Kõpu tuletornFoto: Fotod: Helen Kõvask, Tiit Blaat, Teet Malsroos, Aldo Luud, Athanasius Soter / Commons.wikimedia.org
Kultuur
20. september 2018, 13:27

HÄID IDEID: 48 tundi sügisesel Hiiumaal

Esimene päev

Kuhu minna?

Suuremõisa loss

Sadamast sõites tee esimene peatus Suuremõisa lossi juures. Loss on igapäevaselt kasutusel koolimajana, aga seda saab külastada ka sügisperioodil. Kui soovid giidiga tuuri, tasub see enne kokku leppida. Lossil on ka kaunis aed, kust leiab huvitavaid taimi ja õiteilu.

Suuremõisa loss Foto: Fotod: Helen Kõvask, Tiit Blaat, Teet Malsroos, Aldo Luud, Athanasius Soter / Commons.wikimedia.org

Kallaste pank

Nüüd sea suund Kallaste panga poole – nii ei sõida sa vaid punktist A punkti B mööda peamaanteed, vaid näed ka Hiiumaa imelist loodust! Mööda mereäärset maanteed sõites vaata järgmiseks üle Suuresadam ja RMK Säärenina lõkkekoht. Säärenina tipust avanevad ilusad vaated merele, kadakate vahele on peidetud vaatetorn. Siin on mõnus perega keha kinnitada – varjualuseid istumiskohti jagub mitmele seltskonnale.

Kärdla

Linnakeses ei ole tegelikult ringiliikumiseks autot vaja. Kui oled kettagolfihuviline, jääb su teele Pühalepa kettagolfipark Palukülas. Pere pisematele meeldib kindlasti vast loodud madalseiklusrada Kärdlas Rannapaargu lähedal. Kärdlas on ka erakordselt palju suurepärases korras aedu. Jaluta läbi linna ja imetle! Samuti on sadamas tore jahte vaadata, seal asub ka laste mänguväljak.

Kõpu

Nüüd võta sihiks Kõpu. Sinu teele jäävad mitmed majakad – väljaspool suvist külastusaega tasub tuletornide lahtiolek enne üle kontrollida. Kui majakad on isegi suletud, tasub neid väljast imetleda. Tahkunas asub ka parvlaeval Estonia hukkunute mälestusmärk.

Kõpu tuletorn Foto: Fotod: Helen Kõvask, Tiit Blaat, Teet Malsroos, Aldo Luud, Athanasius Soter / Commons.wikimedia.org

Kaibaldi kõrb

Kui soovid kogeda midagi teistsugust, põika läbi Kaibaldi kõrbest ehk Kaibaldi liivikust – see on keset Hiiumaad asuv liivaväli. Pargi vastava märgistusega parklas – liivikut ümbritsev ala on väga pehme liivaga. Vastasel juhul veedad oma ülejäänud puhkuse autot päästes.

Inimtühjad liivarannad

Saarel on imeilusad pikad inimtühjad liivarannad – randa on kerge pääseda nii Tahkunas, Tõrvaninas, Luidjal kui ka mujal. Siin on lihtne nautida rahu ja üksindust. Kui ühel pool saart lõõtsub tugev tuul, valitseb teisel pool tuulevaikus. Kontrolli ise järele!

Liivarand Tahkunas Foto: Fotod: Helen Kõvask, Tiit Blaat, Teet Malsroos, Aldo Luud, Athanasius Soter / Commons.wikimedia.org

Hiiumaa Eiffel

Reigi küla põhjatipus asub Hiiumaa Eiffel – kõik sai alguse puidust Eiffeli torni koopiast, nüüd on lisandunud toredad tegevused tervele perele.

Teine päev

Kuhu minna?

Lõunakülg

Võta ette Hiiumaa lõunakülg ja soovi korral muuseumid-galeriid. Viimaseid on saarel mitu, nii mõneski toimuvad erinäitused ja väljapanekud.

Kui sa esimesel päeval ei jõudnud Vanajõe orgu ega Tihu järvede äärde, võta üks neist nüüd ette. Seejärel keera nina Sõru suunas – see on koht, kust saab laevaga Saaremaale ja kust on naabersaar ka selgelt näha.

Orjaku

Järgmine peatus – Orjaku! Vaemla-Kassari maantee ääres on matkarada, kus isegi lambad käivad mööda laudteed. Vaatetornist avaneb imeilus vaade ka Kassari lahele. Pesitsusperioodil on see väga linnurikas. Orjaku sadamas ja külamajas toimub nii mõndagi põnevat. Uuri, kas sinu külastuse ajal ka midagi teoksil on.

Kassari ja Sääretirp

Kassarist keera Sääretirbi poole – see on kitsas, umbes 2 km pikkune maariba, mis lõpeb meres. Jalutuskäik tasub kindlasti ette võtta, kuid varu selleks piisavalt aega. Kuigi 2 km ei tundu kuigi pikk, pane jalga mugavad jalanõud ja naudi imeilusat loodust. Tee esimene osa on palistatud rannaniitude ja kadakatega.

Kassarist sõida ära Vaemla kaudu – sealne villavabrik toodab lõnga hiiumaiste lammaste villast. Saad teada, kuidas villast saab lõng, ja võid kaasa osta valmistooteid.

Sääretirp Foto: Fotod: Helen Kõvask, Tiit Blaat, Teet Malsroos, Aldo Luud, Athanasius Soter / Commons.wikimedia.org

Kus süüa?

Sügistalvel on Hiiumaal avatud vähem toidukohti kui suvel, kuid nälga kindlasti ei jää. Kui soovid kindlal kellaajal ja suurema seltskonnaga sööma minna, tasub ette helistada.

Roograhu sadamas asuv restoran pakub peale pitsade rikkalikku menüüd. Kassari puhkekeskuses on restoran Lest ja Lammas. Ka Kärdlast leiab mitmeid kohvikuid, mis on avatud aasta läbi.

Lest ja Lammas Foto: Fotod: Helen Kõvask, Tiit Blaat, Teet Malsroos, Aldo Luud, Athanasius Soter / Commons.wikimedia.org

Kus ööbida?

Saarel on vahemaad üsna väikesed – seega vali endale majutus pigem selle järgi, mis rahakotile ja hingele sobilik on.

Hiiumaal on palju turismitalusid, puhkemaju ja kodumajutusi. Leia endale sobiv lehelt www.visithiiumaa.com. Üks on kindel – sõbraliku ja abivalmis pererahva leiad kõigist!

Põnevat!

19.–23. september

Hiiumaa toidu ja kunsti nädal, www.hiiumaamaitsed.ee

20. september

Suuremõisa lossis toimub pidulik piknik, võimalik on osaleda oma piknikukorviga.

22. september

Kärdla suur sügislaat, mida tasub kindlasti külastada. Vihmase ilma korral uuri ka Hiiumaa kino programmi nende Facebooki-lehelt – ehk õnnestub mõni hittfilm just seal ära vaadata.

21.–23. september

Avatud on Ristna, Kõpu ja Tahkuna majakas.