Foto: Pexels
Mitmesugust
26. august 2018, 12:33

10 väärt nõuannet vannitoa küürimiseks (1)

Kui sa vanni, valamu ja WC-poti eest õigesti ei hoolitse, kujuneb hubasest vannitoast üsna kiiresti raske võitlusväli. Siin on sulle kümme kasulikku nippi igapäevasteks puhastustöödeks.

1. Tutvu olukorraga

Kuigi paljudes majapidamistes on üks universaalne vahend kõikideks koristustöödeks, algab vanni õige puhastamine materjali tundmisest. Iga materjali jaoks on omad nipid ja sobivad puhastusvahendid. Mis sobib ühele vannile, võib teist hoopis kahjustada.

 2. Akrüülvann

Pehme ja plastiga sarnanev akrüül on levinuim vannide ning dušialuste materjal. Ära kasuta puhastamiseks abrasiivseid puhastusvahendeid. Parima tulemuse saad nõudepesuvahendi, äädikhappe ja teiste õrnatoimeliste puhastusvahendite ning pehme lapi või svammiga.

Mustuse ja katlakivi tekke vältimiseks puhasta vann iga kasutuskorra järel. Põikpäiste plekkide eemaldamiseks kanna niiskele lapile sidrunhapet või majapidamisäädikat ja hõõru. Seejärel loputa sooja veega.

Spetsiaalsed vannipuhastusvahendid sisaldavad tihti ka vaha, mis aitab säilitada iseloomulikku sära ja muudab vanni pinna mustust hülgavaks.

3. Kivivann

Kivi on poorse pinnaga ja vajab sagedamini hooldusmaterjalidega töötlemist. Õige hooldus aitab säilitada nii värvi kui ka sileduse. Sagedaseks puhastamiseks piisab universaalsest vannitoa puhastusvahendist. Iga kasutuskorra järel loputa vann üle sooja veega. Veeplekkide vältimiseks kuivata korralikult pehme lapiga. Kui vann jäi puhastamata ja selle pinnale on ladestunud karedast veest tingitud ebameeldivad sõõrid, on harva lubatud abrasiivse puhastusvahendi kasutamine. Pärast karmima vahendi kasutamist poleeri vann uuesti üle.

4. Emailvann

Paljudes Eesti kodudes aukohal olevad emailvannid ei talu karme puhastusvahendeid. Väldi valgendit sisaldavaid vahendeid ja tugevaid happeid (sool- või väävelhape). Ära kasuta ka leeliselisi puhastusained (nt seebikivi). Emailvannide puhastamiseks müüakse spetsiaalseid pulbreid – sellest valmistatud küürimispastaga saad pinna jälle läikima.

Kui parasjagu sobivat puhastusvahendit käepärast ei ole, kasuta puhastamiseks õrnatoimelist nõudepesuvahendit. Hõõru see hoolikalt svammiga laiali, oota mõni minut ja loputa siis sooja veega.

5. Tegutse arukalt

Ära sega sanitaarseadmete puhastamisel kunagi kokku erinevaid puhastusvahendeid – need võivad omavahel reageerides eraldada mürgiseid aure või põhjustada tõsiseid nahapõletusi.

6. Tualetipott

Põikpäiste plekkide vältimiseks puhasta potti korrapäraselt harja ja veega. Põhjalikumal puhastamisel aitab sidrunhape: kata sellega sisepind, hõõru korralikult ja loputa.

Kangekaelsete plekkide eemaldamiseks võid lasta äädikhappelahusel poti sisepinnal öö läbi toimida ning harja see puhtaks alles hommikul. Õnneks on paljudel tootjatel juba uuenduslikud siseservata WC-potid, mida on eriti lihtne puhtana hoida.

7. Prill-laud

Valmista õrnatoimeline seebi- või nõudepesuvahendi veelahus. Väldi puhastamisel kloori baasil valmistatud või teisi ülitugeva toimega vahendeid. Koristamisel ära unusta ka loputusnupust lapiga üle käia.

8. Valamud

Hambapastast, seebist, meigivahenditest ja karedast veest põhjustatud plekkide eemaldamiseks piisab õrnatoimelisest puhastusvahendist, soojast veest ja svammist. Põhjalikumaks puhastamiseks lase käiku üldpuhastusvahend, kuid väldi karedaid svamme, küürimispulbreid ja raudvilla – need kahjustavad pinda. Samuti võivad happelised ja pleegitavate omadustega puhastusvahendid jätta valamu glasuurile soovimatuid plekke ja kutsuda esile värvimuutuseid.

Põikpäise mustuse eemaldamiseks keraamiliselt valamult kata see enne äädikasse kastetud köögipaberiga, lase pool tundi mõjuda ja pese seejärel hoolikalt.

Samuti võid valmistada soodast ja veest küürimispasta – see puhastab ja jätab kraanikausi kaunilt säravaks.

9. Segistid

Ole ettevaatlik! Isegi kõige karmimate plekkide puhul ei tohi tugevatoimelist puhastusvahendit pikemaks ajaks segisti pinnale jätta. See rikub kroomviimistluse ja muudab selle laiguliseks. Tegelikult piisab segisti puhtana hoidmiseks ainult mikrokiudlapist ja puhtast veest.

10. Ummistused

Kergema ummistuse korral kalla valamu äravoolutorusse kuuma vett ja lisa paar lusikatäit söögisoodat. Lase mõni minut mõjuda ja vala seejärel peale tassitäis äädikat ning kuuma vett. Sulge äravool korgiga, oota 10 minutit ja loputa veel kord kuuma veega.