Foto on illustreeriv.Foto: Pixabay
Ilu ja mood
17. september 2018, 17:36

Poksitšempion annab nõu: 10 nippi, et saada trennisõltlaseks

63 võitu 68 matšist, üheksa Prantsusmaa ja maailmameistritiitlit tai poksis – Abdoulaye Fadiga teab ilmselgelt üht-teist motivatsioonist. Vogue Hommes vahendab kümmet tema nippi selle kohta, kuidas muuta trenn elustiiliks ja piire edasi nihutada.

1. Positiivne suhtumine

„Et püsida vormis, tuleb säilitada motivatsiooni. Selleks on parim viis võtta füüsilist tegevust kui nauditavat kogemust.“

2. Sammhaaval ülespoole

Edasijõudmise põhimõte on alustada vaikselt ja end lühikeste trennisessioonidega vaikselt üles ehitada.

3. Ära unusta kardiotrenni

Et saada keha ja vaim trennivalmiks, on hea alustada väikse sörkjooksu või rattasõiduga. Ideaalne soojendus võiks esialgu olla 5-8 minutit pedaalide sõtkumist, hiljem tasapisi rohkem.

4. Lühikesed sööstud maratonide asemel

„Trennist parima tulemuse saamiseks on lühikesed treeningud efektiivsemad. Tee pigem seitse kolmeminutilist setti kui üks 20-minutiline.“

5. Leia endale sobiv treeningrežiim

Iga trenn peaks võtma kindla koguse aega ja seda peaks tegema vähemalt kolm korda päevas – kiire edasijõudmise jaoks oleks optimaalne 30-45 minutit. Kui treenitakse nädalavahetuseti, siis on mõistlik teha üks trenn hommikul ja üks õhtul, et keha saaks ka puhata.

6. Leia puhkeaega

Trenni puhul on taastumine väga oluline. Nii saab keha taastada treeningu käigus kulutatud toitaineid ja lihaskude samuti paraneda.  

7. Söö hästi ja joo palju vett

„Toit ja vesi mängivad lihaskoe taastumises võtmerolli. Tasakaalustatud toitumine aitab parandada tervist ja optimeerida trennitulemusi. Prioriteediks võiks olla puu- ja juurviljad ning lahjad valgud, rasvaste toitude osakaalu tuleks piirata. Veevarusid tuleks hoida nii trenni eel, ajal kui järel.

8. Mitmekesista treeninguid

Mida rohkem kindlat trenni korrata, seda kergemaks näib see muutuvat. Pole vaja trenni pikendada, selle asemel tuleks hoopis mitmekesistada. Näiteks teha kõndimise asemel jooksu või kasvõi rinnuliujumise asemel seliliujumist.

9. Ole kannatlik

Trenni tulemusu on märgata mõne kuu pärast. Heasse vormi saamine nõuab pühendumist ja kannatlikkust. „Pea meeles, et trenni eesmärk on parandada su üleüldist tervist ja kujundada keha, aga kõige tähtsam on see, et sa püüad kasvatada võitja mentaliteeti.“

10. Tunne rõõmu

Kõik inimesed puutuvad trenni tehes kokku takistustega. Ilm, väsimus, stress, ülekoormus tööl – kõik need on levinud ettekäänded trenni vahelejätmiseks. Su parim sõber on rõõm! Kui tegeled jooksmisega, siis mine näiteks mõnda eriti ilusasse kohta ja muuda trennirežiime. Võid saada meeldiva üllatuse osaliseks.