Mitmesugust
3. september 2018, 12:00

KOOL ALGAS! Pastakas pükstel, vildikas varrukal! Mis teeks puhtaks?

Kui suvel tuli laste riideid pestes pead murda, kuidas saada välja marja- ja rohuplekid, siis algav kooliaeg toob pereemale portsu uusi väljakutseid.

Tint ja tindipliiats

* Tupsuta plekki nuuskpiirituses immutatud puhta lapiga ja nühi see ettevaatlikult välja. Loputa mitu korda puhtas vees. Pese nagu tavaliselt. Kui ammoniaak ei ole täielikult välja pestud, ilmub plekk uuesti.

* Kuivanud tindiplekile tilguta sidrunimahla või hõõru kokku sidrunhappega, pressi plekiga koht kahe imava lapi vahele. Korda protseduuri mitu korda ja pese siis nagu tavaliselt.

* Vala plekile viina või piiritust, mis lahustab tindi. Töötle jäänukplekki sapiseebiga ja pista siis pesumasinasse.

* Nahalt tindi eemaldamiseks nühi seda äädikalahusesse ja soola torgatud väikese harjaga.

Pastapliiats

* Nühi plekki tavalise kustutuskummiga.

* Leota plekki öö otsa piimas ja pese siis nagu tavaliselt.

* Töötle pastakaga määrdunud kohta suuloputusveega, hõõru kergelt ja pese seejärel puhtaks.

* Tupsuta plekki piirituses või viinas immutatud puhta lapiga ja hõõru pliiatsijäljed ettevaatlikult välja. Jäänukplekki töötle sapiseebiga ja seejärel pese eset nagu tavaliselt.

* Sinisevärvilisest pastakaplekist saab lahti juukselaki meetodit kasutades. Pane pleki alla lapp, pihusta plekile juukselakki ja hõõru siis plekk ettevaatlikult välja. Korda protseduuri, kuni plekist enam värvi ei eraldu. Seejärel pese plekikoht üle sapiseebiga ja pane pesumasinasse.

* Nahkjaki või -koti pinnalt eemalda pastakaplekid piimas immutatud lapiga.

Harilik pliiats

* Püüa pliiatsijooned esmalt eemaldada kustutuskummiga. Seejärel töötle plekki sapiseebi või nuuskpiiritusega ning pese sooja veega.

* Sileda pinnaga kotile või jakile veetud pliiatsijälje saab eemaldada nõrga seebilahuse, lakibensiini või piiritusega.

* Niisuta plekki veega. Vala sellele nõudepesuvahendit ja jäta vähemalt pooleks tunniks seisma. Seejärel pese korralikult puhtaks.

Liim

* Proovi nii palju maha kraapida, kui saad, leota äädikalahuses ja pese kuumas vees.

* Vees lahustuva liimi plekkidega eset pese ensüüme sisaldava pesuvahendiga (pesupulbri või geeliga). See peaks liim kiududest välja lahustama.

* Vees mittelahustuva liimi plekke eemalda atsetooni või lakibensiiniga.

* Hõõru pleki kohta süütevedelikuga ja pese siis korralikult puhtaks.

Guaššvärv

* Loputa plekki kohe rohke leige veega ja pese kiiresti puhtaks.

* Kuivanud plekke on väga raske eemaldada. Pane riidele natuke vedelseepi ja kata kilega. Jäta vähemalt 12 tunniks seisma. Seejärel kraabi seep maha, hõõru riiet veega ja pese.

 Plastiliin

* Esmalt eemalda nii palju plastiliini kui võimalik. Selleks on soovitatav ese sügavkülmutada või asetada sellele jääkuubikuid.

* Et plastiliin on enamasti erksavärviline, jääb sellest alles värviline plekk. Lisa 2 spl nuuskpiiritust veerandi liitri leige seebivee kohta. Hõõru selle lahusega plekki või jäta 20 minutiks ligunema. Loputa pärast korralikult puhtaks.

* Jäänukplekki töötle võimalusel pleegitusvahendi või valgendajaga.

Tekstimarker

* Aseta eseme alla puhas lapp ja tupsuta plekki rohke nuuskpiiritusega. Vajadusel vaheta pleki alla pandud lappi või majapidamispaberit mitu korda. Jäänukplekki niisuta vesinikperoksiidiga ja lase sel mõni minut toimida. Seejärel pese eset nagu tavaliselt.

 Vahakriidid

* Töötle plekki esmalt piiritusega ja siis õrnpesuks mõeldud pesemisvahendiga. Ese tuleb seejärel viivitamatult puhtaks pesta.

* Töötle rasva sisaldavat plekki käepärase plekieemaldusvedeliku või nõudepesuvahendiga.

Vesivärv

* Plekk tuleb nii kiiresti kui võimalik rohke veega välja loputada. Seejärel pesta seebi või pesuvahendiga.

* Eeltöötle plekiga kohta sapiseebiga ja pese seejärel puhtaks nagu tavaliselt.

* Vana vesivärviplekk leota esmalt glütseroolis pehmeks ja töötle seda siis nagu värsket plekki.

 Viltpliiats

* Kõige lihtsam on eemaldada punaseid ja lillasid värvitoone, millest võib jagu saada isegi sapiseebi või tavalise plekieemaldajaga, kuid eriti suurt kannatlikkust nõuab roheliste ja mustade plekkide väljasaamine. Kui värv töötlemisel laiali valgub, on see märk selle kangast eraldumisest.

* Mõned värvained lahustuvad atsetoonivabas küünelakieemaldajas.

* Veepõhise tindiga plekke leota värskes piimas. Pese või hõõru riideid veega, kuhu on lisatud ammoniaagilahust (1 spl 8% lahust või 1 tl 25% lahust 3 dl vee kohta). Loputa mitu korda vees.

* Piirituspõhise tindiga plekke on tavaliselt võimatu täielikult eemaldada. Hõõru riideid piiritusega ning seejärel leota neid värskes piimas. Edasi toimi nagu veepõhise tindi puhul.

Värvipliiats

* Töötle plekke esmalt piirituse või viinaga. Seejärel pese nagu tavaliselt.