Igavene küsimus: kuidas kasvatada lapsi nii, et nad austaksid vanemaid inimesi ja käituksid hästi?Foto: Vida Press
Lugejakiri
9. september 2018, 11:07

LUGEJAKIRI: vabakasvatus ja lapse füüsilise karistamise keeld on loonud karistamatuse tunde (61)

Kas lapsele võib vitsa anda? Psühhoterapeut Merit Lage kirjutas Õhtulehes, et see õpetab jõu ja võimu kuritarvitamist. Talle vaidleb vastu Õhtulehe lugeja: "Mis võimu kuritarvitamisest käib jutt?"

Kas asja eest karistamine on võimu kuritarvitamine? Kui nii, siis on kõikides riikides kehtivad karistussüsteemid võimu kuritarvitamine.

Võimu kuritarvitamine on kahel juhul.

Esiteks siis, kui karistus antakse põhjuseta või on see konkreetset juhtumit arvestades üleastumise eest liiga karm. Teiseks siis, kui süüteo eest karistust ei järgnegi või on see konkreetset süütegu ja selle teinud isikut arvestades liiga leebe. Mõlemal juhul riivatakse inimeste õiglustunnet ja laostatakse ühiskonna moraali. 
Ka vitsa tuleb õiges eas lastele, eriti poistele, anda juhul, kui laps kas ei allu vanemate käskudele-keeldudele või asub põhjuseta ja ohjeldamatult jonnima ja kui muud meetodid ( rääkimine, selgitamine, korrale kutsumine jms verbaalne suhtlemine) enam ei aita. Seda mitte tehes kaotab vanem, eriti isa, nii autoriteedi lapse ees kui ka kontrolli oma lapse üle.
Piibel ütleb, et " kes oma vitsa ei pruugi, see vihkab oma poega. Aga kes teda armastab, see võtab teda aegsaste karistada" ( Õpetuse sõnad: 13 ptk 24).
Karmid sõnad. Kuid nendes sisaldub aastatuhandete tarkus laste kasvatamise kohta.

Tänapäeval näeme, et ei ole vähe noori, kes ei austa vanemaid inimesi, ka mitte oma vanemaid, käituvad nii üksteisega kui ka vanemate inimestega lugupidamatult, ei suuda ennast verbaalselt valitseda või tõstavad käe nii eakaaslaste koolis õpetajate kui tänaval juhuslike möödakäijate vastu. Vabakasvatus ja lapse füüsilise karistamise keeld on loonud ühiskonnas noorte jaoks karistamatuse tunde, kus kasvav inimene lapseeas ei tunneta piire lubatava ja lubamatu vahel ja nii võib kasvada teismeikka jõudnud noorukist egoistlik teistega mitte arvestav jõhkard, kes on probleemiks nii oma perele, ühiskonnale ja kogu riigile. See ei saa ega ei tohi ju ometi olla eesmärgiks! Aga nii on ometi juhtunud. Tähendab, tänane lastekasvatamise ideoloogia ei tööta. Tahame seda tunnistada või mitte.