Foto: PantherMedia/Scanpix
Kultuur
8. september 2018, 10:39

DEPRESSIOONI VASTU ROHTUDEGA: ravimite kasutamine mõtle hoolega läbi

Rahustava ja und soodustava toimega käsimüügiterapeutikumid võivad stressirohkel eluperioodil abiks olla küll. Kuid kindlasti ei asenda ravi toidulisanditega arsti nõuannet ega rahusteid ja antidepressante.

Rahustavad käsimüügipreparaadid ja toidulisandid sobivad ikkagi kerge või mõõduka ja pigem ootuspärase pinge ennetuseks ja leevendamiseks, nagu näiteks stress eksamiperioodil, lennuärevus, reisimisega seotud unehäired jmt. Selliseid preparaate ostes tuleks läbi mõelda ja apteekriga arutada, kas neid on vaja ning kas need ikka on tõhusad, millised on koos- ja kõrvaltoime teiste võetavate ravimitega jne. Samuti tuleb silmas pidada võimalikke koostoimeid alkoholi ja isegi suitsetamisega.

Silte lugedes tasuks teada, et rahustava toimega on eelkõige meliss, palderjan, humal, kannatuslill, veiste-südamerohi, piparmünt ning lavendel, kerge meeleolulanguse puhul kasutatakse ka naistepuna, safranit, lagritsajuurt ja kavapipart.

Perearstivisiidist võiks alustada juhul, kui selgub, et kaebus pole küll nii kriitiline, kuid on kestnud pikemat aega, nt üle kolme kuu või enam.

Kui tegemist on ekstreemsete sümptomitega kriisiolukorraga (nt raske lein, suitsiidimõtete või luululiste mõtetega meeleoluhäired, täielik unetus jms), peaks kiiremas korras psühhiaatri poole pöörduma.