Lugejakiri

LUGEJAKIRI: kuhu ma peaksin lapse kinni panema, et temast pätt ei kasvaks? (88)

LISA KOMMENTAAR

brr18. oktoober 2019, 02:06
Enne kui muretsed lapse ,õpi olema lapsevanem ja aru saama mis on sinu kohustused-idikas oled ei muud!
Mitme lapse ema31. august 2018, 11:13
Lapsega tuleb TEGELEDA. Talle tähelepanu pöörata mitte kogu aeg kuskile ära saata. Lapsega peab rääkima, igasuguseid asju, talle oma elukogemusi jagama tema arusaamise piires.
Kui üks ema mõtleb et lapse peab kuskile kinni panema või ainsad mõeldavad variandid on arvuti, telekas, nutitelefon või muu taoline asi siis miks selline inimene üldse lapsi saab?
To Maarika31. august 2018, 06:07
Sellise suhtumisega " emad" tuleb kiiremas korras hobusenaha sisse panna ja jõkke ujuma, muu ei aita!
sm.lapsevanem, enne kui te lapse kinni pasnete, katsuge temaga koos kasvada30. august 2018, 22:09
on lapse suhtes inimlikum.
Talle tuleb31. august 2018, 09:59
kõik viimseni punasest puust ette teha, muidu ei oska…
sest oma vanemad teda ei õpetanud.
To maia30. august 2018, 19:28
No nii vaesed me ka ei ole, et huviringide eest tasuda ei jõua. Meil suurem käib muusikakoolis, väiksem jalkatrennis, kõik ok! Noh muidugi üksikvanematel on veidi raskem, aga telefonide ja muude vidinate pealt saab kokku hoida. Ja peamine- lapsel peab kodu olema ja vanem vastutab saba ja sarvedega selle eest!
Maia30. august 2018, 18:06
Selles on süüdi ka lahutavad vanemad. Emad-isad ei mõista mis trauma see lapsele teeb ja igaüks elab seda omamoodi üle. Eriti kui emal tekib "uus elu" sõbrannade, peikade, reiside ja väljas käikusega. Lapsel kõht täis ja riided seljas - järelikult kõik on korras.
Maia30. august 2018, 15:13
Vastus on tekstis sees. Tsiteerin: "Trenni ja muusikakooli? Aga sinna peab neid viima ja maksma ka!" Mida siin veel kommenteerida? Pigem muudaks pealkirja: "Kuhu oma laos tasuta ära saata, et ise ei peaks temaga ei tegelema (ja saaks OMA elu rahulikult edasi elada)?" Vastus ON lihtne: tänavale! Et siis ta seal igavleks ja koos samasuguste "orbudega" endale ajaviidet otsiks.
30. august 2018, 12:50
Ühiskonna maine mis teeb lastest teistsuguse maine ühiskonnale kuid ka pere jäsemed kuidas kodus nii ka ühiskonnale koormaks
Karm värk30. august 2018, 12:08
Teismeiga on ohtlik aeg. Siin otsustab laps oma edasise saatuse ja vanemal puudub kontroll täielikult. Vanasti andis veel mõjutada, kui vanematel oli õigus last karistada... ahvi geenidega inimene ju tunnistab vaid endast tugevama jõudu. Tänapäeval aga paljud vanemad annavad raha lapsele narko jaoks ja elavad teadmisega, et homme võib kutsikas ema maha murda.
Mõmmik30. august 2018, 11:41
Lapsega peab rohkem koos midagi tegema , suhtlema,rääkima,väljas käima ja mitte mõelda ,et see on kallis. Oma lapse jaoks ei ole miski kallis. Oma laps on kallis.
Moor30. august 2018, 13:17
Muidugi pole vaja lapsi kuhugi kinni panna. Kas see on ainuke asi, mis sellel lapsevanemal pähe tuleb? Last tuleb kasvatada, temaga suhelda, tuleb ületada tõrked ja võõrdumised. Kui seda ei suudeta või osata teha siis järelikult antud lapsevanem ei ole võimeline lapsevanem olema. Kahjuks meil võivad kõik paljuneda oma mentaalsetest/intellektuaalsetest võimetest olenemata.
Kõige jubedam...30. august 2018, 11:31
..ongi see, et kooliteel võetakse kraadede poolt ette need , kes nende käsku ei täida. Nagu kogu ühiskonnas on tekkinud vastasseis liberaalide ja konservatiivide vahel, tekib sama seis nende võsukeste vahel. Vabakasvatus elab pargis, nendel on kõik lubatud ja raha tuleb seinast vabalt peale. Samas on konservatiivsest elunormis tehtud mingi stagna, mis enam 21. sajandisse ei kuulu ja nüüd karjume ahastavalt kedagi appi korda looma. Helpige nüüd ise oma liberaalne supp, ärge otsige süüdlasi eitea kust ja keda. Ise tegin, ise vastutan. Rikastage ennast, kuidas jaksate!
Täpselt nii ongi30. august 2018, 11:06
..et kodu olgu koht, kus laps olla tahab, ise lapsevanem, keda eeskujuks peetakse. Enamus seal kampades olijaid on rikkurite lapsed. Mida sellest järeldada, et raha on olnud elus tähtsam, kui lapsed ja neid kasvatanud ka raha. Mitte millegi pärast pole lapsel vaja olnud muretseda, veelvähem vaeva näha. See ongi kaasaegne vabakasvatus, ise kasvavad, nagu heaks arvavad. Peaks kinni panema....ei oleks ka paha, kui õigusorganid seda teekski. Nemad piiravad politseimasinatega pargi ümber ja siis nendivad, et polnudki kurikaelu, naiivsus kuubis.
aux 30. august 2018, 10:00
kui ise ei saa hakkama on asi ikka mäda või pole aega nendega tegeleda et lapsed pättust ei tee
yy30. august 2018, 08:25
kui oled lapsevanem, peab sul olema endal olnud arendav turvaline kodu ja vanemad.Siis peab sul olema kodust saadud õiged põhimõtted ja eluviisid ning sul peab olema haridus, eelkõige hingeharidus. Selle saad sa oma kodust eelkõige.
Ja kui sul oma laps käes, siis pead elama nii, et laps on iga päev tähtsam kui miski muu. Enne kooliminekut pead sa lapsele andma kõik juhised, kogemused, õpetused eluks ja need iga päev kinnistama.
Aga sul pole aega. Siis ilmselt oled lapse saanud liiga vara, et ei oska aega kasutada . Või et sul pole nii palju raha kui kellelgi teisel. Sel juhul sa ei tea, et parimad asjad siin elus saad ilma rahata. Või et sul ei ole kõrval toeks korralikus kodus kasvanud lapse isa, Vajad armastust ja otsid seda, kulutades selleks tühjalt aega, see aga pakub vaid sõklaid ja ajab vihaseks kogu meessoo peale.
Ema olla on väga ülekohtuselt raskel - sellega saavad hakkama vaid targad, targast kodust pärinevad naised, kes suudavad olla lapsele olemas, kes kunagi ei ütle, et pole aega, viitsimist, raha, meest...
aga30. august 2018, 08:44
peab, peab peab- aga kui ei ole võimalik, miks ei pea last kasvatama ka mees
Meister30. august 2018, 07:42
Retoorika on täiesti üleliigne kui kaugele on näha ja kuulda on lastevanemate tegemata tööd ja kallistamata kallistused.
.30. august 2018, 08:59
Jutt käis konkreetsest artiklist, mite ühiskonnas toimuvast.
selle...30. august 2018, 14:34
artikli kirjutanud lapsevanem on juba ämbrisse astunud kui sellise teksti siin välja käib. Ja see on juba ilmselgelt tema enda kasvatusest kinni ja puudujääk.
Jah30. august 2018, 14:47
See, kui keegi kirjutab arutleva ( võiks öelda, et ilukirjandusliku ) teksti, siis see küll tema kasvatuslikke võimeid ei näita. Aga imestama paneb küll, kui paljud inimesed ei suuda vahet teha, mis on tõeline murekiri ja mis on pilajutt noorte võimalike valikute kohta.
Lastel30. august 2018, 07:39
on karistamatuse teadmine ja sellega nad manipuleerivad ka vanemaid,ei tohi kuidagi karistada ja teen,mis hing ihaldab
Raadio Vabandus30. august 2018, 07:23
Viska nutitelefonid ahju ja poodide vahet jõlkumise asemel veeda aega lapsega. Lotte ja titte maade asemel käi rabarajal. Nii lihtne see ongi.
soovitus30. august 2018, 04:49
kui ei oska kasvatada, topi tagasi sinna kus tuli
aga30. august 2018, 08:45
enda arvates targad isad võiks ikka ka aidata lapsega hakkama saada
ert30. august 2018, 19:04
Miks sa arvad et isad lapsi ei kasvata? Endal on üks juba suur ning lapsed teine on 16 ja tõeline priimus. Lõpetas 9 klassi kiituskirjaga suveks otsis ise endale töö ja käis 2 kuud jutti tööl mitte ei jõlkunud narkojoobes kuskil pargis. Laps on leidnud ka tuge vanematelt igas ettevõtmises. Teab juba lasteaiast mis väärtus on rahal. Valinud endale ise sobiva trenni mida teha. Kui tahab kuhugi minna siis peab ainult ütlema kuhu ja millal tuleb. Nii juba 13 a peale. Pole ka mingit kahtlust et laps valetab kus käis ja mida tegi. Teab väga hästi et helge tuleviku tagab õppimine mitte ringijõlkumine. Lapsed ei kasva ise ja neist ei kasva ka inimesi kui kõik on lubatud. Siin on ka kivi riigi kapsaaeda. Riik sekkub laste kasvatamisse jõuliselt samas ise on saamatu äpu!
Ärme teeme lapsi ...30. august 2018, 04:48
... on üks lahendus. Või siis, kui ikkagi teeme, tuleb enne laste muretsemist muretseda klaasuksega kapp ja ports vatti - et panna laps sinna vati sisse klaasukse taha jasiis saame tal kogu aeg silma peal hoida. Aga mure jääb. Sest me muretseme kogu aeg. Muretaignani välja - kõikse aeg on mure. Või ... kui meil kappi ja vatti pole muretsetud, aga lapse/lapsi ikkagi saame siis ... äkki räägime näituseks nendega päris algusest peale Päris juttu (alustades sellest, kui nad veel emme kõhus - räägime ikka nendega). Anname äkki neile üha kasvades aimu, mis on Päris väärtused - alustades sellest, mis on hea ja mis on halb ja et nad õpiksid selle vahel vahet tegema, mis on mis. Räägime sellest, et tugevamad kaitsevad nõrku, räägime sellest, et mitte midagi-mitte kuskilt-mitte kunagi küsimata ei võeta. Kasvõi sellest, et kõik inimesed on tegelikult ilusad ja head, kui neile on just needsamad väärtused selgeks tehtud ... ja kui ei ole, siis saab suureks saades omakorda neile suurtele, kellele väiksena seda räägitud ei ole, selgeks teha. Jah ... eks ikka on algne mõte see, et - kõik väikesed lapsed on nii abitud, nunnud ja siirad, kust pagana kohast need pätid tulevad ... eks nad laias laastus ikka meie, suureks saanud inimeste, peegelpildid on. Ja kust sellised suured inimesed tulid? Nõiaring. Kumb oli enne, muna või kana?!?
Mustamäelt29. august 2018, 23:48
Midagi nii rumalat pole ammu lugenud. On see tõesti lapsevanema kiri? Kui jah, siis sellise, kes vast üldse aru ei anna, mis kohustus tal lapsevanemana on! Päris nii ei ole kulla inimene, et saadad lapse sõpradega õue ja satub kohe halbade sõprade otsa ja arvutis satub kohe pedofiilide otsa jne. See kõik, mida kirjutasid- kõike seda saab lihtsal moel ennetada: lapseleselgitades asju juba enne, kui ta üldse hakkab nende asjadega tegelema! Esiteks 1, 2 klassi lapsele ei olegi tarvis osta nutitelefoni, ega lasta arvutis passida. Kui nati suurem on, siis tuleb esmalt endale selgeks teha internetis liikumise turvalisus ja riskid ning seejärel arvuti, mida laps kasutab turvaliseks teha ning seejärel selgitada lapsele, mida teha ei tohi ja miks! Öelge, miks laps peaks siis neid asju tegema, kui on selgitatud, et internetis öeldu ja kirjutatu võib kergesti sattuda halva kavatsusega inimeste kätte, kes võivad teha halba nii talle kui perele? Teine asi on see, et see, kes sinu lapsest sirgub: palun vaata koos teise lapsevanemaga peeglisse, siiralt: Kuidas te teineteisesse suhtute (olgu või lahku läinud)- kas te austate teineteist, kuidas te teineteisest räägite? Missugune on teie sõnavara? Kuidas te oma vaba aega veedate, mida telekast vaatate, loete jne jne. Teie laps võtab kõik selle üle! Täiskasvanu, kes ei ole ehk oma elu, saavutuste või haridusega rahul, saab hea tahtmise korral koos oma lapsega kasvada ja kasvatada teda vähemasti nõnda, et annab lapsele sellist kasvatust ja õpetust , millest enesel puudu jäi, kuid see, tõsi, nõuab objektiivset ja analüüsivõimelist mõtlemist. Ning viimaks, kui sa oled oma last õpetanud viisakaks ja heaks inimeseks, avastanud, mis on tema tugevad küljed (kunst, muusika, trenn, mõni muu oskus/huviala) ja neid vastavalt arendanud, pannes vastavasse huvialagringi või trenni, siis on loogiline, et sõpruskond kujuneb samade huvide ja eesmärkidega lastest, kellel pole aega, ega huvitagi mingisugune jõlkumine ja lollitamine!
raivo29. august 2018, 22:04
kasvatada tuleb nii,et pätiks ei lähe!!
aga30. august 2018, 08:46
kas sina aitad, targutaja
08:46/ Jälle SINA?30. august 2018, 11:15
Mina ei tule kedagi aitama, igaüks elab oma elu ja seda nii, nagu tahab.Siin ju targutab see, kes elada ei oska, kõik teised aidake. Kui nii eluvõõras ollakse, ei peaks ka lapsi sünnitama.
Jah30. august 2018, 13:30
Mõni ei saa ikka millestki aru, võtab iga artiklit sõna-sõnalt.
JUHAN29. august 2018, 21:48
Kasvata nii, nagu kasvatati poole sajandu eest. Koli linnast maale. Mitte endisesse majandikeskusesse vaid pigem kuhugi üksiktallu. halbadest sõpradest kaugemale. Ning ei mingit internetti ega mobiiligi. Pea loomi ja hari maad. Ja pane laps l a m m a s t e l e, küülikutele ning lüpsile.hmale heina niitma, laudast s õ n n i k u t koristama, kartulimaad kaevama, peenraid rohima, suvel talvise kütte jaoks hagu ning kuivanud puid korjama, ahju kütma, süüa tegema. paari kilomeetri kaugusel poes käima j.n.e. Mina näiteks kasvasin sedasi. Ja siis on nii palju tegemist, et pole aegagi p ä t i k s minna.
29. august 2018, 21:02
Kas see ei tulnud mõttesse, et äkki kasvataks oma lapsest sellise inimese, kellest ei saa pätt-asi on kasvatuses ja õpetamises. Laps on kodu peegel ja lapsevanemad kujundavad oma lapse tuleviku sie-seda võiks ikka teada. Uskumatu kirjatükk!
jah30. august 2018, 08:46
targutada on muidugi hea
Riik29. august 2018, 20:17
Vahet pole,sina vastutad.
kolla29. august 2018, 19:45
Saada kõik igasugu lastekaitsjad ja vanatüdrukutest sotsiaaltädid ku ra dile ja anna vahel latsekesele paar sirakat üle istumise kui vaja.
kuhu siis29. august 2018, 19:22
ikka paljulapseliste ministrite juurde (Reps, Ratas Kaljulaid) ja siis vähem lastega Vaher, Anvelt jne
unsip29. august 2018, 18:22
tõi ju demokraatia, kõik ju lubatud!
nonoh30. august 2018, 08:29
kas ansip valvab sinu lapse järele iga päev? Sigitada oskab iga totu ja arvab , et kõik muu on riigi teha.
ert30. august 2018, 19:09
Antsip ei valva jah laste järgi aga piirab vanemate õigusi jõuliselt laste kasvatamisel! Täpselt sama toimub koolis kus õpetajal pole mingeid õigusi. Lapse puhul pole enam isegi politseil mingit õigust midagi teha. Sama seis on kohtus. Kõik seadused on muudetud nii et lapsed teevad mis tahavad. Neile midagi teha ei tohi. Praegune olukord on ka riigi saamatuse tagajärg. Riik ise midagi ei tee aga topib oma nina sinna kuhu pole vaja!
Maarika29. august 2018, 18:19
Nooruses sai rumala peaga usinalt jalgu laiutatud,nüüd on 5 last nuhtluseks-karistuseks kaelas ja nutt kurgus😥 Ära ma neid anda ei saa, kaotaksin 710€ kuus lastetoetust,millest ma siis ise elaksin? Tuleb kannatada,ehk kaovad minema kui 18a täis saavad,siis esitan neile nõude et haiget ja vaest ema ülal peaksid..
29. august 2018, 18:07
vanemad peavad rohkem laste vastu huvi tundma ja tegelema temaga kasulikku, koos käima üritusel, matkal jne. on võimalusi palju kui ise viitsivad lastega olla, vabakasvatus...
Maarika29. august 2018, 17:48
Mina kahetsen kogu elu,et sai lolli peaga kergemeelselt jalgu laiali aetud,nüüd nuhtluseks ja karistuseks lastekari kaelas😥 Kohutav elu! Annaksin nad lastekodusse ära (kõik 5!) ,aga siis jään ju igakuisest 710€ lastetoetusest ilma ja millest ma siis elan!? Nokk kinni,saba lahti😥
mida tegema?29. august 2018, 17:42
Mitte hulludega kokku laskma ja palkama koduõpetajad
Vastus29. august 2018, 17:11
Saada kohe noortekolooniasse kui ise tegeleda ei viitsi.
Ega29. august 2018, 17:04
siin pole tegelikult midagi teha- alates 12- 13. eluaastast on teismelisele ikka koolikaaslased ja sõbrad eeskujuks. Vanemad on lihtsalt teisejärgulised. Võid ise täiskarsklane olla, kuid lapsest saab siiski teismeeas suitsu ja vägijookide tarbija. Kogetud.
Aga29. august 2018, 23:56
No aga olenebki sellest, missugused need sõbrad tal on, eksole. Kui laps tegeleb mingi trenniga näiteks, siis on sõbrad samast ringkonnast. Räägitakse samadest asjadest, eesmärkidest ja trennist, käiakse laagrites ja haritakse selles vallas, kuidas veel paremaks saada jne. Niisugused lapsed saavutavad reeglina ka koolis häid tulemusi. Ja siiski eeskujuks on vanemad esmalt, mitte sõbrad. Räägin, sest mul on 17 aastane tütar ja 20 aastane poeg- mõlemad on alati rääkinud, et nende eeskujuks on pere ning seda on näha ka nende elustiilist ning valitud sõpradest. Muidugi on ka neil olnud pidusid, kus on nii suitsu kui alkoholi proovitud ja aru saadud, et see üks igavene rämps ole. Milleks ennast mürgitada? Me abikaasaga ei olegi kätt ette pannud- las proovivad, kui soovivad. Mingeid hulkumisi ja jõlkumisi pole kummalgi lapsel olnud, pättidest sõpradest rääkimata.
kui sa30. august 2018, 13:30
alles 12-13-aastast kasvatama tahad hakata, siis oled ikka räigelt hiljaks jäänud ja võid selle asemel kuivikuid vorpima hakata. oluline ongi, et pubekaeaks olaks lapsel juba põhiväärtused omandatud. tähtis on lapsega rääkida, rääkda ja veelkord rääkida - ja mitte ainult kasvatulikel teemadel, vaid kõigest. ja keelud ja manitsused tuleb põhjendada, ja vahel tuleb lasta tal ka omad vead ise teha, et mõistaks: vanemad ei plõksi lihtsalt niisama. ja alati tuleb meeles pidada, et laps on samasugune inimene nagu sa ise, vajab nii toetust, kiitust kui ka usaldust.
ISA29. august 2018, 16:24
Sa Lugeja ära passi nutitelefoni või arvutit, vaid tegele lapse kasvatamisega. Leia rohkem aega lapsele ja pärast ei pea muretsema. Muidugi oleneb palju sinu IQ-st.
EMA29. august 2018, 16:31
Omalt poolt täpsustan, et ei ole vaja tegeleda lapse KASVATAMISEGA, vaid LAPSE endaga. Ja tegelikult pole vaja ka niipalju eraldi TEGELEDA (jutuajamised, ühised kodused õhtud või väljaskäimised on muidugi tänuväärt), vaid olla tema jaoks kogu aeg olemas. Ka siis kui tal asjad jamaks kisuvad.
Et29. august 2018, 16:47
Inimesed ei saa tõesti aru, et see ei ole ju tõeline nõuandeid küsiv kiri, vaid retooriline küsimus olukorras, kus tundub, nagu ümbritseksid lapsi ainult halvad valikud.
Oh29. august 2018, 16:51
Kommentaariumis ju pidevalt näha, et kõike võetakse sõna-sõnalt aga mõistukõnet, irooniat, retoorikat ei suudeta mõista.
Penskar29. august 2018, 16:24
Vabakasvatus+ jubedad vägivaldsed multikad ja lastefilmid, arvuti ja lapsi ei armastata, va. enda omasid.
sul oli vist vara last saada29. august 2018, 16:20
kui sa ei tea,mis temaga teha või kuhu saata.Laps kasvab ema isaga koos.Teete koduseid töid koos,käite väljas trenni tegemas,kinos,teatris koos.Laps käib huviringides.Perega koos looduses,vanavanematel külas.Jessas,seda mida koos teha ,on kuhjaga..Ega siis ei saagi elada ainult ise, vaid ikka koos perega.Mul neli last.Kõik tublid ja naksis.Meil jääb ajast puudu,et kõike jõuaks koos teha.Arvuti ja multikad,noh need on need viimased asjad,millega aega surnuks lüüa.
29. august 2018, 16:04
Käige kuule Modereerijad.
Mida modereerimisele!?29. august 2018, 16:02
Kirjutan siis uuesti!Kui oma laps ongi korralik ,käib ilusasti koolis ja trennis,siis võib ta koduteel pättide käest peksa saada.Ei ole ju võimalik kogu aeg tuua ega viia.Hirm tuleb peale kui sellele mõelda.Mis siin siis valesti oli ,või kedagi solvatud oli?
Vaarema29. august 2018, 16:02
Kusjuures multikad olid ikka vanasti tõepoolest suht nunnud.
Vaarema29. august 2018, 16:02
Kusjuures multikad olid ikka vanasti tõepoolest suht nunnud.
Vaarema29. august 2018, 16:02
Kusjuures multikad olid ikka vanasti tõepoolest suht nunnud.
29. august 2018, 15:55
Kui oma laps ongi veel korralik ja käib ilusasti koolis ja trennis,siis võib ta pättide käest koduteel peksa saada.Hirm tuleb peale,kui sellele mõelda.Ei ole ju võimalik kogu aeg tuua ega viia.
Last ei pea kuhugile kinni panema29. august 2018, 15:52
Lapsega tuleb tegeleda ja lausa iga päev. Lapsele tuleb leida tegevusi, mis ei ole teleka vaatamine ja arvutga mängimine. Kõige paremaks tegevuseks on lihtsamad majapidamistööd. Maal kasvavatele lastele on selliste tööde leidmine tunduvalt lihtsam, aga kindlasti on see ka linnas võimalik. Pigem huligaaniks muutunud laste probleemi tuleb otsida nende vanematest, kes lihtsalt ei kasvata omi lapsi.
Hmm29. august 2018, 16:23
Lisaks tuleb kasuks kogu perega ühiselt aja veetmine: matkamine, mingi spordiala, muuseumide külastus jms. KONTAKT peab olema lastega.
täpselt kontakt29. august 2018, 17:14
koos asjade tegemine ja nõuannete ning juhiste jagamine. kui arvuti kasvatab, siis teeb arvuti ka reeglid
raas29. august 2018, 17:52
ga kui peres töö -ja puhkepäevad ei ühti,12-13h vahetused ,orjatööl olevad inimesed ei jaksagi kasvatada.
Juula29. august 2018, 17:16
Ei ole maal kasvavatele ka eriti tegevust anda, eriti kes elavad korterites, vähesed, kes otsivad mõne tööotsa (nagu linnaski) aga huvitav just see, et tööd otsivad enamuses nende lapsed, kes on kindlustatud peredest, seda rääkis lapselaps (elab Tallinnas), et kutsus kaasa ka klassikaaslase, et oma raha on etem kui vanematelt saadu, aga vastuseks sai, et: "Kas ma loll olen, et paarisaja eest oma aega raiskan" Ja muidugi oleneb ka vanemate sissetulekust - kõik ju maksab ja kuna tänapäeval ka lapsed enam jalgsi käia ei viitsi, siis kategu nende viimisega huviringi, mis enamusest ajal kui vanemad tööl. Jah, minu ajal, pea 60.a. tagasi sai küll lipatud nii km kaugusele kooli, paariks tunniks koju ja 3 korda nädalas Vahi tänavast teise linna otsa Kastani tn. pioneeride majja huviringi, lisaks ka kahel päeval Tähtvere ratsabaasi. Kuna tädi oli Vanemuises riidehoius, siis nii mitmedki õhtud sai tema seltsis oldud ja koolitööd teha. Ka lubati kooli raamatukogus olla ning teha koolitööd kui polnud tahtmist vahepeal ehhe huviringe koju lipata. Raha küll bussisõiduks anti alati, aga eks lapsel kulus see kas uute patsipaelte ostuks või kogumiseks millekski kallima asja ostuks. Olime niiöelda pealesõja lapsed ja nagu mu ema ütles, et meid (mul ka õde ja vend) oli kergem kasvatada kui minu lapsi, sest me olime oma tänavalastega üks suur punt, kes ise määras oma tegevust - käisime suvel kambaga kõigi liikmete peenraid rohimas-kastmas, tegime puulõhkumise talgud, plikad ladusid riita, kambaga käisime ka metsas seenil-marjul, vahel ka õunaraksus, kuigi enamusel olid ka oma aias õunapuud.
Aga kui olla aus, siis oli ikka kaklusi ka, kool oli ju venelastega koos ja tihtipeale läks kismaks ja eks suviti ka naabertänava lastekambaga oli madistamist, eriti kui tekkisid arusaamatused rahvastepalli omavahelise võistluse ajal, aga madin oli kampade vahel, kunagi ei olnud kambaga ühe peksmist, ja madin käis nagu öelda esimese sinikani ja "vaenukirves maeti maha". Koolis ei tehtud küll vahet, kes millisest tänavast või kambast, tänu venelastele hoidsime kokku.
Siiski, ühe kambaka tegime tüdrukutega meie klassi tulnud pea 2 a. vanematele kaksikutele, poisid olid üpris ülbed ja hakkasid tüdrukuid kiusama, küll neile, kes ei andnud oma koduseid töid, kallati vett portfelli või pätsati õpikuid, dresse ja lõunasööki. Kannatus katkes juba paari nädala pärast ja kambaga püüdsime peale tunde poisid kinni ning kooli tagaõues toppisime neil (meid tüdrukuid 20 ringis) püksid nõgeseid täis ja tormasime oma "pattu" kooli direktorile pihtima, õnneks oli Erika Siilivask väga arusaaja inimene ja meile karistust ei järgnenud, isegi vanemaid ei kutsutud kooli, saime lahti ka kiusajatest.
Ludu29. august 2018, 15:50
Et siis kui kinni panna, siis kasvab tubli ja kuulekas laps või? Õpeta selgeks elu põhitõed, anna talle mõistliku tegevust, kusjuures lapseeas tuleb sellega ise ka koos tegeleda, pane trenni, ära anna üleliia vabadust ja raha. Õpeta viisakalt käituma.
elementaarset viisakust29. august 2018, 17:15
tänapäeva lastel ei ole. esimene asi on endast vanema tuttava teretamine
Maali29. august 2018, 15:47
Öeldakse, et last saab kasvatada 3-4 aastani, edaspidine on juba vigade parandamie. Kinni panna last on kõige lihtsam aga see on juba hilja. Laps peab maast madalast teadma, mida tohib teha, mida mitte. Olen näinud küll kui üks vanem keelab ja teine kohe lubab. Laps valib siis endale parema. Kõigepealt tuleks lapsevanemaid koolitada kui see enam võimalik?
Auto juhtimiseks on luba vaja,29. august 2018, 17:17
kuid laste kasvatamine vist ei nõua oskusi
kooliajal laps29. august 2018, 15:26
koolis käima ja õhtul las laps mängib sügistalvel ja varakevadel arvutiga ja suvel käigu rannas ja tehku trenni.põhimõtteliselt las mängib arvutis käib kooliajal koolis ja tehku kurat võtaks ka jõutrenni.mina olin laps siis käisin korralikult koolis võibolla hästi ei õpinud aga kohusetunne oli ikka koolis käia.kodutöid ei viitsind küll teha parem mängisin arvutimänge ja õues pättusi ei teind suvel oli teine asi kool oli läbi ja kohe hommikul kui ärkasin siis kohe randa ja trenni tegema ja õhtul jälle arvutimänge mängima ja suvel pättusi ka ei teind. muidugi tuleb lapsed kambast ja gängidest eemaldada.sõpru peab ka olema ju ainult paar tükki.kui lastel on kambajõud ja neil niisama õues olla igav siis hakkavadki pättustega tegelema.ah jaa facebook oli kah kunagi mis sai ära kustutatud ja ei kahetse ka.max oli mul seal 60 sõpra ja kui oli facebook veel siis korra päevas käisin sees ja mõtlesin et täitsa mõtetu asi kui sa nendega kunagi päriselt kokku ei saa ega igapäevaselt ei suhtle siis on täitsa mõtetu asi.
Mis ta29. august 2018, 17:19
sellest arvutimängust saab?
ei peagi midagi saama29. august 2018, 18:35
peaasi et ei teeks pättusi vaid kulutaks aega niisama
Tõenäoliselt sõpru?29. august 2018, 21:38
Või vähemalt sarnaste huvidega inimesi/noori? Alati ei peagi tegu olema ju arvutimänguga, see on vaid üks paljudest hobidest, mis annab võimaluse teiste sarnase huviga inimestega rääkida. Leidku endale kohalik noortekeskus, kus saab noorsootöötajaga rääkida, kui vanemad kodus kuulata ei taha/jõua. Võtku mingi hobi, olgu selleks siis markide või kossukaartide korjamine, lauamängud, arvutimängud või puidust kujude vestmine nagu Vahtramäe Emilil. Asi on aga selles, et vanemad võiks ka huvituda, mida laps teeb, mitte lihtsalt mühatada, et "Mis sa seal arvutis/konsoolis istud?". Pigem "Mis mäng see on, mida sa mängid? Fortnite? On see äge? Milliseid mänge sul veel on?" Mõjub palju paremini :)
Juku29. august 2018, 15:21
Kinni ei ole vaja panna. Tuleb lastega tegeleda. Mugavustsoonist välja tulla.
madrus29. august 2018, 15:16
.köik poisid on huligaanid kes katsetavad oma maailma piire ja meenub et köik kartsid isasid nii enda kui vööraste omi !!! nüüd on mehed tagaotsitavad nii naiste kui riigi poolt ....
villu29. august 2018, 15:02
need pätid on kõik vabakasvatuse vili.kui ikka pättuse eest tagumik viilikirja lüüa siis enam pätti teha ei julge.
Viilikirja? 29. august 2018, 16:36
Siis tuleb ju lastekaitse ja teeb trahvi või viib vangi. Lapsi ei tohi ju ahistada, veel vähem karistada.
Noo29. august 2018, 16:48
Ja peksmine on ainus karistusviis, mida teatakse ? Pole siis ime, et kõik kohad lapsi täis, kes arvavad, et probleeme lahendataksegi peksmisega.
näpu viibutamine29. august 2018, 17:12
ei ole ka ju karistusmeetod ning kinnimajja ei tohi ka panna
Jah30. august 2018, 09:03
Aastase lastakse kõike teha, kolmesel lastakse kõike teha, midagi ei seletata, ei keelata, veel viiesele ei seletata midagi ja ühel hetkel hakatakse last peksma, sest talle pole varem midagi keelatud ega seletatud ja laps ongi ülekäte läinud ja enam ei osata midagi teha. Oleks kohe lapsega tegelema hakatud, ei oleks hiljem vaja hädaldada.
To Villu29. august 2018, 16:36
Ei ole riiklikul tasemel hakata seadusandlusega ja oma inimõigustega mängima. Rääkige ja tegelge kasvatusega sedasi nagu igas vanuseeas tegelikult asjad on. Ei jää tegelikuses ükski asi noortepoolt proovimata ega tegemata , sellepärast et koolis või kodus keelatakse. Ei saa teha kodus tehakse nurgataga ja jumal teab kellega kampas. jne.
Andgem noortele võimalus ennast tõestada , kui neil on tahtmist , toetage. Õpingutes , kodutöödes , peopeale minekus , alkoholi ja tubakaosas , Nii nagu asjad käivad .
Keeldude ja käskudega saategi lupardid.
Meme3. september 2018, 01:41
Vägivald teeb asja hullemaks - laps mitte ei hakka austama ja sõna kuulama, hoopis kartma. Siis laps lähebki hulkuma kui teab, et kodus on selline sõge vabem
Esimene29. august 2018, 14:58
küsimus tekib kohe, et kui vana ta sul on? Mõtle kuidas tegelesid temaga 0-2 eluaastal. mis siis järgnes. Miks ta sul siis pätiks peaks kasvama kui oled tema eest hoolitsenud, temaga tegelenud?!
Et29. august 2018, 15:25
Tegemist retoorilise küsimusega, mitte nõuande küsimisega
retoorika29. august 2018, 17:11
ei ole vaja lapsi teha, kui tead, et hakkama ei saa või ei taha
29. august 2018, 19:38
Kuidas enne lastesaamist teada, et ma lapsega hakkama ei saa?
Ohhoo30. august 2018, 09:04
Keegi siin ei tea sõnade tähendust ja püüab solvamisega oma tarkust näidata.