Sinu infantiilsus seisnebki antud juhul selles, et sa oled kui laps, kes kujutab enesele ette et kui ta on kakanud püksi, et siis vanemad ja teised sellest aru ei saa.
jobule22. september 2018, 22:59
_Ühe inimese laupäevane päev on täielikult sisustatud, jaurab päev otsa siin_
Kust sa tead, oled mode või adminn, kes käib siin pröökamas, kes siin olla ja mis arvamust kellegi vastu esitada tohib? Infantiilne! Täiskasvanu puhul oleks selline infantiilsus debiilsuse märgiks. Lambada.
jobule22. september 2018, 23:06
Kommentaaride kirjutamine on ÕL-le kasulik, see toodab väljaandele tulu. Seega, kui sa oleks kas mode või adminn, siis tuleks sind viivitamatult vabastada, sulle kinga anda ja sind teise inimesega asendada. Kui mode või adminna ajab tulule orienteeritud väljandes oma iisklikku agendat, siis see tähendab, et seesugfusne ei saa aru, kus ja miks ta on ning mida ta tegema peaks.
Nojah23. september 2018, 01:04
Mitu arvestuslikku tòötundi sa siin kommimise peale juba kulutanud oled?
tegelikult23. september 2018, 08:47
Salateid, kurke. toormoosi julgelt paarsada liitrit sel suvel-sügisel. Kõik viiakse keldrist ära. Mina kontrollimas ei käi, kes mida võtab, aga kevadepoole teen inventuuri küll, et näha, mis rohkem maitses ja mida järgmisel aastal rohkem kasvatada ja sisse teha, et ikka jätkuks. Kohustusi kellelegi rohkem pole pandud, kui et mõne aasta järel kasvuhoonele kile peale ja igal kevadel lepime kokku, kas ja kui palju mulle vett tuuakse, sest vett mul põllul ei ole. Paistab, et pojad-miniad on rahul. Ja minul on ka millegi kasulikuga tegeleda, kuni töö kõrvalt veel jaksu on.
M23. september 2018, 09:11
See kirjutaja "jobule" ja need teised nimed kõik, on ju päris suure tähega Jobu, normaalseks ei saa sellist inimest küll pidada.
Keemia ei ole toit23. september 2018, 11:02
Jätke külmkappi 2-3 kuuks seisma poemoosi purk, milles viimased 3 spl sees. Tulemus on uskumatu. Moos, mis ostes oli marmelaadise konsistentsiga, on nüüd jäle, mõrkjas vedel ollus, mis ei meenuta oma väidetavat toorainet millegagi. See keemia ei kõlba toiduks isegi mitte hallitusseentele - ja teie kiidate taevani?
inimesed on....22. september 2018, 14:33
teist keegi ei ela kauem, keetke neid moose, kasvatage õunu jms, see ei aita - surm on vältimatu.
vanamutistumise esimene tunnus22. september 2018, 09:02
Aga miks ahnitseda, koatada mõõdutunne ja orjastada teisi oma ahne ja pealesuruva hobi tõttu, kas mõistlikult elamine pole võimalik?
22. september 2018, 11:13
Ja noored mutid, pässad kurdavad, et raha ei ole ja riik ei aita, irw
>22. september 2018, 14:52
Jah, on ka noorelt vanamutistunuid naisi
anu22. september 2018, 08:44
Lumehelbekesed: nälga ja kadu näete.
anule22. september 2018, 14:58
Sa võid seda maltsa süüa, kõik ei ole murunärijad.
A22. september 2018, 08:35
Kui paljud kodus süüagi enam teevad. Hommiku jood vaid kohvi,lõunat sööd väljas ja õhtu jood ainult tassi teed
liina22. september 2018, 08:33
noortel ju mobla näpppimisest ajud sasss + veel keemiat täis poest ostetud poola tomatid,
nii kauaks nad ei ela, kui vanaemad maalt .
liinale22. september 2018, 14:59
Ükski normaalne inimen ei söö seda vesist muru, lõpeta oma veganluse promomine.
kullakesed22. september 2018, 23:40
mitte toidu valikutes pole selle loo sisu, vaid eakate inimeste suutmatuses oma sissetallatud rutiinset elu muuta siis, kui nad enam ei jaksa enda peale võetud koormat kanda. Ei raatsita oma aeda vähendada, puid maha võtta, vähem sisse teha. Arvatakse, et üksinduse ja vajalikolemise tunde kompenseerimiseks on neil õigus sekkuda noorte ellu sunniviisiliselt. Poeg ütles mulle ka, et ema - asjade kinkimisega sa tütre sõprust ei võida. Ma ei uskunud seda varem, aga näen nüüd, et tal on õigus.
22. september 2018, 08:17
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
Põrgu tee on sillutatud22. september 2018, 09:44
22. september 2018, 18:13
Kui inimene peab põrguks oma vanematele külla minekut, siis see põrgu on ta enda meeles.
nii ja naa, eksole22. september 2018, 19:30
Jah, ongi tema enda meeles, samamoodi nagu sinu meeleski oleks kui su piinajad näiteks sind kinni seovad ja su jalataldasid punase rauaga alt põletaks.
Tomatifänn ;)22. september 2018, 02:43
Huvitav kas neil noortel on maitsemeel kuhugi päris ära kadunud, maha joodud, maha suitsetatud, mis iganes... poe tomatitel ja niiöelda vanaema kasvatatud tomatitel-kurkidel on totaalne maitsevahe, ma igal aastal ootan suisa seda aega et ema annaks teada millal tomateid saab :)
Natuke muidugi aitan ka, vastavalt võimalustele, kuid enamjaolt on jah see aias müttamine emale rohkem hobi eest, ega ta väga tahagi mind sinna segama.
Nõus..22. september 2018, 08:23
Olen sinuga täiesti nõus. Need omakasvatatud tomatid kurgid on maailma parimad :) iga aastane lemmik aeg kui need valmima hakkavad :)
nõus nõus22. september 2018, 16:39
et omakasvatutu on peajagu ostetust parem.Aga artikkel on sellest,et kui ei jaksa ise enam teha,siis ei tasu tõesti teha.Olen vanavanem ja saan täiesti aru,et lastel on oma elu ja omad käimised.Tõesti,miks nad peavad kohale tormama iga oma muti kräunu peale.Ma olen selle kammaijaa ise läbi elanud oma nooruses ja nüüd püüan enda lapsi ja lapselapsi sellest "hobist" säästa.Kui oled ise tegija,siis tee endale,ära muretse kogu aeg järeltuleva põlve eest.Las nad otsustavad ise ja teevad töötavad ka enda heaks ise.Ärge hoolitsege pidevalt.See kanamammandus ajab juba kõrvalt vaadates iiveldama.
to: nõus nõus / 16:39, 22. sept 201822. september 2018, 16:46
Sul on kindlasti õigus.
Mina olen ise ka pensionär paar aastat, ema ütles alati, kui vaneaks saad, hakkad ise armastama aias toimetamist.
Nüüd on see aeg käes, emakest enam ammu pole ja väga kahju, et omal ajal polnud tema tegemiste juures, kuigi aiandus ja saaduste purki saamine oli koos olles suvilas.
Eks ma ka tegin midagi "kohustuslikus korras", aga nüüd on endal tahtmine sama moodi neid häid säilitisi teha, aga pean abi netist otsima.
Kas...22. september 2018, 20:21
..peab ikka nii ütlema,muidugi mugavam osta poest sisse imporditud(kemikaale täis)puu-,juurvilju.Samas aidata vanematel või vana vanematel oma mahla aiasaadustest teha,mis palju tervislikum,kui poes ostetavad mahlad,mis taas keemiat täis.Kuid valik on teie,egas pea iga nädalavahetus käima,vaid sügisel paar korda,aga tundub,et väsitav...
loodetavasti23. september 2018, 15:07
ei tule,aga kui peaks tulema selline suvi ka järgmine, siis hinnad laes.Küll siis kobivad lapsukesed kottide ja kastidega kohale sealt linnast.
Heh22. september 2018, 09:30
Esimene kilo on maitsev, aga 20 kilo enam mitte.
heh22. september 2018, 10:26
Noored virisejad, võtke end internetis kokku ja tehke vanavanemate aiasaaduste ülejääkide jaoks turg. Ise ei pea kannatama ja memm saab pensionilisa. Puhas mahetoodang ju.
pragma22. september 2018, 10:47
ei ole mahe - sul pole aimugi tegelikult, kuidas memm sinna sõnnikut doseeris..
aga sõnnik kubiseb nitraatidest..
ühest küljest nitraadid ongi need mis taime vohama panevad, aga teiset küljest nende ülejääk soodustab vähi teket..
mahetoodanguks saad nimetada neid tooteid, millede puhul väetiste doseerimine on täpne.. ehk siis kasutada tuleb kunstväetisi, mille toitainete sisaldus on teada ja mida saab mõõta..
aga kui te nimetate "mahedaks" seda, mis on sõnnikuga nitraatidesse uputatud, siis oma elu ja tervise huvides soovitan sellest mahedast laia kaarega mõõda käia..
Ära soni22. september 2018, 11:12
Kui sõnniku panna sügisel (mida reeglina tehakse), ei kubise seal midagi nitraatisest
kõrvaline -> ära sonile22. september 2018, 11:45
Kas nitraatide olemasolu sõltub sellest mis aastajal te sõnnikut panete või millal on sõnnik toodetud ning kas põllule laotatav sõnnik on toodetud üksnes sügisel (kuidas küll?!) ja potipõllundusega tegelevad teavad ja panevad oma lapikestele üksnes sügisel toodetud sõnnikut (oh kust seda sellises koguses huvitav üldse saada oleks?!). Think about!
pragma22. september 2018, 12:03
paistab, et siin foorumis on hunnikute viisi keemiavõõraid inimesi ja ostavad kõike, mis neile pähe määritakse..
aga head isu..
eks igaüks peab ise oma sõralised toitma..
to: pragma22. september 2018, 12:19
Sa õpi enne, kuidas käib sõnniku ja kuidas kunstväetiste omastamine taimede poolt. Sõnnik on orgaanika ja see on hoopis teine lugu. Teiseks pole neil memmedel tänapäeval sõnnikuga võimalik laiutadagi, sest lehmi nagunii ei ole. Panevad komposti ja taimeleotisi. Isegi kui oleks sõnnikut volilt võtta, siis ka ei liialdataks sellega, sest lõppude lõpuks on maainimestel omad teadmised ja kogemused ja ammu teada, et ka sõnnikuliiaga ei saa head saaki. Pealegi, seni, kuni maal olid kõigil lehmad ja sõnnik oli põhiline väetis, olid ka inimesed terved, sest sõid naturaalselt kasvatatud toitu. Sa uuri parem, kui palju nitraati ja muud jama on banaanides, mida sa memme õunte asemel sööd.
memmetütar22. september 2018, 12:48
Ei ole neil memmedel seda sõnnikut enam kusagilt võtta ( kes teab kedagi, kes loomi kasvatab?) - ikka oma aia kompost on see kasvataja- väetaja
11.4522. september 2018, 13:11
Tead, agronoomia sinu jaoks on astronoomiateadus, targem oleks lihtsalt vait olla.
to pragma22. september 2018, 13:38
Jajah, nii see läheb, kui inimene ei usu, et väljaspool näoraamatut ja instagrammi on ka elu, pealegi reaalne elu. Puhtalt nuti-mandumine!
kt22. september 2018, 14:03
Jah, sõnniku doseerimine on omaette kunst ja vanaemade "mahe" võib olla kaheldava väärtusega. Mul ämm, kes on hullult sõnniku-usku ja minuga vaielnud kunstväetise üle (olen seda meelt, et kunstväetist on võimalik väga täpselt mõõta, sõnnikut mitte) väetas sel aastal oma maasikapõllu täiesti surnuks. Kõik taimed kuivasid ära. Ja tal tihti juhtub, et lehed on väetamise aastal võimsad, aga vilju ei kuskilt tulemas.
sic!22. september 2018, 14:29
Keskelt läbi pole see maainimene (ka naturaalmajandust harrastav) linnainimesest kunagi veel kauem elanud. Jätkem möla, inisemine, emotsionaalsete argumentidega vehkimine ja valetamine.
ahaha22. september 2018, 14:41
_11.45 / 13:11, 22. sept 2018_
Lahmid niisama või oskad oma väidet põhjendada?
küsimus22. september 2018, 15:06
Kellel lehmasõnnikut on? Ostaks kohe, kuid lehmapidajaid on nii väheseks jäänud, et õiget sõnnikut pole saadagi. Lumehelbekesed lähevad poodi Poola nitraatidega õunu ostma. Ma pole oma õunu kunagi väetanud, aga kannavad nii et vähe pole ja sel aastal on mahedalt kasvanud õunad kiduussidest läbi aetud. Uss on teadupärast nii tark, et väetisega kasvatatud õuntesse nad ei lähe.
Kus sa oled elanud, kt22. september 2018, 15:12
Tead, sel aastal taimed kuivas surnuks ka ilma sõnnikuta, ja mitte ainult maasikad, nt metsas sai korjata juba kuivatatud mustikaid
O küsimus22. september 2018, 15:13
Mina käin korjan karjamaadel
poest on kohe kindlasti odavama hankida22. september 2018, 15:26
Osta poest on kindlasti lõppkokkuvõttes odavam, kui me räägime lõpp-produkti ehk toote omahinnast. Iseasi oleks täielik naturaalmajandus, aga see ei ole tänapäeval enam võimalik. Toote omahind poes oleva kauba puhul on saavutatav kogusega, maakodus või üksiküritajana selliseid koguseid valmistada pole võimalik. Seega pole maal võimalik isegi ligilähedaselt nii madalat omahinda saavutada kui seda on poes müüdavatel moosidel (ka muudel toodetel). Mõttelaad, et kui sõidan linnast maale ning valmistan ise või toon sealt nn vanaema isevalmistatud tooteid linna, et siis justkui oleks super odav lugu, on jah omane siiski vähese haridusega inimestele. Üldiselt on kõik vastupidi: isegi kui mingi moosi omahind olekski väiksem kui poes müüdaval moosil, siis selle moosi maalt linna tarimise kulu lisandumisel muutuks see moosipurk ka reaalselt kallimaks (kulukamaks) poes müüdavatest moosidest. Inimene on ratsionaalne olend, majanduslik mõtlemine pole kunagi halb; sellise mõtlemise surub meile peale majanduslik olukord. Rumalaid ei innusta mõtlema ka mitte kitsikus või kalkuleerimise vajadus.
Kuule, sina kõrgelt haritud22. september 2018, 15:48
Moosi tegemine maal ei maksa suurt midagi, puhas hobbi ja kõrge kasuteguriga-oma tarbeks, kingituseks, emotionaalne lisaväärtus pealekauba. Jah, sügavkülmiku elekter kulub, aga ega seal ainult moos on hoiul. Ja ka purgis saab panna ilma suhkruta, selkeks on vastavad purgid poee (oma kappis) olema s, kui sa veel ei tea,
Jätk kõrgelt haritud22. september 2018, 15:53
Maale käiakse ainult moosi järgi!? Kui poleks moosi, vanemad jääks külastamata? No tead, sina, ratsionaslne isend, kes küll sind on kasvatanud, kas lastekodu?
müüvad22. september 2018, 15:57
AS Metsaküla Piim müüb sõnnikut.
22. september 2018, 16:05
_Moosi tegemine maal ei maksa suurt midagi_
See on jah tõesti tõesti rumal jutt. Teematõstatuse tingis väide, et maal tehtud moos on odavama kui poes müüdav (mis on ju selge jampsimine ja võimalik et ka inimeste eksitamine). Kui sa räägid hobist, siis teine lugu. Kuid siis tuleks teha üksnes iseendale või oma perele, kellega koos elatakse ja kes sellist toodangut süüa sooviks. Kui aga rääkida skaalal -> poes kallim, isetehtud odavam, siis tuleb meil mõlemal juhul omahinna aluseks võtta mh ka rahalisse väärtusesse ümber pandav aeg tööajana (moositegemiseks kulutatud aeg), kulutatud elektrienergia ja kõik-kõik muu rahasse ümber arvestatu, sh purgid, kaaned .... ja poeskäigu rahaline kulu jne. Asi muutub eriti hulluks, kui seda toodangut tehakse hullult palju (st ise üksi ei olda võimeline seda ära sööma) või seda toodangut või selle valmistamist hakatakse pealesuruma teistele, nt linna või mujale kolinud lastele, väitega et see on tervislikum ja selle tõttu elab inimene kauem. Inimene valmistab suuremas koguses kui ise soovib tarbida ja siis sunnib teistele peale nö sundtarbimise. Kui inimesel sellist sundtarbimist poleks, siis sööks inimene kohe kindlasti vähem moose ja tarbiks vähem mahlasid, mis kokkuvõttes on tervislikum sellest, kui tegeleda mooside ja mahlade sundtarbimisega.
to jätkule22. september 2018, 16:18
Jah, käiakse vanematel külas. Jah erinevatel põhjustel. Aga saab lapsed ka panna vanematel külas käima. Lastekodu kasvatuse jutt on muidugi häbiväärne. Olen seisukohal, et inimene peab kõike asju elus ette võtma määral, mida ta suudaks üksi ära teha, st ilma teiste abita. Küllaga vanemaid, kes ootavad lapsi külla selleks, et neid panna tegema sellist tööd, mille ettevõtmine otsusti üksi, aga mida üksi ei olda võimeline ära tegema. Ühesõnaga elatakse minevikus, ollakse jäänud kinni rolli, kus vanem oli laste käskijaks ja perekonnapeaks. Seniilsuse esimene aste.
kt22. september 2018, 16:25
Tead sa kunstväetaja.Mitte sõnnik ei kuivatanud,vaid niiskuse puudus ja eriline põud.Juhhei
A vastus22. september 2018, 16:28
karjamaadelt korjatu ei ole sõnnik,vaid lagundamata sitt.Sellega kõlvad ainult umbrohu seemet.Sõnnik,kullake on see,mis on seisnud ületalve hunnikus ja on omas kuumuses ära käärinud.Sitt ei ole sõnnik.Niipalju siis sellest tarkusest.
ahh22. september 2018, 16:30
Moosi pärast pole vaja vanemaid külastada. Aga teie väide sundab, et olete aldis manipuleerija enesekasu huvides.
Peeter22. september 2018, 16:36
Vaata kui tõmbame rubilniku välja elektrit enam ei ole, siis on urbaniseerunud ühiskond käpuli
22. september 2018, 16:37
Sa oled nii eluvõõras inimene et sellist annab otsima16.05
To kriips22. september 2018, 16:45
Milline rahaline kulu!? Käimine kuskil juba maksab? Kellel ma nüüd pean maksma, et saaks poe poole astuma (aga milleks seoses moosi tegemisega, ei saanudki aru). Ei ole väitnud, et oma tehtud moosi süües inimene elab kauem ,see on sinu fantaasiavili, aga küll väidan, et meeleolu on positiivsem, mis on hea tervise pant.
To A sitt22. september 2018, 16:46
Noh miks sa seda kohe taimede peale laotad? Komposti tegemisest ei ile midagi kuulnud?
To ahh22. september 2018, 16:49
Kes meist ei ole, ja oled silmakirjalik, kui väidad vastupidist. Ja altruismist sinu puhul asi on kaugel.
Haaa22. september 2018, 16:53
Ha ha ha, pensionäri jutt, nalja nabani, lumehelbekeste jaoks kõik 25+ juba pensionärid
lisaks22. september 2018, 18:10
Väetamisest: panime eelmisel sügisel kasvuhoomesse uue mulla nii 50cm sügavuselt ja väetasime seda hobusesõnnikuga - umbes ämbritäis 4 ruutmeetri peale, kahe kasvuhoone peale siis 6 ämbrit. Ja tomatid ning viinamarjad olid parimad, mida kunagi oleme saanud.
Lisaks olin tark ja kastsin iga nädal 2 korda õunapuid. Kõikidel naabritel olid õunad kas kribalad või kuivad või mädanesid jne, aga meil oli väga hea õunasaak ja sellest tuli umbes 100 liitrit veini, 100 liitrit siidrit ja 400 liitrit õunamahla, millest 250 müüsime sõpradele-sugulastele ära - oleks rohkem ka müünud, aga tahtsime endale ka jätta.
Ja ei meil ei ole mingi 10 hektarit õunapuid, see kogus tuli üheksa õunapuu pealt.
no22. september 2018, 18:35
Kui maainimene elaski linnainimesest lühema elu, siis ikka rohkem sellepärast, et tegi eluaeg füüsiliselt rasket tööd ja sageli ei saanud õigel ajal arsti juurde. Ikka pingutati, kuni jaksu oli, sest ega loomad ja põld ei oota, kuni sina arstikabinettide uste taga passid. Ja kui mindigi abi otsima, siis oli see juba viimases hädas ja sageli liiga hilja. Ega ilmaasjata ei imestanud vanasti külanaised, et kuidas linnas nende eakaaslased ikka nii noored välja näevad. No ei olnud aega maal enda välimuse ega ka tervise eest niimoodi hoolitseda. Aga teisalt - kes see maal teadis midagi allergiast ja muudest moodsatest tõbedest. Need olid algul pikka aega vaid linnalastel, enne kui maale ka heaoluelu haigused jõudma hakkasid, sest igasuguse jama sisse söömine läks moodi.
Jaa-ah22. september 2018, 20:16
mis sa arvad, et pensionär on eluaeg pensionär olnud? on nemad ka nooruses tööd rabanud, lapsed kasvatanud ja moose-mahlu-kompotte teinud. Seda viimast ikka vabast ajast. Paljud pensionärid käivad ikka veel tööl ja vabast ajast vuntsivad praegugi hoidiseid.
Ja arusaam, et "selleks et pensionit saada, selleks ei pea midagi enam tegema". Eks sellest võiks rääkida 40 aasta pärast, kui juhtud pensile jääma - kas pensi saamiseks ikka oli vaja tööd teha või mitte.
Kunstväetisega ...22. september 2018, 20:24
..kasvatatud kartulid on pärast keetmist sinised,aga sügisel põllule pandud sõnnik,ei ole juurviuljadel nitraate ja siniseid kartuleid.
Juula Juurakust23. september 2018, 13:37
Juula Juurakust23. september 2018, 14:07
Tead seda ütlust, et küsija suu peale ei lööda? Mitte rumal ei ole see, kes ei tea, aga tahab teada, vaid see, kes ei tea ise ka, aga peab teist, kes küsib, rumalaks.
Sama selle lehega - mul ei avaldatud kommentaari, kus link artiklile sõnnikust, nagu ei avaldatud ka seda, kus vihjasin, et vabapidamisel kanade elu hulga hullem kui puurikanadel ja andsin lingid.
vanaema23. september 2018, 16:11
sõnnikus pole nitraate tänapäeval ollagi.Ära aja soga kui ise ei tea.Mahe on siis kui kasutatakse lehmasõnnikut ja külvikorda. Väetist mahedale ja sul on kriips peal.
vanaema.23. september 2018, 16:14
Maasikad surid tänavu kuivusesse, aga mitte sõnnikusse.
vanaema.23. september 2018, 16:17
olen töö kõrvalt teinu alati aiamaad ja ka hoidiseid. Pole kunagi olnud probleemi. Pole see tõõ nii tappev, et selle taha pugeda.
tegelikult24. september 2018, 12:10
on muidugi kõige odavam süüa makarone.
to sic!24. september 2018, 12:48
Tõepoolest, maainimene "kulub läbi" rutem.
maakas22. september 2018, 13:52
Selle aasta oma kasvatud tomatid on väga maitsvad ja neid on õnneks rohkesti... jätkub veel pikemaks ajaks. Neid poe päritolu kummist tomateid ei taha.
olen kurb,22. september 2018, 23:22
loen ja mõtlen, et minul on kõik vastupidi. Olen üksik naine kortermajast, ka juba mõni aasta pensionil ja tööta, poeg elab kaugel, ei ole mul Pärnu linnas ega maal ühtegi tuttavat ega sõpra, kes kurdaks aiasaaduste ülejäägi pärast, aitaks ka korjata kui vaja. Küll ma oleksin õnnelik kui kasvõi mõne hea sügisjooniku ja tomati tasuta saaks. Aedades uputab, aga turul õunakilo 2,5€. Vaatan turul neid ilusid kohalikke aiavilju, kuid piirdun mõne poetomati ja kurgiga nädalas, mis tuleb odavam.
Kaerahelbekestele22. september 2018, 14:57
Lõpetage oma veganluse pealesurumine, inimene peab liha sööma.
Lihahälbekesele22. september 2018, 15:16
Liha ilma tomati-sibula salatita ei ole söömise väärt
oi22. september 2018, 16:43
Kui üle viiendiku toidust on loomne valk, siis oled varsti mullatoidul või õigemini tehakse sinust mulda. See on tervise suhtes nii kuri tegu, et kõik teadjad vaikivad liigse loomse valgu tapvast loomusest. Soomes on sellest arusaadud. Soome president ise on teatanud, et sööb loomset ainult 1 kord nädalas. Kui inimene oleks loodud ainult liha sööma, siis ta suudaks seda teha toorelt ja ei maitsestaks taimedega liha.
22. september 2018, 16:55
Inimene on loodud liha sööma, muidu, oli ajad kui muud ei saanudki, põhjas siiamaani põhitoit on liha
34222. september 2018, 18:19
Inimene on segatoiduline. Ta saab ka ilma lihata elus püsida, aga iseasi on, kas see on nii mõeldud meie organismi jaoks.
Inimese organismile sobib kõige paremini siiski väga mitmekesine toit, mis sisaldab kala, liha, köögivilju, seemneid, mett, puuvilju jne. Neid tarbides tuleb aga mõistlikkuse printsiipi kasutada - praekartulid ja praetud peekon on jube maitsvad, aga ära neid rohkem kui korra-kaks nädalas söö. Liha tuleks süüa vähem, see on tõsi, ja mereande, köögi- ja puuvilju rohkem, aga igasugune äärmustesse minek on väär.
söö söö22. september 2018, 23:25
liha ja sured mõnda vähki hiljem või ülekaalu tõttu südamehaigusse.
lihasööjatest23. september 2018, 00:02
Ei olnud meie esivanematel mingit vähki!
Vello23. september 2018, 21:21
Ei ole.
Mina olen siiani elus...
njah24. september 2018, 18:24
eskimod võiks küll vegantoidule üle minna- korjavad veest vetikaid, segavad hülge ja vaalasõnnikuga segamini ja millised mahedad kurgid, tomatid ja kartulid sealt siis tulema hakkavad! Pealegi on neil tohutu eelis- pool aastat on kogu aeg valge ja kõik muudkui kasvab ja kasvab ja samuti on neil eelised ka säilitamise osas- lükkad aga uksest välja ja otse tasuta sügavkülmutisse. Lõpnud vaalakorjuse põletad aga rahumeeli katlamajas soojuse saamiseks ära!
Siiamaani imestan, miks nad taimetoidulised pole!
Ega23. september 2018, 09:27
Ma joodik ole kui poest tomateid ostan
Vanaema elab 600 km kaugusel
Gurmaan23. september 2018, 17:28
Sama siin:) ema naerab, et käin millegipärast eriti tihedalt külas just siis, kui ikka "midagi saada on" ja pigem kutsub mind korrale, et "jäta ikka teistele ka midagi". Aga mis seal salata – oma tomatid, maasikad, vaarikad, punased sõstrad (nägin ükskord Kaupsis müügil pisikest karbikest, hind 5.-), ploomid, õunad ja moosid on lihtsalt üle kõige!