Lihastes, aga siiski kurb: paljudele meestele trenni ja toitumisega omandatud musklitest ei piisa. Foto: Pixabay
Ilu ja mood
7. september 2018, 20:11

MIKS KÜLL: üha rohkem mehi maksab tuhandeid kunstrinna ja -kannikate eest (8)

Ameerika plastilise kirurgia spetsialistide teatel on kohati enam kui neljakordistunud nende meeste hulk, kes valmis välja käima tuhandeid dollareid, et saada endale kunstlik härjarind, kõhu kuuspakk või trimmis tuharad.

Men’s Health kirjutab, et 27-aastasena lasi Al teha endale operatsiooni kõhule kaheksapaki saamiseks. Al on ise tervisevaldkonna spetsialist ja võtab ka trennitegemist väga tõsiselt. Aga kõik jõusaalis veedetud tunnid ei andnud soovitud tulemust. „Jõusaalis treenitud kõhulihased kaovad väga kiiresti,“ nentis mees.

Selline iluoperatsioon polnud tema jaoks midagi uut: tal juba olid rinna- ja biitsepsiimplantaadid. Nii lasigi ta endale ka kunstlikud kõhulihased teha. Kõrvalnähtusid oli vähe ja Al on ka kolm aastat hiljem oma uue kõhuga väga rahul.

Implantaadid muutuvad üha popimaks

Enamik mehi tahavad olla suured, tugevad ja lihaselised. Enamik mehi tahab näha välja, nagu oleks nad sadu tunde jõusaalis veetnud. Mõnede meeste jaoks on surve lihaseline välja näha nii tugev, et nad ongi valmis noa alla minema.

„Lihasimplantaadid muutuvad üha populaarsemaks ja nõutumaks,“ tõdes Manhattani plastikakirurg Douglas M. Senderoff, kes on just sellistele protseduuridele spetsialiseerunud. „Meespatsiendid tahavad saavutada välimust, mida vaid toitumise ja treenimisega ei saa.“

Lihasimplantaadid kujutavad pooltahket silikoonelastomeeri, mis sisestatakse kas lihasvoodri või lihaste enda alla. Selleks tehakse patsiendi ihusse mõistagi lõiked.

Operatsioonide maksumus on erinev, aga on välja toodud, et rinnasiirikute hinnad algavad umbes 4200 dollarist (3600 €) ja tagumiku kunstlikuks trimmiajamiseks peab välja käima vähemalt 4900 taala (4200 €).

2017. aastal lasi enda rindu näiliselt tugevamaks korrigeerida tuhatkond ameerika meest. Rahvaarvu arvestades pole seda väga palju, aga spetsialistide sõnul selliste operatsioonide hulk kasvab. Doktor Douglas M. Steinbrech hindas, et viie aastaga on tema patsientide arv enam kui neljakordistunud.

Jõujuurikad tahavad veelgi suuremaid lihaseid

Kusjuures siirikuid ei soovita vaid selleks, et uhkem välja näha. Hinnanguliselt 35% meestest laseb implantaadid panna kehakuju taastamiseks haigustest (nt Polandi sündroom: üks rinnalihas on teisest märgatavalt vähem arenenud), operatsioonidest või saadud vigastustest. 

Ülejäänud 65 protsendist on suur osa kõhna kehaehitusega mehed, kes tahaksid oma kehale natuke määratlust juurde. Mängib ju näiteks geneetika selles väga suurt rolli, kas mees saab enda keha lihaselisemaks muuta.

Siiski on hinnanguliselt kolmandik implantaate soovivatest meestest siiski juba mingil määral niigi lihaselised. Ehk on – nagu ülalviidatud Al – valmis maksma tuhandeid dollareid, et veelgi „põkimad“ välja näha.

Ja mõistagi on vastava surve taga ka moodne sotsiaalmeedia. Mehedki tunnevad end puudutatuna ja teistest kehvemana, kui näevad Instagramis fotosid sookaaslastest, kelle lihased punnis nagu härjal.