Foto: Martin Lee/REX
Suhted
30. august 2018, 17:45

Kokku-lahku suhted mürgitavad meelemõistust

Kuigi popkultuur jätab sageli mulje, et mis suhet ei tapa, teeb selle tugevamaks - mõelgem või „Seksi ja linna“ Carriele ja Bigile või „Sõprade“ Rossile ja Rachelile -, ei mõju ebastabiilsus paarisuhtes psüühikale kaugeltki hästi.

Missouri ülikooli 500 osalejaga uuringust tuli ilmsiks kokku-lahku suhete seos teineteise väärkohtlemise, vähesema pühendumise ja suhtlusprobleemidega. Hüplikud suhted aga viivad püsivatest liitudest suurema tõenäosusega depressiooni ja ärevushäireteni.

Kohtingutreener James Preece seletab väljaandele Independent, et kokku-lahku käiakse enamasti siis, kui üks pool võtab suhet tõsisemalt kui teine, ent talub partneri ebapüsivust, kuna ei taha teda kaotada. See tekitab ebakindlust ja paneb küsima: miks ma pole talle piisavalt hea? Kesine enesehinnag kummitab ka suhteväliselt ja suurenenud armukadedus põhjustab ärevust. Mida kauem selline suhe kestab, seda tõenäolisemalt ründab depressioon.

„Teie tervis on tähtsam kui veeta aega kellegagi, kes teid nii õnnetuks teeb,“ rõhutab Preece.

Kale Monk Missouri ülikoolist, kes uurimust vedas, soovitab enne eksiga suhete ülessoojendamist tuletada endale meelde põhjused, mis lahkuminekuni viisid. Monki sõnul tuleks endise kallimaga selgelt arutada, mis valesti läks, ja mõelda läbi, kui suur on tõenäosus, et samad probleemid ilmnevad ka uuestisündinud suhtes.