Neil Simon 2006. aastal Mark Twaini nimelist huumoripreemiat vastu võtmas. Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
27. august 2018, 10:34

Suri „Päikesepoiste“ autor Neil Simon

Eile suri New Yorgi haiglas maailmakuulus näitekirjanik Neil Simon. 91aastasele autorile, kelle üht tuntumat komöödiat "Päikesepoisid" on Eestis korduvalt lavastatud, said saatuslikuks kopsupõletiku tüsistused.

Simon sai rahvusvaheliselt tuntuks 1960. aastatel selliste komöödialavastuste ja -filmidega nagu "Veider paar" ja "Paljajalu pargis". Ülimalt viljaka autorina kirjutas ta suurema osa karjääri jooksul vähemalt ühe näidendi aastas. 

Eestis on Simoni loomingust tuntuim kahe vanast rivaalitsevast komödiandist rääkiv "Päikesepoisid" (1972). 1981. aasta lavastuses kehastasid peategelasi Jüri Järvet ning kordamööda Eino Baskin ja Aarne Üksküla, hiljem Baskin taandus. 1998 versioonis astusid lavale Baskin ja Üksküla. Möödunud kümnendil naerutasid publikut samades rollides Lembit Ulfsak ja Tõnu Kark, aga ka Helene Vannari ja Helgi Sallo. 

1991. aastal võitis Neil Simon draamakunsti Pulitzeri preemia näidendiga "Lost in Yonkers", mis tuli meie Vanalinnastuudios lavale pealkirja all "Kommipoodi ära eksind". Neil Simoni libretistiloomingu hulka kuuluvad ka menukad muusikalid "Sweet Charity" ja "Tõotused, tõotused".

"On öeldud, et Simon on edukaim näitekirjanik pärast Shakespeare'i," ütles kord "Paljajalu pargis" staar Robert  Redford.