Kadri Kõusaar, kirjanikFoto: Daisy Lappard
Inimesed
13. august 2018, 10:03

Kadri Kõusaar: filmiklassika on ennast juba tõestanud

Selle nädala Naistelehe kaanepersoon on režissöör Gerda Kordemets, kelle käe all valmib uusversioon kultusfilmist "Mehed ei nuta". Kas mõnele teisele Eesti mängufilmile võiks veel uue hingamise anda?

"Arvan, et see ei ole hea mõte. Värskeid ideid ja indu täis tegijaid on palju, kes tahavad oma mõtted teoks teha. Raha jaotatakse niigi väikesest katlast ja pigem peaks seda investeerima uude loomingusse. Seda enam, et klassikal on oma koht olemas ja see on ennast tõestanud," leiab režissöör Kadri Kõusaar

"Hollywoodis tehakse selliseid taaslavastusi raha pärast, sest uute näitlejate ja nostalgiaga teenib hästi. Pole kindel, kas siin see valem töötab. Mina "Kevade" või "Nukitsamehe" uusversiooni kinno vaatama ei läheks. Kahtlen, et selline üles soojendamine midagi sisuliselt juurde annab. Taaselustamine on rohkem teatrile omane. Küll on aga tore, kui filmiklassikat digiteeritakse, et see vastaks tänapäeva nõuetele."

Faktid

17. aprillil 1908 avati Eesti esimene paikkino – Tartu Illusion.

Esimeste täispikkade Eesti mängufilmidena valmisid "Must teemant" (1923) ja "Mineviku varjud" (1924). Viimane oli rahvusromantiline film eestlaste seitsmesaja aasta tagusest muistsest vabadusvõitlusest.

1929. aasta sügisel alustas meie esinduskino Gloria Palace (rajatud 1926) helifilmide demonstreerimist.

Aastast 1931 pärineb meie esimene joonisfilm, üksikürituseks jäänud "Kutsu Juku seiklusi".

1958. aastal valmis Elbert Tuganovi käe all meie esimene nukufilm "Peetrikese unenägu".

Allikas: Eesti Filmi Instituut