Halvasti maganud inimene reageerib sageli üle ja satub kergemini konflikti.Foto: Vida Press
Hea nõu
23. november 2018, 06:00

KAS PUHKASID VÄLJA? 3 põhjust, miks magamatus rikub suhteid ja ajab isegi lahku (2)

Unepuudus võib mõjuda  rängalt: ühel hetkel võib inimest huvitada ainult söömine ja kuidas päevaga kuidagi toime tulla. Kõik muu, näiteks suhtlemine abikaasa ja sõpradega, võib jääda unarusse.

1. Mine juba asja juurde!

Kas oled vahel tundnud, et abikaasa võiks pika jutu järel jõuda lõpuks asja ivani?

Unepuudus mõjutab tundeid ja mälu. See võib panna inimese ülereageerima ja mitte hoolima teiste tunnetest. Ja see viib kiiremini konfliktini. Väiksed probleemid tunduvad palju suuremana, kui need tegelikult on. Uuringud näitavad, et inimene, kes kannatab unepuuduse käes, võib tunda kurbust, ahistust ja masendust.

Sageli ei oska inimesed näha seost unepuuduse ja oma reaktsioonide vahel. Järgmine kord, kui oled ärritunud, siis mõtle, kuidas magasid eelmisel ööl. 

Kui oled väsinud, tasub rasked jutuajamised jätta järgmisele päevale. Kui oleme hästi maganud, teeme paremaid otsuseid, oleme kannatlikumad ja kuulame teist inimest paremini.

2. Unepuudus rikub tervise

Kui inimene magab liiga vähe, soodustab see diabeedi, ülekaalu, südamehaiguste  ja depressiooni teket. Ka immuunsüsteem on nõrgem ja gripp hakkab kergemini külge. Väsinuna ja haigena tundub diivanil lösutamine parem kui sõprade või abikaasaga suhtlemine.

3. Erinevad magamisajad võivad lahku ajada

Vahetustega töö ühendamine suhtlemise ja seltsieluga võib olla väga raske. Eriti siis, kui üks abikaasadest teeb hommikusi, teine õhtusi vahetusi.

Ühise aja leidmiseks soovitatakse kasutada ühist kalendrit. See aitab ka sel puhul, kui unepuuduse tõttu ei püsi kõik hästi meeles.

Paarisuhtes tuleb kõnelda ka oma unevajadusest. Et hoida suhet korras, on kasulikum vestelda pool tundi omavahel kui vahtida kaks tundi Netflixi.

Nii magad paremini

  • Magamist soodustab, kui toas on 18 kraadi sooja. Tuuluta tuba enne magamaminekut. Värske õhk aitab uinuda.
  • Liigu õhtuti, aga mitte liiga hilja. Vaja on ka aega, et rahuneda. Liikumine pikendab uneaega ja parandab selle kvaliteeti.
  •  Väldi enne magamaminekut arvuti ja telefoni sinist valgust, mis häirib uinumist.
  •  Ära söö enne magagaminekut kõhtu liiga täis. Söö kerge eine paar tundi enne magamaminekut.
  • Kui und ei tule, tõuse voodist üles  ja tee midagi muud, kuni oled väsinud.

Allikas: Iltalehti