Keskealised ei muretse väga, kuidas alkohol rikub tervist, vaid nad muretsevad pigem selle pärast, kuidas nende joomine välja paistab. Foto: Vida Press
Hea nõu
20. september 2018, 13:47

Kas varjad ka oma joomist? Keskealistel on üsna ükskõik, et alkohol rikub tervist (4)

Värske uuring näitab, et keskealistel alkoholitarbijatel on üsna ükskõik, kuidas alkohol mõjub tervisele, kirjutab CNN.

Keskealised ei muretse niivõrd oma tervise pärast, vaid pigem kuidas see välja paistab. Nad muretsevad oma piinliku või lapsiku käitumise pärast, kui nad on joonud.

Uurijad leidsid, et 30-65 aastased inimesed arvavad, et joomine on seni turvaline, kuni nad suudavad täita oma kohustusi ja kuni nende käitumine on sotsiaalselt vastuvõetav.

Keskealised joovad valdavalt lõõgastumiseks, oma identiteedi tugevdamiseks või et vastata teatud soonormidele. 

Kuidas alkoholitarbimine mõjub tervisele, selle üle tunnevad keskealised vähe muret või üldse mitte. Uuring põhineb Suurbritannia, Austraalia, Jaapani ja Norra andmetel.

Peamine takistus alkoholitarbimise vähendamiseks pole infopuudus – inimesed olid kuulnud küll sõnumit alkoholi kahjust tervisele, kuid nad leidsid siiski oma joomisele õigustuse.

Et jõuda paremini selle sihtgrupini, soovitavad uurijad mitte keskenduda tervisekampaaniates sellele, kuidas alkohol mõjub tervisele. Rohkem mõju oleks sellel, kui rõhutada, et joomine rikub mainet, viib ebaküpse käitumiseni ja teeb vanaks.

Alkoholiga on seotud mitmed haigused: kõrge vererõhk, südame-veresoonkonna haigused, maksahaigused ja teatud vähiliigid. Eelmisel kuul avaldatud uuringu järgi on alkohol seotud igal aastal ligi 3 miljoni surmaga kogu maailmas.