Foto: Pixabay
Suhted
8. september 2018, 10:44

Isaga lähedased tütred tunnevad vähem üksindust (6)

Isadel on võtmeroll selles, kui kiiresti tütar kooli minnes üksindustundest jagu saab ja endale sõpru leiab, selgub Ohio ülikooli uurimusest.

See vaatles viie aasta jooksul 695 perekonda. Kui laps käis 1., 3., 4. ja 5. klassis, uuriti vanematelt, kui lähedased nad temaga on ja kui sageli neil esineb konflikte. Lapsed hindasid oma üksilduse taset 1., 3. ja 5. klassis käies.

Tüdrukud kurtsid vanemaks saades üksinduse üle aina vähem, kuid piigadel, kel oli isaga lähedane suhe, taandus see tunne kiiremini, vahendab Science Daily.

Poiste puhul ei mänginud suhtlus isaga sellist rolli. Uurimuse põhiautori Julian Yani sõnul võib asi olla selles, et poisse kasvatades ei panda soojade suhete hoidmisele niivõrd palju rõhku. Ka läbisaamine emaga ei mõjutanud üksindust, samas oli emmedel lastega peaaegu alati lähedane side ja erinevust seega raskem mõõta.

Kaasautor Xin Feng lisab, et kui ema tagab lastele üldiselt igapäevase hoolitsuse ja turvatunde, siis isade suhtlus nendega ja ühised tegemised varieeruvad rohkem.