Kuidas võtta: õnnelik või siiski õnnetu?Foto: PantherMedia/Scanpix
Suhted
19. september 2018, 18:22

TEADLASED: kas parem on olla vallaline või abielus? (28)

Vallalised inimesed on tihedamates suhetes pere, sõprade, ka ühiskonna ja kogukonnaga laiemalt. Abieluinimeste muud suhted aga jäävad paraku soiku ning veelgi enam - abielust tekkinud suhetepuudus jätkub ka pärast abielu enda lõppu.

Psühholoogiaajakirjas Journal of Social and Personal Relationships avaldatud uuring käsitles vallaliste ja abieluinimeste suhteid. Kumb õnnelikum on?

Ehkki õnnelik abielu on kaunis suhe, siis täheldasid teadlased siiski, et kannatada võivad abielupaari muud suhted. Abielus inimene suhtleb vähem, aga saab ka vähem emotsionaalset tuge oma perekonnalt ja sõpradelt. Võib-olla mõeldakse, et tal on ju selleks mees või naine, kellega neist asjust rääkida? Võib-olla üks paarisuhtes olija solvub või muutub armukadedaks, kui teine liiga palju sõpradega aega veedab?

Samuti on abielus inimene palju vähem aktiivne ühiskondlikult, lööb vähem kaasa kogukonnaelus ja muidu korraldamises. Sõltub, millise nurga alt vaadata: abielu muudab ühest küljest inimese elu stabiilsemaks, samas tähendab süvendatud tähelepanu ühele suhtele, et teised suhted ja muu melu jäävad varju.

Abielu mõju teistele suhetele jätkub ka pärast suhte lõppu. Ehk et vallaline inimene, kes pole kordagi abielus olnud, omab rohkem sõprussuhteid ning on aktiivsem, kui inimene, kes on lahutatud.

Seda mõtet jätkab psühholoog Bella DePaulo, kes pöörab tähelepanu sellele, et meie (pop)kultuur rõhutab liigselt püsisuhete, eriti abielu olulisust. Kui palju on filme, muinasjutte ja muid lugusid sellest, kuidas peategelane jääb lõpus rõõmsasti üksikuks? „Ja ta elas õnnelikult üksi oma elupäevade lõpuni“ või „Ja kui ta veel surnud pole, on ta veel praegugi vallaline“ ei ole just loolõpud, mis enamikele meist positiivselt mõjuvad.

Liiga sageli, kirjeldab DePaulo, on meile räägitud lood üleromantiseeritud jutustused suhte alustamisest või abielusadamasse jõudmisest. Mitte kõik ei nõustu, et abielu tingimata õnnelikuks teeb. Ning kindlasti ei ole õnnetu abielu parem kui mõnus vallaliseelu. Või mida arvab lugeja?