Foto: Susan Must
Mitmesugust
31. august 2018, 13:36

Merle Luik | Kes peaks vangis olema – kas Katrin Lust või pedofiilid? (197)

Pean kohe alustuseks ausalt üles tunnistama, et ma ei tunne Katrin Lusti. Pole elu sees olnud põhjust kohtuda.

Ja pean sellegi üles tunnistama, et tema „Kuuuurija“ on selline saade, mida vaadates me aeg-ajalt ikka kogu perega, kõhud kõveras, naerame. Ühel või teisel põhjusel.

Aga täna tundsin kodanikuna ja eelkõige emana, et minu õiglustunnet on riivatud. Lugesin lehest, et prokuratuur läheb Katrin Lusti vastu kohtusse. Saatejuhi enda sõnul on ta kahtlustatav kassivabriku ja väidetava pedofiili paljastamise eest.

Jah, ma saan kogu sellest juurapoolest aru. Inimene tungis kellegi teise elamisse ja see pole õige. Ja polegi!

Aga tulemus – võimaliku pedofiili paljastamine. Kas see antud juhul ei kaalu seda tõika üles? Mina kolme lapse emana olen Katrinile selle loo ja teo eest tänulik. Olgu tema töömaneer antud juhul siis eetiline või mitte-eetiline. Ühiskond on sellest rohkem kasu saanud, kui saab Katrini kuriteos süüdi mõistmise eest. Kas võimaliku pedofiili paljastamise puhul pole tegemist mitte hädaseisundiga, kuna kõrvaldati võimalikku ohtu lastele? Kumb õigushüve on prokuratuurile olulisem: kas laste seksuaalne puutumatus või võimaliku pedofiili eluruumide puutumatus? Kas ilma Lustipoolse ruumidesse sissetungita poleks võinud tekkida olukord, kus prokuratuur oleks käsi laiutanud – tõendeid ju pole?

Paljude oluliselt suuremate kuritegudega tegelemine venib, sest väidetavalt polevat prokuratuuril piisavalt ressursse. Oma loo võib teile rääkida ilmselt iga jurist. Aga selleks nüüd ressurssi jätkus. Veider ja häiriv. Meenutab kangesti Kaur Kenderi (keda ma samuti ei tunne ega kuulu ka tema austajate hulka) juhtumit, kus prokuratuur läks suurte viledega kohtusse ja väljus protsessist häbistatuna. Lusti juhtumi käsitlus prokuratuuri poolt paistab mulle kui lapsevanemale veelgi häbiväärsem.