Piisab vaid mõningate nippide õppimisest, et ka kõige suurem filmisõber saaks telekat vaadates oma silmade tervise parimas korras hoida.Foto: Erakogu
Kultuur
6. august 2018, 11:32

Proviisor annab nõu: kuidas telekat vaadates nägemist kaitsta?

Tänapäeva inimene kulutab päevas tunde arvuti-, televiisori- ja mobiiliekraani ees, kuid ei pööra sealjuures piisavalt tähelepanu oma silmade tervisele.

LG tehnikaekspertide ja Läti Apotheka proviisori Alīna Fleišmane sõnul ei pea silmade heaolu nimel teleri vaatamisest loobuma, vaid piisab mõningate nippide õppimisest, et ka kõige suurem filmisõber oma silmade tervise parimas korras saaks hoida.

Ekraan õigele kaugusele

Tehnoloogiate arenedes on erinevate funktsioonide ja tehniliste parameetritega televiisorimudelite valik poodides muutunud eriti suureks. Kuigi erinevad mudelid võivad olla mõõtudelt ühesuurused, võib nende soovitatav vaatamiskaugus erineda. Näiteks saab UHD 4K telereid täna heale resolutsioonile vaadata lähemalt, kui teisi sarnase suurusega telereid. Madala resolutsiooniga telerite puhul muutub pildikvaliteet suurel ekraanil kehvemaks, eriti kui vaatamiskaugus on väike. Üldiselt kehtib reegel, et mida kehvema resolutsiooniga on teler, seda kaugemale tuleb see vaatajast asetada, et see telerisõbra silmi ei väsitaks..

Telerit peaks vaatama nii kaugelt, et tekstid ekraanil oleksid kergelt ja silmi liigselt pingutamata loetavad. Kui tunned telerit vaadates silmades ebamugavust, tuleb ekraanist kaugemale liikuda. Ideaalse ekraanisuuruse saamiseks tuleb istumiskaugus tollides korrutada 0,535ga ja ümardada siis lähima ekraanimõõduni. Kui tavapärane istumiskaugus telerist on 2 m (80 tolli), siis ideaalse ekraani suuruseks sellises ruumis on 42 tolli (80 x 0.535 = 42).

Korrektne valgus

Kuigi televiisori vaatamine liiga lähedalt väsitab silmi, võib lemmiksaadete ja filmide vaatamine kehvas valguses osutuda silmadele veelgi kahjulikumaks. Soovituslik on telerit vaadata päevavalgusega ruumis, sest liiga valgusküllases või hoopis väga pimedas ruumis peavad silmad ekraanil toimuva jälgimiseks liigselt pingutama. Näiteks pimedas telerit vaadates nõuab väikeste ja eredate objektide nägemine silmadelt lisapingutust ja soodustab pupillide laienemist. Kui on aga ikka soov pimedas filmiõhtuid nautida, tuleks valida teler, mis on suuteline ekraani eredust kohandama ruumi valgusega. Selline funktsioon aitab vähendada pinget silmadele. 

Anna silmadele puhkust

Esmalt on oluline asetada televiisor õigesti paika – silmade kõrgusele või madalamale, et ära hoida silma vertikaallihaste pingutust. Samuti tasub järgida 20-20-20 reeglit. Selle järgi tuleb pärast iga 20-minutilist ekraanivaatamist 20 sekundit vaadata 20 meetrit eemal olevat objekti. Ja muidugi peab kuulama keha – kui silmad tunduvad pärast ekraani vaatamist väsinud, tuleks mõneks ajaks pilk tõsta ja kaugemale objektile suunata. Loomulikult tuleb eriti teraselt jälgida laste aega ekraani ees. Nemad peaksid kindlasti iga 20 minuti tagant televiisori vaatamisest pausi pidama.